PRODUKTIVT: Avanserte chatbots og virtuelle assistenter kan hjelpe bedrifter med å svare kunder døgnet rundt. Spørsmål kan besvares og problemer løses, og kundeservicekø blir et ord for historiebøkene, skriver artikkelforfatteren. (Foto: Istock)
PRODUKTIVT: Avanserte chatbots og virtuelle assistenter kan hjelpe bedrifter med å svare kunder døgnet rundt. Spørsmål kan besvares og problemer løses, og kundeservicekø blir et ord for historiebøkene, skriver artikkelforfatteren. (Foto: Istock)

– Gi meg et møtereferat og en tiltaksplan fra dagens workshop

Debatt: Ti sekunder senere har du både referat og tiltaksplan foran deg, selv om du ikke engang hadde mulighet til å være med på workshopen. Samtalebasert AI er her, og er en teknologi som vil revolusjonere måten vi driver virksomheter på, skriver Dan Bjurman i Salesforce.

Publisert

Digitalisering og kunstig intelligens slår seg frem i alle bransjer, og det er ingen tvil om at investeringer i AI gir imponerende resultater. Det meldes om at hele 45 prosent av toppledere rapporterer økte investeringer i AI, og foregangsbedrifter har oppnådd en betydelig frigjøring av arbeidstid for deres ansatte. Enkelte selskaper rapporterer allerede om mer enn 30 prosents effektivisering, ifølge McKinsey.

Ordskiftet flommer over av AI-prat, og det deles mange spennende perspektiver og erfaringer. En del av teknologien som det imidlertid ikke har vært så mye oppmerksomhet rundt frem til nå, er conversational AI, eller samtalebasert kunstig intelligens. Og ikke som en pilotversjon som vi nå kan teste og føle oss litt frem med, men som en allerede integrert og naturlig del av verktøyene vi jobber med i arbeidshverdagen.

Det må vi snakke om, for samtalebasert AI har potensialet til å revolusjonere måten vi driver virksomheter på.

Spør en virtuell venn

Jobber du for eksempel innen markedsføring eller salg, tar samtalebasert AI sømløst imot konkrete instrukser, gjerne på norsk:

«Skap en personlig e-post med et rabattilbud til de ti mest kjøpsklare kundene mine basert på kjøpshistorikk og nettsidenavigeringen deres»

«Gi meg et møtereferat på 500 ord og en kort tiltaksplan fra dagens tre timer lange workshop»

«Hjelp meg med å lage en landingsside med påmeldingsskjema for frokostseminaret mitt om samtalebasert AI»

«Lag en datavisualisering av den nye kvartalsrapporten fra økonomisjefen»

Uansett hvordan teknologien brukes står hovedpoenget ved lag: Samtalebasert AI frigjør masse tid som ansatte kan bruke på kreative og strategiske oppgaver som krever menneskelig innsikt og innovasjon.

Snu opp ned på kundeservice

Eksemplene over viser hvordan en typisk salgs- og markedsavdeling kan lykkes med samtalebasert AI – internt. En vel så verdifull del av teknologien er hvordan vi kan nyttiggjøre oss av den eksternt og skape mer personlige kundeopplevelser.

Vi er i økende grad online til alle døgnets tider. Samtidig krever vi svar og kundeservice når vi henvender oss – ikke en dag eller to senere. Du har helt sikkert gjort noe tilsvarende som å sende en e-post klokken elleve på kvelden for å reklamere på den nye robotstøvsugeren som har havarert – eller sittet på søndagen og forsøkt å endre timeavtalen for den planlagte omleggingen av vinterdekk. Hadde det ikke vært greit å få de tankene og gjøremålene ut av veien med det samme?

Avanserte chatbots og virtuelle assistenter kan hjelpe bedrifter med å svare kunder døgnet rundt. Spørsmål kan besvares og problemer løses, og kundeservicekø blir et ord for historiebøkene:

Vi må ta mål av oss å samle kundedata på ett og samme sted, der de er trygt lagret. Først når vi vet at de er det og vi er trygge på at samtalebasert AI brukes på en forsvarlig måte, kan vi slippe løs superkreftene på dem.

«Leit å høre at støvsugeren ikke fungerer som ønsket, vi sender deg en fraktseddel til e-postadressen din så teknikerne våre får tatt en titt på den».

«Timeavtalen din for omlegging til vinterdekk er flyttet fra mandag til 23. oktober til tirsdag 24. oktober. Tidspunktet er det samme».

I tillegg kan chatbots samle verdifull data om kundene, slik at bedriftene kan tilpasse sine tilbud og forbedre produktene sine basert på reell kundeinnsikt. Resultatet er økt kundetilfredshet – men bare så lenge kunden får fornuftige svar. Er derimot AI-assistenten påkoblet kundesystemene og har tilgang til riktig data, er kunden i trygge hender.

Fragmenterte data skaper utrygghet

Så var det dette med forsvarlig bruk av data i AI. Om selskaper lykkes med avhenger i stor grad av deres datastrategi. Vi vet at kundedata i dag er mer fragmentert enn noen gang. Gjennomsnittlig bruker organisasjonerover 1000 forskjellige applikasjoner i sin daglige drift, men ikke engang 30 prosent av dem er integrert. Dermed er det lett å miste kontrollen over datasikkerheten.

Vi må ta mål av oss å samle kundedata på ett og samme sted, der de er trygt lagret. Først når vi vet at de er det og vi er trygge på at samtalebasert AI brukes på en forsvarlig måte, kan vi slippe løs superkreftene på dem. Med sikre og pålitelige data i bunnen, kan vi ta bedre, datadrevne beslutninger.

Beslutninger som løfter jobbhverdagen til ansatte – og som gir fantastiske kundeopplevelser.