TEKNOLOGER MED ET OPPDRAG: Dan-Mikkel Hübenette, Jamina Heggedal, Veronica Andersen Svarverud og Jonathan Wilsher Loewe er alle enige om at det er meningsfylt å jobbe i Politiets it-enhet. (Alle foto: Stine Marie Hagen)

Koding i 120 km i timen

ARBEIDSPLASSEN: Man kan fort få høy puls når man utvikler løsninger for politiet.

Publisert Sist oppdatert

– KORT NED!

Jeg skvetter himmelhøyt og er på vei til å legge meg ned på gulvet, med hendene på ryggen. Jeg er jo kort, rager kun 154 cm over havet. Men det er ikke meg hun sikter til.

Jamina Heggedal er senior kommunikasjonsrådgiver. Nå sørger hun for at sikkerheten ivaretas, mens Computerworld knipser bilder i vilden sky, under et besøk hos Politiets it-enhet.

Computerworld har sendt en av sine mest lovlydige reportere ut hit, til Majorstuen i Oslo, for å finne ut hvordan det er å jobbe på denne arbeidsplassen. En ting er i alle fall helt sikkert: kommer det noen utenfra, som skal ta bilde av ansatte i Politiets it-enhet, så er det viktig at det ikke kommer frem detaljer fra navneskiltet. Det er av sikkerhetsmessige årsaker.

Det er godt at Jamina passer på.

SAFETY FIRST: Man må gjennom en sikkerhets-sluse før man får lov til å komme inn til PIT.

– Husk: kort ned!

Det skjer – om igjen og om igjen. Om det ikke er Jamina som kommer med påminnelsen, så er det noen andre. Han fyren som sang at "woop-woop" is the sound of the police, han tok feil. Lyden av politiet, eller i alle fall Politiets it-enhet, er "kort ned".

Privat vs offentlig

De kaller det PIT (uttales Pitt), så jeg kommer til å bruke den forkortelsen jeg også. Og jeg må bare innrømme det – det er kult å være her. Jeg føler meg litt tøff, liksom. For det første er bygget i seg selv skikkelig massivt og røft. For å komme inn i PIT (ikke Brad ...) må man gå gjennom en sikkerhets-sluse. Det er jo ikke noe man gjør hver dag. Med mindre man jobber i PIT da.

Jeg blir positivt overrasket. Politiet er en offentlig etat, og erfaringsmessig har jeg sett at det til tider kan være litt ... traust, kanskje, i offentlig sektor. Men ikke her! Lokalene er faktisk forholdsvis moderne. Også er det litt sånn som man ser på film. Gedigne overvåknings-skjermer og store hvite vegger med masse post-it lapper på.

Noe er derimot litt annerledes her enn i private bedrifter. Det er kaffen. Den er totalt fraværende. Mens det i private bedrifter nærmest går konkurranse i hvem som har den mest fancy kaffen, blir man ikke en gang tilbudt vann her hos PIT.

Jeg gjennomfører intervjuet likevel, selv om jeg kanskje er litt småtørr i halsen.

IKKE MORD-GÅTE: Tjenestedesigner Veronica Andersen Svarverud flytter rundt på post-it lapper på en stor hvit skjerm. Gåten går ut på hvordan man kan utvikle best mulig systemer for politiet.

Teknologer med et oppdrag

Utvikler Dan-Mikkel Hübenette, tjenestedesigner Veronica Andersen Svarverud og sikkerhetsanalytiker Jonathan Wilsher Loewe, har møtt opp for å fortelle oss om hvordan det er å jobbe med it hos politiet.

Når jeg spør om hva som er det desidert beste med å jobbe her, er gjengen samstemt:

– Det er å kunne være med å gjøre samfunnet bedre. Jeg føler faktisk at jeg bidrar til det, for hver enkelt kodelinje jeg skriver eller endrer, sier Dan-Mikkel.

Jonathan nikker samtykkende:

Det beste med jobben er at man sørger for at politiet har systemer som er oppe og går. Det er viktig.

Jonathan Wilsher Loewe

– Det beste med jobben er at man sørger for at politiet har systemer som er oppe og går. Det er viktig.

Politiets it-enhet

  • Det er 712 ansatte i PIT
  • Av disse 712, jobber 119 ute i politidistriktene eller i et eget miljø for samband på Jaren
  • I 2022 ansatte PIT 27 nyutdannede utviklere

– Det er det at du gjør noe meningsfylt. Man gjør noe som tjener samfunnet, sier Veronica.

Jeg tror jeg har skjønt hva de prøver å si. Dette er en viktig jobb, med mening, som tjener samfunnet. Det står forresten på banneret bak dem også: dette er teknologer med et oppdrag.

De fortsetter:

– Man kan være med å definere Politi-Norges fremtid, skyter Dan-Mikkel inn.

Det er blitt gjort store endringer i PIT de siste par årene. Politiet står midt i en digital transformasjon, og det er endringer i organisasjon, arbeidsform, teknologi og kultur.

Noen kjappe

Under OL, VM, Kongelige bryllup, Tour de France, etc., så ...

Jobber vi

Har vi hjemmekontor

Kjører vi storskjerm

Følger vi med på nett X

Har dere pingpong-bord, bordtennis eller noe annet gøy på jobb?

Ja, vi har bordtennis. Og dart.

En typisk jobbfest:

Består av husbandet Seksjon for god stemning, dans til utpå kveldinga, blinkesko og rap. Oftest med faglig start.

