RUND: Samsungs nye smartur Gear S2 er rund og stilig. (Foto: Samsung)

Gear S2 beste Samsung-ur til nå

Samsungs nyeste smartur, Gear S2, er nå kommet i salg i Norge. Et stort fremskritt for Samsung, viser vår test.

ASamsung hevder at selskapet tar et stort skritt fremover med sin nye smartklokke Gear S2 sammenlignet med forgjengeren. Gear S2 har et nytt, rundt display med et optimalisert brukergrensesnitt basert på en rotérbar bezel-ring rundt klokkeskjermen.

Med Gear S2 hevder Samsung at selskapet har greid å fjerne grunnlaget for mye av kritikken mot tidligere smartur. 

– Smartklokker blir stadig mer populære, men har tidligere fått kritikk for at de kan oppleves og se klumpete ut. Med Gear S2 har vi funnet et stilrent design som er mer diskret. Med bezel-ringen er også brukergrensesnittet forbedret, noe som gjør klokken lang enklere å bruke, sier Erik Borgwall, produktsjef for dette produktspekteret hos Samsung Norden.

Gear S2 kommer i to versjon: den vanlige Gear S2 med et sporty og minimalistisk design i mørk grå eller sølv og med hvitt armbånd, og Gear S2 Classic i sort og med lærarmbånd. Til vanlige Gear S2 leverer Samsung et utvalg utskiftbare remmer spesialtilpasset klokken. De som i stedet velger Gear S2 Classic, kan velge mellom tre skinnremmer fra Samsung i enten sort, brunt eller grått, og de kan kjøpe seg vanlige klokkeremmer hos urmakeren.

De nye Samsung-smartklokkene er i salg i Norge nå. Gear S2 koser 3.490 kroner, mens Gear S2 Classic har fått en pris på 3.990 kroner.

På testbenken

Det mest oppsiktsvekkende ved Samsung Gear S2 er historikken bak klokken, mener Jared Newman, vår kollega i Greenbot, Android-publikasjonen som utgis av vår amerikanske søsterpublikasjon PC world

Etter å ha testet Gear S2 grundig fastslår han at Samsung har tatt et skritt tilbake for få frem et mer raffinert produkt, som han sier er Samsungs beste smartklokke til nå.

Her er Newmans testomtale:

Mellom september 2013 og november 2014 lanserte Samsung hele seks smartklokker, mange av dem svært forskjellig fra hverandre – og de fleste ikke særlige gode. Fjorårets Gear S var et lavmål som nesten så ut som en av Salvador Dalis smeltede armbåndsur, og med programvare av tvilsom kvalitet. 

Tidligere i år kom Samsung så nær en innrømmelse av feilsteg som det er mulig å komme for et stolt teknologiselskap. Selskapet kunngjorde at det tok en pause i utviklingstakten for å få tid til å lansere «et mer perfekt produkt», som Samsung sa.

Dette produktet er nå kommet på markedet og heter altså Gear S2. Selv om det langtfra er perfekt, er det Samsungs utvilsomt beste smartur til nå og et solid fundament for videreutvikling av kroppsnære produkter, sier vår tester.

Balansegangen

Den store utfordringen for dem som utvikler smartur, er den vanskelige balansegangen mellom på den ene siden å unngå at de ser ut som billige etterligninger av vanlige armbåndsur og på den andre siden at de ser veldig nerdete ut.

VARSLINGER: Meldingssystemet minner om tilsvarende på Android-mobiler. (Foto: Greenbot/PC World)

Apple Watch er etter manges mening den første smartklokken som har greid denne balansegangen, og Samsung Gear S2 er den første runde smartklokken som greier det samme. Testeksemplaret som vår tester fikk til disposisjon, var en sølvfarget modell i rustfritt stål og med hvit, elastisk armlenke. Det er bemerkelsesverdig hvor godt den skiller seg fra konkurrentene uten noe fremstikkende betjeningsratt og med en tilnærmet romfartsinspirert design, skriver Greenbot-testeren.

