TEST: Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus - Streaming på et blunk

Med Hauppauges nye boks kan du enkelt og rimelig både streame og gjøre opptak i Full HD.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har det blitt stadig mer populært å dele videoklipp og lengre snutter fra spill. Gjerne vil man vise noe morsomt eller sprøtt som skjedde i løpet av spillingen, eller kanskje man vil vise hvor fantastisk dreven man er i et spill. Mange bruker også tiden sin på å lage alskens guider og gjennomspillingsvideoer som legges ut på nettet -- og en del tjener til og med relativt gode penger på den slags videoer.

Tidligere har det vært relativt kronglete å ta opp video fra spill, og da spesielt fra konsoll. På pc har man for eksempel hatt løsninger som Fraps, som har gjort en kurant jobb med å både ta skjermskudd og video fra pc-spill. Den slags finnes ikke på konsoll, og man har måttet finne andre, til tider underlige løsninger.

Nye tider

For en ti års tid siden, da jeg fortsatt jobbet som spilljournalist, var det ønskelig å kunne vise egne skjermskudd fra både konsoll- og pc-spill, fremfor å bruke produsentenes bilder. Det var også ønskelig å kunne lage egne videoer fra en del av de mest populære spillene. På pc var i alle fall skjermskudd en grei sak å få til, men på konsoll måtte det ganske oppfinnsomme løsninger til. En løsning som fungerte relativt greit var å kjøpe et tv-kort til pc, også den gangen et Hauppauge-produkt, med tv-mottaker og analoge innganger. Bildekvaliteten ble litt så som så, men kurant nok til den tidens omtaler på nett. En noe bedre løsning var å kjøre videosignalet fra Xbox og Xbox 360, Playstation 2 og Nintendo GameCube gjennom et digitalvideokamera for å ta opp råvideo som siden kunne redigeres. Det var tungvint og tok masse tid, men gjorde det i det minste mulig å lage egne bilder og videoklipp fra spillene som ble testet.

Heldigvis har det skjedd mye de siste ti årene, og det har kommet mange langt bedre løsninger for å lagre video fra konsoller. I noen uker nå har vi testet Hauppauges ferskeste tilbud til gamere som vil dele video, både direkte, via for eksempel twitch.tv, eller som opptak vi Youtube og tilsvarende tjenester.

Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus er en relativt liten og ganske stilig boks som passer fint inn i tv-benken. Dennne lille boksen er utstyrt med HDMI inn- og utgang, komponentinngang, optisk inngang og usb-tilkobling. HDMI-inngangen kan du bruke om du vil ta opp video fra for eksempel Xbox 360 eller pc. Da kobler du i så fall HDMI-kabelen fra kilden og inn i boksen, og så en ny HDMI-kabel videre til tv-en. Signalet svinger dermed kjapt innom HD PVR 2 før det sendes videre til tv-en din. Vi merket ikke noen forsinkelser i signalet.

Enkel prossedyre

Med Xbox 360 er det lekende lett å koble opp HD PVR 2. Noe mer tungvint og kjedelig er det med Playstation 3, noe vi kan takke HDCP for. Takket være HDCP får du nemlig ikke noe bilde fra PS3-en opp på pc-en. For å få det må du koble PS3 til HD PVR 2 via komponent. Det er en litt mer tungvint løsning, og gir også noe dårligere bildekvalitet enn om signalet hadde gått via HDMI. Med HDMI-tilkoblingen får du i tillegg til bildet også med deg lyden, noe du må ta analogt eller via optisk-inngang fra PS3. Nå er det ikke Hauppauges feil, men kjedelig er det uansett.

Det har selvsagt lite for seg å bare sende signalet gjennom en boks uten å gjøre noe mer med det, derfor må du også koble HD PVR 2 til en pc - eventuelt til en Mac om du er av typen som foretrekker det. Vær imidlertid oppmerksom på at det så langt har vært noe mer kronglete å få ordnet programvaren til Mac enn til pc.

Live eller opptak

Hauppauge har lagt med en DVD med drivere og et utvalg programmer som lar deg streame eller lagre video fra HD PVR 2. I tillegg får du med ArcSoft ShowBiz, som lar deg gjøre passelig avansert redigering av opptakene dine. Her finner du eksempler på videoklipp fra Xbox 360 og Playstation 3, tatt opp med Hauppauge HD PVR 2 og redigert i den medfølgende programvaren.