Fredag er:

En helt vanlig dag X

Ingen på jobb X

Quiz eller vinlotteri

Fredagspils X

Vi abonnerer på:

Aftenposten og Digi

Kleskoden hos oss er:

Casual X

Slaskete

Dress og slips

Uniform

Ikke-eksisterende

– Politiet satser mye nå, på at man skal jobbe annerledes. Det er så mange muligheter til å delta og være med på endringene som skjer. Nå skal ting gjøres mer riktig; man skal drive teknologiutvikling på en fornuftig måte og jobbe smartere, smidigere og tverrfaglig. Det er tydeligere at teknologi også er en del av det politiet driver med. Det synes jeg er gøy med jobben, sier Veronica.

Gjengen er igjen samstemte:

Det har aldri vært kulere å jobbe i politiet enn akkurat nå.

Action

Noe av det som også virker kult med å jobbe i PIT, er at man får muligheten til å være med politiet ut på oppdrag. De gjør stadig mer av det nå, for skal du utvikle gode løsninger for noen så er det jo viktig å se hvordan det brukes, for å forstå behovet.

Når it-arbeideren er med ut på oppdrag så får vedkommende på seg vest, og samband i øret. Det kan være brukerinvolvering i 120 km i timen. For hvis politiet plutselig må rykke ut, med blålys og sirener, så gjelder det å holde seg fast. Når man skal utvikle løsninger for politiet kan man fort kjenne det på pulsen.

– Man får innblikk i så mye som man ikke visste om politiet, eller ikke tenkte over at de driver med, eller har ansvar for. Det er så mye spennende, sier Veronica. Dan-Mikkel er enig:

– Det er etterforskning, patrulje, forebygging ... Det tar liksom ikke slutt på spennende fagområder. Man kan være her i sjukt mange år og ikke komme i nærheten av halvparten av det politiet driver med, sier han.

Jonathan jobber på overvåkningssentralen, eller Cyber Security Operation Center, som det også heter.

På avdelingen er det tett i tett med overvåkningsskjermer. Her er de ansvarlige for operativ sikkerhetsovervåking av tjenester og systemer som driftes av politiet. Det innebærer blant annet å bli kjent med enhver trusselaktør som kan true politiets it-systemer.

Avdelingen fikk en betydelig mer hektisk hverdag etter at krigen mellom Ukraina og Russland brøt ut for nesten nøyaktig ett år siden.

– Pulsen har økt, og man har kjent trykket, men det er en spennende jobb, sier Jonathan.

ET HAV AV SKJERMER: Computerworld fikk være med sikkerhetsanalytiker Jonathan Wilsher Loewe ned på overvåkningssentralen. Her har trykket økt betraktelig siden i fjor.

New Energi og Twist

Det er 712 ansatte i PIT. Likevel kan det se ut til at de fleste er på hils. Det går stadig vekk noen forbi oss, og alle hilser og smiler. Noen setter seg også ned.

En av disse er assisterende direktør, Kjerstin Wester.

– Får dere med at vi er gode på kompetanseheving her, spør hun, når hun skjønner at pressen er på besøk. Hun fortsetter:

– Vi har PIT Talks og PIT Zone, også har vi New Energi.

Mens PIT Talks stort sett dreier seg om å få noen – være seg eksterne eller interne – til å snakke om et bestemt tema, er PIT Zone enhetens svar på JavaZone. Lederen i PIT, Catherine Janson har også en åpen arena som hun før kalte for New Energi, men som nå har fått navnet Twist. Her møtes alle PITerne over Teams. Første halvdel er satt av til demos og korte innlegg, mens andre del er helt uten agenda. Tema for møtene kan handle om alt fra organisering til frukt. Alt er mulig.

Så fort Wester har gått ut, kommer personalleder Trygve Lemme inn. Lemme har fått kake på jobb, ettersom han nylig ble 60 år, og benytter sukkersjokket til å fortelle ivrig om jobben sin: Han har nemlig jobbet i PIT i en årrekke, og kan ikke under noen omstendighet se for seg at han kommer til å slutte med nettopp det:

– Det er ikke noe vits i å hoppe ut av politiet for å jobbe med noe annet, det er så mange muligheter her. PIT er storfamilien min, forteller han.

Det er ikke noe vits i å hoppe ut av politiet for å jobbe med noe annet, det er så mange muligheter her.

Trygve Lemme

Litt annet gøy også

Selv om det å jobbe i PIT høres ut til å være gøy – sånn i seg selv, så har de ansatte i enheten mulighet til å finne underholdning på andre måter også. De kan for eksempel melde seg inn i løpegrupper, lesesirkler, gaming-grupper og rollespill-grupper.

Dan-Mikkel er med i politiets eget husband, som har det klingende navnet "Seksjon for god stemning". I tillegg er han med i husets kor. Han har dermed nok å henge fingra i under firmafestene til enheten.

Apropo fester. Det er torsdag når Computerworld avholder politiets it-enhet besøk, men det virker ikke som det skal være noen festligheter akkurat i dag. Var det ikke noe med politiet, fester og torsdager? Jeg husker ikke helt.

OBS OBS: Opptrer DU alltid sikkert?

Før jeg rekker å spørre, blir jeg opplyst om at en typisk jobbfest, i PIT, gjerne avholdes på Mega-Zone, hvis de ikke spiller innendørs golf.

På PIT sine julebord kan man ofte finne it-sjefen dansende i front – med blinkeskoa på, mens hun bjudar på en aldri så liten rap-låt.

Ja, takk. Begge deler

Du må ikke like rap, for å jobbe i PIT. Men det kan være en fordel å like fart og spenning.

Hvis du noen gang står ved et veiskille der du er usikker på om du ikke heller skulle blitt politi, så er Politiets it-enhet greia for deg. Da får du i både pose og sekk. Du må bare passe på at du ikke bruker samme pose som venninna til Sophie Elise ...