RESEARCHKIT: Snakker sammen med HealthKit.
RESEARCHKIT: Snakker sammen med HealthKit.

Apples ResearchKit klart

Apples opensource-rammeverk for medisinsk forskning er nå tilgjengelig, og samarbeidet med IBMs kognitive superdatamaskin  Watson utvides.

Publisert Sist oppdatert

Apple har kunngjort at ResearchKit nå er tilgjengelig for forskere og utviklere.

Dette er et programvarerammeverk for medisinsk forskning og helseforskning, og det gjør det mulig for leger, vitenskapsfolk og andre forskere å samle data oftere og med bedre nøyaktighet fra deltakere med mobile enheter.

ResearchKit

ResearchKit forvandler iPhone til et kraftig verktøy for medisinsk forskning. Når deltakeren samtykker til det, kan ResearchKit-apper få tilgang til data fra avanserte iPhone-sensorer som akselerasjonsmåler, gyroskop, mikrofon og GPS for å få innsikt i en deltakers aktivitetsnivåer, motoriske begrensninger, hukommelse og annet.

ResearchKit fungerer sømløst med HealthKit, som er et programvarerammeverk som Apple lanserte med iOS 8, slik at utviklere kan la helse- og treningsapper kommunisere med hverandre. Med brukerens tillatelse kan ResearchKit-apper få tilgang til og bruke data fra Helse-appen – som vekt, blodtrykk, blodsukkernivåer og bruk av astmainhalator – som måles av tredjepartsenheter og -apper. 

Rammeverket basert på åpen kildekode gjør det mulig for alle medisinske forskere å dra nytte av de opprinnelige modulene i ResearchKit til å studere menneskers helse og få en bedre forståelse av sykdom.

Utviklere kan også bygge nye moduler basert på den åpne kildekoden og dermed bidra til ResearchKit. De opprinnelige modulene, som kan tilpasses, tar for seg de vanligste elementene som finnes i forskningsstudier – deltakersamtykke, spørreskjemaer og aktive oppgaver. 

Via Apple

IBM og Watson

Samtidig kan IBM melde at samarbeidet med Apple styrkes. Deres kognitive superdatamaskin Watson settes inn i kampen om å løse helseproblemer. Det er IBM Watson HealthCloud som opererer i kulissene, og bidrar med sikker sky-infrastruktur og analyse for innhøstede, anonymiserte data fra HealthKit- og ResearchKit-apper.  

Planen er at Watson faktisk skal kunne være delaktig i valg av behandling for pasienter. Samarbeidet inkluderer også selskapene Johnson & Johnson og Medtronic.

Watson har mye annet å gjøre på, også - og brukes faktisk også som kokk under navnet ChefWatson.

Via IBM

Mer research

Du kan lese mer om ResearchKit hos Apple her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.