Opptak i Full HD fra Xbox 360

Opptak fra Xbox 360 og Playstation 3 (omtrent halvveis i videoen)

Ved hjelp av medfølgende programvare kan du altså også streame video direkte til nettet. Her har du valgene mellom Twitch eller Ustream. Når du har valgt hvilken av tjenestene du ønsker å bruke kan du justere kvaliteten på videosignalet du sender ut på nettet. Her er det vel egentlig bare å tilpasse streamen til linjekapasiteten din.

Med standardinnstillingene kan du streame opp til 2 megabit bitrate i 1280x720 pikslers oppløsning, eller du kan settet opp en egen profil og sende ut Full HD i høy bitrate. Sistnevnte vil naturlig nok kreve sitt av nettoppkoblingen din, men har du en kraftig pc og rask fiberoppkobling hjemme, er det bare å kjøre på. For undertegnedes del, med elendig ADSL-linje et godt stykke ut på landet, ble det å koble en pc opp til 3G-nettet for å streame video via en linja med hele 3,5 Mbps hastihet ut. Det gjorde det mulig å streame i 1280x720 piksler med kurant kvalitet.

Både ved opptak og streaming er det en viss forsinkelse fra bildet du ser på tv-en og det du får servert på pc-en. Spesielt opptak krever at du har en pc som ikke er alt for gammel og treg.

Ikke bare til moro

Med et navn som inneholder Gaming, er det nok en del litt mer seriøse brukere som velger å overse Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus. Det ville i så fall vært trist, for her er det muligheter også for bedrifter og skoler. Det vil være vel så enkelt å lage opplæringsvideoer eller streame forelesninger, som det er å lage snutter fra spill. I mange tilfeller vil dette ikke bare være en enkel løsning for den slags bruk, det vil også være en av de rimeligere.

For opptak eller streaming fra pc-en kobler du HDMI fra grafikkortet inn i HD PVR 2, og så HDMI videre til skjermen. Her kan det eventuelt være en fordel å ha selve HD PVR 2 koblet til en annen pc via USB, så slipper du å få med deg opptaksprogrammene i bakgrunnen på skjermbildet - ellers kan du så klart skjule programmene på en annen skjerm eller minimere dem bort.

Konklusjon

Med stadig flere som vil dele spilløyeblikkene sine både på Youtube eller via live-overføring på nettet, tror vi Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus vil falle godt i smak. Vi har brukt boksen noen uker nå, og har i løpet av den tiden tatt opp en del videoklipp, og streamet desto mer. Ikke det at det er så mange som har sett på, men det har nå i det minste vært moro å prøve.

Med litt ekstra innsats er HD PVR 2 et verktøy som kan gjør det mulig å lage heftige videoer som raskt og enkelt kan deles på nettet. Spesielt enkelt er det med Xbox 360, som leverer knallgod bildekvalitet via HDMI. Litt mer tungvint, men ikke alt for ille, er det med Playstation 3, som ikke lar deg hente bilde fra HDMI. Kjedelig er det også at bildekvaliteten ikke blir like god via komponent fra Playstation 3. Det kan imidlertid ikke Hauppauge lastes for, men er noe Sony må ta skylden for.

Det er en smal sak å koble opp HD PVR 2 til konsoll, og relativt kjapt gjort å installere drivere og de medfølgende programmene. Med alt satt opp og på plass er det latterlig enkelt å streame video i god kvalitet. Vel så enkelt er det å gjøre opptak, så får du selv vurdere hvor mye jobb du vil legge i redigeringen i ettertid.

En del vil nok tenkte at HD PVR 2 for kan bli et utdatert produkt, gitt Microsoft og Sonys lovnader om deling av spillopptak direkte fra deres neste konsoller, Xbox One og Playstation 4. Det tør vi ikke helt å spå ennå, da vi enn så lenge vet lite om hvordan dette vil fungere. Vi mistenker nok likevel at man får mer frihet til å behandle videoen som en selv ønsker med en løsning som den vi har testet.

Gitt all funksjonaliteten og hvor enkel Hauppauge HD PVR 2 er i bruk er vi nesten litt overrasket over prisen. Vårt søk viste priser fra rundt 1 300 kroner, men de fleste steder må du ut med omtrent 1 500 kroner. Det er ikke ille, og vel verdt det om du vil dele spilløyeblikkene dine på en rask og enkel måte.