Størrelsen er moderat, med en bredde på 42 millimeter og tykkelse på 11,4 mm. Dermed vil den ikke virke for stor selv på et tynt håndledd.

Den eneste begrensningen av betydning er det beskjedne utvalget av klokkeremmer for dem som velger Gear S2 og ikke Classic-modellen.

Når Gear S2 ikke er aktiv, virker skjermen – et 1,2-tommers AMOLED-display – helt død. Litt som å stirre inn i evigheten. Heldigvis er det en alltid-på-modus som lyser opp skjermen i sort og hvitt –i den grad man kan lyse opp noe i sort, da.

BAKSIDEN: Slik ser Samsung Gear S2 ut på baksiden. Den vanlige modellen kan bare bruke spesialtilpassede remmer. (Foto: Greenbot/PC World)

Straffen er mye kortere batteritid. Normalt kan Gear S2 brukes i omtrent to døgn før neste lading. Samsung selv oppgir batteritiden til 2-3 dager. Men i alltid-på-modus med lysstyrken satt til 60 prosent er det så vidt man kommer seg gjennom dagen fra morgen til sengetid.

Vridbar betjening

Den runde ringen rundt skjermen er ikke bare til pynt. Den er også smarturets mest særpregede egenskap: Vri på ringen, og du kan bla i meldinger, velge blant flere klokkeskjermer og små programmer samt kontrollere atferden til disse programmene. Ringen kan vris i begge retninger i 15-graders trinn med et godt følbart knepp for hvert trinn.

Noen vil kanskje oppfatte bezel-ringen som en slags imitasjon av den digitale kronen på Apple Watch, men den er en forbedring som fungerer harmonisk med programvaren.

I Samsungs Tizen-baserte operativsystem kommer man raskt til meldinger når man vrir ringen mot klokken. Vrir man den med klokken, kommer man til en rekke informative widgets, for eksempel for å se værmeldingen, styre musikken og sjekke treningsdata.

Dette toppmenysystemet er ofte den beste måten å betjene Gear S2 på, ikke minst fordi bezel-ringen er så rask og nøyaktig når det gjelder å hoppe mellom forskjellige visninger. Vår tester hadde sjelden behov for å dykke dypere ned i smarturets app-oppstartspanel eller i kontaktlistene. 

RINGEN: Når man vrir på ringen, kan man velge blant widget-ene på toppen. Med en knapp på siden åpner man visning for å starte apper, se det nederste bildet. (Ill.: Greenbot/PC World)

Den eneste ulempen med bezel-ringen er at den kan være litt treg når man skal bla helt nederst i en lang epostmelding eller i en liste. Da kan det være raskere å bare sveipe med fingeren.

De små detaljene

Foruten den store forbedringen som ringen innebærer, har Gear S2 også mange små forbedringer på programvaresiden. Her ser man godt at Samsung har lært av sine feil.

Nå er animasjonene raske og smidige, og det er lett å respondere på varslinger, akkurat som på en Android-mobil. Det går kjapt å slette epostmeldinger, svare på Twitter-meldinger eller å aktivere slumrefunksjonen når smarturet brukes som vekkerklokke. 

Helsefunksjonene inneholder nå påminnelser om å røre litt på seg av og til når man sitter i kontorstolen, og det følger med en liten widget på hjem-skjermen til kjapt å registrere inntaket av vann og kaffe. 

Den eneste åpenbare mangelen på helse- og  treningssiden er at enheten ikke kan spore søvn.

Samsung har også prøvd seg på en smartere måte å legge inn tekst på. Hvis man vil opprette en melding eller svare på en, får man nå opp en meny der man kan velge talediktering, emojier eller tastatur, i tillegg til å klikke på ferdiglagde svar. 

De fleste vil nok prøve å styre unna tastaturet, for det er av den gamle T9-mobiltastaturtypen med tre bokstaver per virtuell tast. Men det er fort gjort å aktivere tastaturet for enkel redigering etter at man har diktert en melding.

T9: Tastaturet ser ut som på en gammel mobiltelefon, med tre bokstaver per tast. (Foto: Greenbot/PC World)

Vi merket oss imidlertid en merkelig unnlatelse: Hvis du vil bruke Samsungs egen dikteringsapp S Voice, er tastaturet ikke tilgjengelig.

