Hjemmekontorets drøm?

TEST: ADSL-ruter med trådløst aksesspunkt, innebygd telefonsentral og en god administrasjonsløsning.

Publisert Sist oppdatert

AVM FritzBox Fon WLAN 7050 ISDN tar ikke mål av seg å stille i high end-klassen, men klarer seg utrolig bra på et hjemmekontor. Den lille boksen er fullstappet med teknologi og har et gjennomtenkt administrasjonsgrensesnitt. Enheten skiller seg fra konkurrentene ved å ha en integrert personlig telefonsentral. Man kan registrere opptil 10 SIP-kontoer for IP-telefoni, og man kan ha fire samtaler samtidig. Vil man bruke en analog- eller ISDN-basert fastlinje, kan man også koble til dette. Hvis kontakten med IP-telefonleverandøren går ned kan man bruke fastlinjen som failover-løsning. Viderekobling og ruting til annen destinasjon over IP er mulig for innkommende samtaler. Enheten støtter imidlertid ikke ISDN-data – kun telefoni.

LES OGSÅ: Når datanettet blir telefonsentral

Vi kunne kjøre IP-telefoni over telefoner basert på både ISDN og analogt grensesnitt. Vi kunne også ringe mellom disse internt, og talekvaliteten var god. Vi koblet opp enheten og brukte IP-telefoni fra flere leverandører for å kjøre IP-telefoni. Utfordringen i dag er at de fleste leverandører av IP-telefoni ikke gir ut nødvendig påloggingsinformasjon, men opererer med egne dedikerte adaptere.

Traffic Shaping

FritzBox Fon bruker tjenestekvalitet på to måter. Dette er gjennom Traffic Shaping som optimaliserer opp- og nedlastingshastigheten. Ved hjelp av Type of Service får telefonitrafikken en høyere prioritet enn annen datatrafikk. Administrasjonen kan settes til ekspertmodus for å bruke avansert konfigurasjon og skreddersy det meste slik man vil.

Løsningen har et ADSL/ADSL2(+)-grensesnitt, inngang for ISDN eller analog linje, port for tilkobling av ISDN-telefon/telefonsentral, tre porter for analoge telefoner, en USB-port og to LAN-porter. I tillegg er den et trådløst aksesspunkt som også kan fungere som en repeater. Enheten er ferdig konfigurert med unik aktivert krypteringsnøkkel, og har i tillegg til 802.11b/g-støtte også en proprietær utvidelse som heter 802.11g++.

Vi synes dette er et gjennomført produkt som er svært fleksibelt. Blant annet kan en LAN-port konfigureres til å være et WAN-grensesnitt, man kan selv definere regelsett for innkommende og utgående telefonsentraler. I tillegg finner vi små, men kjekke funksjoner som nattmodus hvor man for eksempel kan slå av det trådløse aksesspunktet mellom ulike klokkeslett. Vi finner også enkel brannmurfunksjonalitet og mulighet for å ringe inn til ruteren som deretter oppretter en IP-samtale til for eksempel utlandet.

Fremtidige oppgraderinger skjer via ny firmware som lages av AVM. Mer informasjon finner du på www.bcs.no . Prisen vil være i underkant av 2 000 kroner inkl. mva.

Les mer om nettverksutstyr i Kunnskapssenter.