NEI TAKK: Oljefondet vil ikke være med å sponse ufortjent høye lederlønninger, og sa blant annet nei til Apples lederlønning i mars. (Foto: Unsplash)

Oljefondet hardt ut mot tech-gigantenes lønninger

Stemt nei til flere lønnspakker hos blant annet Intel, Apple, IBM og GE.

Publisert Sist oppdatert

Sjefen for oljefondet, Nicolai Tangen, har i prat med Financial Times sagt at oljefondet angriper grådighetskultur og overdrevne lønninger for middelmådig prestasjon.

Tangen, som styrer Norges oljefond, fortalte til Financial Times at oljefondet spesifikt vil store lønnspakker til livs: slike som ikke står i stil med en god arbeidsprestasjon, eller som ikke var transparente nok eller med god nok begrunnet tidshorisont.

– Vi ser at mange selskaper med ganske middelmådige prestasjoner kommer med veldig store lønnspakker. Vi ser her en grådighetskultur som når et nivå vi ikke har sett før, og det blir veldig dyrt for aksjeholdere, sier han.

For toppledere i USA har gjennomsnittslønnen for en administrerende direktør hoppet opp til 14,4 millioner dollar. Det er en økning fra 13,2 millioner dollar året før.

Oljefondet eier ekvivalenten av 1,5 prosent av alle børslistede selskaper i hele verden. De stemte mot lønnspakker på Intels årlige møte denne uken, og mot Apple i mars. Det samme gjelder med IBM, der grunnen som ble gitt var skuffende prestasjon.

Lavere støtte til lederlønn

Det er ikke bare oljefondet som reagerer på høye lønninger. Coca Colas administrerende direktør James Quincy sin lønnspakke gikk så vidt gjennom med et flertall på bare 50,5 prosent av stemmer. Hos Accenture har støtte for lederlønninger gått fra 90 prosent og ned til 53 prosent.

Tangen sier på sin side at problemet bare blir verre hvis ikke aksjonærer gjør noe. Selv om hovedskylden fortsatt ligger hos administrerende direktører og styrer, mener Tangen at aksjeholdere kan engasjere seg mer. Han påpeker også at Oljefondet ikke er motstandere av høye lønninger der dette er berettiget.