For alle Android-mobiler

En av de største forbedringene med Gear S2 er at den kan kobles opp mot alle Android-mobiler, ikke bare Samsungs egne.

Det eneste man ikke kan gjøre med Gear S2 hvis man bruker en ikke-Samsung-mobil, er å bruke den til å betale i butikker med Samsung Pay-terminal. Dette er imidlertid ikke aktuelt for norske brukere, for tjenesten er foreløpig bare tilgjengelig i USA og Sør-Korea, selv om Samsung har varslet at den kommer til Europa etter hvert.

For øvrig vurderer Samsung å komme med en oppdatering som skal gjøre det mulig å bruke Gear S2 mot Iphone.

Nesten perfekt

Tross alle disse små og stor forbedringene, hvorfor er ikke Gear S2 så perfekt som Samsung vil ha det til?

Det er fortsatt noen småting Samsung bør forbedre. For eksempel er det ikke mulig å være fokusert på en bestemt app eller widget når strømsparingen slår av skjermen. Etter noen sekunder uten aktivitet går klokka automatisk tilbake til klokkeskjermen.

Det er fort gjort å miste varslinger, for hvis man i vanvare sveiper en melding til side, er det ingen mulighet for å hente den tilbake. 

Det kan være litt tungvint å installere apper. Noen ganger må man også installere en app på mobilen samt en app som kommuniserer med smarturet i tillegg til selve smartur-appen.

Under testen ble det også oppdaget en liten feil som krever en «lett» resetting til fabrikkinnstilling når man mister paringen med Nexus 5X. Da slettes hele smarturet og settes tilbake til forrige innstilling fra mobilen, en prosess som kan ta fem minutter og som krever at man må logge seg på sin Samsung-konto på nytt. Samsung er forelagt problemet, men har i skrivende stund ikke kommet med noen tilbakemelding.

Det største problemet er imidlertid mangelen på apper som utnytter egenskapene ved Gear S2. Selv om Samsung påstår at det er rundt 1000 apper tilgjengelig, fant vår tester færre enn 80 utenom klokkeskjermene i Samsungs butikk. Bare et dusin av dem er nyttige apper, og av dem igjen er det bare noen få som er optimalisert for den roterbare ringen på Gear S2.

AVRUNDING: Apper som ikke er tilpasset den runde skjermen, ser slik ut på Gear S2-skjermen. (Foto: Greenbot/PC World)

Mangelen på gode apper skyldes i noen grad at dette er et helt nytt smartur, men det gjenstår å se om denne klokka alene vil være nok til å appellere til app-tviklerne.

Dette oppveies imidlertid i noen grad av at Gear S2 er en svært nyttig smartklokke uansett. Hvis du ønsker deg en klokke som håndterer meldinger og varsler, kommunikasjon, helse og trim og som dessuten har noen hendige widgets for musikk og for været, er Gear S2 ypperlig allerede når du har fått den ut av esken.

SORT: Slik ser Samsung Gear S2 Classic ut. (Foto: Samsung)

Selv om denne testeren har vært hardhendt mot Samsungs tidligere smartur, er det en del av brukerne som har vært uenig i kritikken. Disse vil muligens nå bli litt skuffet over Gear S2, som man ikke kan bruke til å ringe med og som ikke har innebygd GPS. Disse funksjonene kommer tilbake i en tykkere versjon av Gear S2 som Samsung vil lansere på et senere tidspunkt, men heller ikke den vil ha det samme utvalget av apper eller en komplett nettleser, slik man har sett tidligere. Det blir med andre ord ikke som å feste en smarttelefon til håndleddet.

Men for de fleste brukerne vil Samsungs nye tilbakeholdenhet være av det gode. I stedet for stadig å laste nye funksjoner oppå hverandre har Samsung tatt et lurt steg tilbake og fått alt det grunnleggende i orden.

Samsung Gear S2 er på god vei til å kunne bli det perfekte smarturet.