TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon: Karbonlett proff-pc

Velbygd 14-tommer på under 1,4 kilo.

Publisert Sist oppdatert

Lenovo lanserte sin Thinkpad X1 i fjor vår, og sett opp i mot X300-serien de tidligere hadde i dette segmentet ble vi litt skuffet over utviklingen på enkelte områder. Til å være en 13-tommers pc var den tung og skjermen imponerte ikke, med lav oppløsning og blankt glass som ga mye refleksjoner. På papiret står det bedre til med nye X1 Carbon.

Lett 14-tommer

1,36 kg veide modellen av Thinkpad X1 Carbon vi fikk inn til test. Til å være med 14-tommers skjerm regner vi dette som svært lett. Ser man på en del av maskinene ellers med 14-tommers skjerm som produsentene kaller ultrabærbare – og som er i tråd med Intels Ultrabook-spesifikasjoner - er det flere som veier bortimot eller over to kilo.

Tykkelsen er cirka 23 mm inkludert føttene under maskinen – eller cirka 19 mm sett bort fra disse. Ikke så tynt som en del av 13-tommers-pc-ene – eller for så vidt Samsungs 15-tommers 9-serie, men likevel en tynn pc med fin kombinasjon av vekt og størrelse.

Årsaken til den lave vekter ligger blant annet i ustrakt bruk av karbonfiber i konstruksjonen – riktignok i kombinasjon med magnesium. Annet enn at vårt testeksemplar var litt «løs» i det ene skjermfestet (fikset gjennom å stramme en skrue), fikk vi et svært godt inntrykk av konstruksjonskvaliteten.

Tastaturet for pc-en er nesten en historie for seg selv. At Lenovo jevnt over har gode tastaturer er det ingen tvil om. Det vi har sett for en del andre pc-produsenter er at tastaturene på deres tynnere modeller har måttet lide. Det er det ikke snakk om i dette tilfelle – i hvert fall i henhold til undertegnedes erfaringer og preferanser har X1 Carbon et av de absolutt beste tastaturene på markedet. Og man merker her ingen spesiell forskjell sett opp i mot Lenovos større modeller. Bakbelysning er også på plass for tastaturet.

Styreflaten likte vi også godt, og styrepinne er også på plass for dem som fortsatt foretrekker det.

X1 Carbon sammenlignet med Samsungs 900X3C.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X3C: Rålekker 13-tommer

Også med touch

Skjermen på vår testmodell var med 1600 x 900-oppløsning (HD+) og med matt skjermoverflate. Lysstyrken målte vi til cirka 300 cd/m2, hvilket er bra. Fargegjengivelse og innsynsvinkler er gode, uten at skjermen er blant de aller beste her.

X1 Carbon finner også med et par andre skjermalternativer. I spesifikasjonene oppgis det at det finnes modeller med 1366 x 768-punkters skjerm. Dette er en modell som også er noe enklere på flere andre områder.

Mer interessant er det at pc-en skal kunne leveres med berøringsskjerm, da også med 1600 x 900-oppløsning. Vanlige bærbare med berøringsskjerm forventer vi å se mer og mer til nå etter Windows 8-lanseringen. Hvorvidt det blir en suksess – eller noe som kundene faktisk vil bruke – er vi så langt noe usikre på.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 11: Noe for seg selv

Mange konfigurasjoner

Modellen vi fikk til test var utstyrt med Intel Core i5-3427U-prosessor på 1,8 GHz og TurboBoost-hastighet på opptil 2,8 GHz. I kombinasjon med Intels QS77-systembrikkesett er dette en løsning som gir støtte for Intel vPro og Intel Trusted Execution Technology (TXT). Pc-en er også utstyrt med TPM-brikke. Dette er funksjoner som utnyttes i forbindelse med administrasjons- og sikkerhetsløsninger i en del bedrifter. Enkelte modellkonfigurasjoner vil ikke støtte vPro og TXT. Alle modeller har fingeravtrykksleser.

