BATTERITRØBBEL: Apple tilbyr gratis batteribytte til utvalgte Iphone 6s-enheter. (Arkivfoto: Apple)
BATTERITRØBBEL: Apple tilbyr gratis batteribytte til utvalgte Iphone 6s-enheter. (Arkivfoto: Apple)

- Batteritrøbbel ingen sikkerhetsrisiko

Apple medgir at det er oppdaget batteritrøbbel med enkelte Iphone 6s-enheter, men hevder det ikke er noe sikkerhetsproblem.

I kjølvannet av batteriskandalen som Samsung havnet i med sin «eksplosive» Note 7, er mobilprodusentene på tå hev når det blir snakk om batteriproblemer.

Apple har nå bekreftet at påstanden fra en kinesisk forbrukerorganisasjon om batteriproblemer for en del Iphone 6s-enheter medfører riktighet. Samtidig var Apple raskt ute med å forsikre om at saken ikke er noe sikkerhetsproblem, melder IDGs nyhetstjeneste.

Kontroversiell

Likevel er den nye batterisaken kontroversiell.

For det første kommer Apples erkjennelse av batteritrøbbel bare noen få dager etter at Apple lanserte et erstatningsprogram for Iphone 6 Plus-enheter med skjermproblemer. Flere slike episoder på kort tid kan rokke ved bildet av Apple som leverandør av høykvalitetsprodukter.

For det andre er det uenighet om hvor mange enheter og modelltyper som egentlig berøres av batteriproblemet som nå er kommet for dagen.

Apple sier at det er noen ganske få Iphone 6s-mobiler som er rammet av problemet, som går ut på at mobilene plutselig slår seg av av seg selv. Det dreier seg bare om et begrenset antall Iphone-er produsert i september og oktober i 2015, og Apple har oversikt over serienumrene på de berørte enhetene, fremgår det av Apples kunngjøring.

I debattforaene på enkelte av de sentral Apple-fokuserte nettstedene, som for eksempel hos Macrumors, er det imidlertid en del Iphone-brukere som hevder at problemet er større enn Apple vil ha det til, og at det dessuten omfatter andre modeller, som Iphone 6s Plus.

Gratis batteribytte

Løsningen på batteriproblemet er å bytte batteri, og Apple har derfor lansert et bytteprogram der berørte brukere får byttet batteriet i sin Iphone 6s gratis.

Programmet er imidlertid bare tilgjengelig for brukere som har Iphone 6s med bestemte serienummere. Apple har ikke lagt ut noen liste over hvilke serienumre som er berørt, men oppfordrer brukere som er rammet av problemet om å ta kontakt med sin Apple-forhandler eller et autorisert Apple-verksted, der man kan sjekke om serienummeret står på listen.

Batteribyttet er altså gratis, men dersom det er andre feil ved mobilen, som for eksempel skadet skjerm som kan innvirke på prosessen med å bytte batteri, må disse feilene utbedres først. I noen tilfeller kan jo det utløse betalingskrav fra verkstedet.

Det var forbrukerorganisasjonen China Consumers Association som for kort tid siden ba Apple om å granske et problem med at Iphone 6- og Iphone 6s-modeller automatisk skrudde seg av når batteriets ladenivå lå mellom 60 og 50 prosent.

Apple har altså gransket saken og er kommet frem til at det er et antall Iphone 6s-enheter som er berørt.