(Foto: Manpower Group.)

Nedgang i nye it-ansettelser

ManpowerGroups arbeidsmarkedsundersøkelse for tredje kvartal 2023 viser et fall i antall it-ansettelser.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for optimisme i næringslivet faller forventningene til nyansettelser blant norske it-bedrifter. Det viser ManpowerGroups siste arbeidsmarkedsundersøkelse for tredje kvartal.

– Vi merker en endring i markedet nå. Kanskje er vi forbi toppen for it-ansettelser, sier Trygve Solem, administrerende direktør i it-konsulentselskapet Experis.

Hvert kvartal gjennomfører ManpowerGroup en arbeidsmarkedsundersøkelse blant norske bedrifter. De har spurt 765 bedriftsledere om de skal bemanne opp, ned eller uendret.

For tredje kvartal forventer 41 prosent av bedriftene å bemanne opp, mens 15 prosent skal bemanne ned. Det gir en netto bemanningsøkning på pluss 26 prosent. Det er en nedgang på fem prosentpoeng fra andre kvartal, men fortsatt høyt.

Fall for it

Etter å ha vært på topp i flere år, faller it tilbake. it går mest tilbake av alle bransjer sammenlignet med forrige kvartal. Solem tror det er flere faktorer som spiller inn.

– Tallene samsvarer med hvordan vi opplever markedet. Der mange bedrifter før ansatte nyutdannede, er flere nå avventede. Mange prosjekter er på hold. Jeg tror det har en sammenheng med den generelle uroen som høyere renter og økonomisk usikkerhet har ført med seg, sier han.

Solem påpeker at selv om vi ser en tilbakegang, er det fortsatt mangel på it-kompetanse.

– Ser vi på tallene er det fortsatt historisk høy etterspørsel etter arbeidskraft i norsk næringsliv. Det gjelder også for it. De med lang fartstid fra teknologi og it-bedrifter står fortsatt høyt i kurs og finner lett en ny jobb. Men kanskje har vi nådd toppen for it-ansettelser for en stund, sier han.

Helse og grønn energi

Solem viser til erfaringen fra Landbruksdirektoratet og sier at det også er andre bransjer som har økt behov.

– Helsesektoren er som staten ellers blitt gjennomdigitalisert. Alt fra timebestilling, til resepter og pasientjournaler er nå heldigitale. Det stiller strenge krav til personvern og behandling av sensitiv informasjon. Vi har i det siste sett flere eksempler hvor helsedata er kommet på avveie. Behovet for it-kompetanse har derfor vært stort i helsesektoren.

Grønn energi er en annen bransjen hvor han ser økt aktivitet.

– Mange tenker nok at det grønne skiftet først og fremst handler om faglært arbeidskraft og ingeniører. Men teknisk kompetanse er også viktig her. Flere av disse bedriftene skal bygges opp fra bunnen og henter ofte folk med lang erfaring fra olje og gass.

Økende kompetansebehov

Ifølge Solem er kompetansemangelene er problem som bare vil vokse i årene som kommer.

– Det blir stadig dyrere å drive business i Norge og bedriftene er kostnadsbevisste. Samtidig finner ikke bedriftene de rette folkene. ManpowerGroup har siden 2010 undersøkt kompetansemangelen i norsk næringsliv. Bare siden 2018 er det dobbelt så mange som sier at de ikke får den kompetansen de trenger. Selv under pandemien så vi at kompetansemangelen økte, selv om færre ville ansette. Det er en utvikling vi må ta på alvor og Bedrifter må bli flinkere til å investere i egne ansatte for å sikre at de har riktig kompetanse på sikt, sier Solem.