For lagring leverer Lenovo modeller med fra 120 til 256 gigabyte SSD. Her finnes også konfigurasjoner som har SSD som støtter maskinvarebasert kryptering (FDE). Standard minnemengde på modellene vi har sett hos norske forhandlere er 8 gigabyte - noe mer kan pc-en heller ikke oppgraderes til. Pc-en kan leveres med Windows 7 Pro eller Windows 8 Pro.

Grafikken styres av Intels integrerte HD Graphics 4000-løsning. For vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling er det ingenting å utsette på denne løsningen. For dem pc-en er rettet mot, gjør den jobben.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX32VD: Når skjermen blir viktig

Porter og funksjoner

Lett og kompakt blir et kompromiss. For noen kan tilbudet av porter være det som gjør at pc-en ikke blir helt optimal. To usb-porter, begge med USB 3.0-støtte, er for så vidt ikke uvanlig for segmentet. Lenovo har imidlertid valg Mini-Displayport i stedet for HDMI og det er ikke støtter for kablet nettverk. Sett i henhold til at dette er en bedriftsmodell hadde vi håpet på støtte for skikkelig dokkingstasjon, noe Fujitsu hadde for sin Lifebook U772, men X1 Carbon kan ikke stille med dette.

3G er på plass, og maskinen har helt kurante wlan-egenskaper. Når det gjelder 4G er ikke dette noe som står på de umiddelbare planene til Lenovo, men man regner med at det vil komme med modeller med dette i løpet av neste år.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12: Ultrabærbar med partytriks

Batteri

Noe av bakgrunnen for at pc-en leveres med en såpass kraftig og stor strømforsyning er at batteriet skal kunne lades opp raskt. Ifølge spesifikasjonene skal batteriet nå 80 prosent i løpet av 30 minutter. Vi har ikke gjort konkrete målinger på dette, men konstaterer at den lader raskt.

Her er det kanskje et kompromiss, for batteritiden er bare middels bra. Å kunne lade batterier raskt er en mellomløsning, men det hjelper deg ikke helt de gangene du trenger lang batteritid på grunn av at man rett og slett ikke har muligheten for å lade.

Ser man det opp i mot Fujitsu Lifebook U772, som også er en 14-tommers ultrabærbar rettet mot bedriftsmarkedet, har vi vel en time bedre driftstid på våre tester for websurfing/Spotify og for videoavspilling. Under Powermark ser vi at U772 fem timer og 45 minutter på vanlig applikasjonsbruk, mens X1 Carbon ligger på rett over fire timer.

LES OGSÅ:

TEST: HP Spectre XT: Lekker ultrabærbar fra HP

Konklusjon

Prisen på Thinkpad X1 Carbon starter på rett i underkant av 12 000 kroner hos de rimeligste forhandlerne - da for modell med Core i5, 120 gigabyte SSD og uten 3G. Den rimeligste modellen støtter heller ikke Intels vPro-teknologi, som kan være relevant for bedrifters administrasjon av pc-en. Det er for så vidt dyrere enn en del pc-er som stiller med bedre spesifikasjoner, men samtidig - sett inntrykket av pc-en totalt sett - er ikke dette en ille pris. X1 Carbon stiller litt i en egen klasse - markedet kryr ikke akkurat av 14-tommere på under 1,4 kilo rettet mot bedriftsbruk.

En pc som går inn i samme segment er Fujitsus Lifebook U772. Også dette en 14-tommers ultrabook-spesifisert pc rettet mot bedrifter. Den kan imidlertid ikke stille med like god skjerm og langt fra like godt tastatur – men så blir den også en del rimeligere.

Prisen på X1 Carbon stiger imidlertid relativt bratt når man ønsker blant annet større SSD og raskere prosessor.

Totalinntrykket blir bra, men kompromiss er også gjort. Spørsmålet er hvilke kompromiss man ønsker å gjøre opp i mot pris og funksjonalitet. Sett ut i fra at spesielt de som jobber mye på farten blir blant de mest aktuelle for denne typen pc, ville vi ønsket at den hadde lengre batteritid, selv om kort ladetid kan kompensere noe.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad T430s: Når det skal jobbes