TEST: Lenovo T400s - Rask mellomvekter

Lenovo Thinkpad T400s er en av markedets letteste og mest kompakte 14-tommers-pc-er. Dette kombinerer den med svært høy ytelse.

Publisert Sist oppdatert

Lenovos Thinkpad-serie er etter hvert ikonisk. Man har her holdt en svært konservativ linje i videreutvikling, og rent utseendemessig er det ingen tvil om at T400s er en Thinkpad-maskin. T400s blir videre en maskin for dem som ønsker en ganske stor skjerm og høy applikasjonsytelse, uten at vekten blir for høy. Dette er en pc med 14,1-tommers skjerm, men vekten er ikke høyere enn i overkant av 1,75 kg!

Rask prosessor og SSD

Thinkpad T400s er basert på Centrino 2-plattformen, hvilket innebærer Intels GM45-brikkesett, Core 2 Duo-prosessor og wlan-kontroller fra Intel.

Prosessoren som benyttes er Intel Core 2 Duo SP9400. Her skal man holde tungen rett i munnen, for i Core 2 Duo-serien for bærbare pc-er finner man også SU9400, T9400 og SL9400. SP9400 er langt raskere enn SU9400 og SL9400. Sett opp i mot T9400 er den så vidt tregere, men samtidig har den en god del lavere strømforbruk, hvilket kan gi lengre batterilevetid. SP9400-prosessoren har en klokkefrekvens på 2,4 GHz og er har 6 megabyte L2-buffer. Strømforbruket er maksimalt 25 watt

Modellen vi testet var utstyrt med en 128 gigabyte SSD fra Samsung. Alternativt kan maskinen leveres med 250 gigabyte 5 400 o/min-harddisk. Det er ingen tvil om at SSD for mange vil gi en særdeles god ytelsesforbedring, og SSD-en som benyttes er god. Fram til nå har det vært vanlig å se maskiner levert med 64 gigabyte SSD, hvilket for mange har blitt i minste laget. 128 gigabyte koster nå mindre enn hva 64-80 gigabyte kostet for ikke så lenge siden.

Maskinens 14-tommers skjerm har en oppløsning på 1440x900, hvilket passer skjermstørrelsen bra. Skjermen har matt overflate og god lysstyrke. På det jevne er skjermen meget god.

Når det gjelder skjerm kan man også nevnes at Lenovo kan levere en variant av maskinen med berøringsskjerm med multitouch-støtte.

Tilkoblinger og kommunikasjon

Maskinen har tre usb-porter, Bluetooth, Gigabit Ethernet og 802.11n wlan basert på Intels Wi-Fi Link 5300-kontroller. Vår testmodell var også levert med integrert 3G. Av tilkoblinger finner man tre usb-porter, derav en også er eSATA, samt Displayport for tilkobling av ekstern skjerm (adaptere kan benyttes for DVI og HDMI). Man kan bemerke at det ikke er ExpressCard-kortplass for tilleggskort. Firewire mangler maskinen for så vidt også, men vi har inntrykk av at det etter hvert er relativt få som bruker det. Det mest aktuelle bruksområdet har tidligere vært digitale videokameraer.

Som tilleggsutstyr kan man få dokkingstasjon.

Ved at batteriet ikke ligger bak på pc-en har man der kunne plassere flere av tilkoblingene, noe som er en praktisk plassering. I tillegg finner man usb-porter på siden. Bemerk også at den ene usb-porten også er en eSATA-port. For skjerm har man Displayport-kontakt som kan konverteres til DVI eller HDMI via adapter.

Konstruksjon

Takket være den svært gode konstruksjonen har Thinkpad-serien med årene nærmest blitt legendarisk. Her tenker man mer på praktisk design enn at maskinen skal se stilig ut. Rent utseendemessig er det ikke tvil om at dette er en Thinkpad. Det er små moderniseringer på enkelte områder sett opp i mot andre modeller fra de siste årene, men det små forskjeller. Inntrykket av byggkvaliteten er svært godt, og maskinen blir ikke spesielt varm under og selv etter hard belastning er det ikke mye viftestøy. Som for tidligere modeller har man også drenering i tastaturet slik væske renner ut under maskinen og ikke inn elektronikken, om man skulle være så uheldig å søle.

Tastaturet er særdeles bra, og også styreflaten er god. Styrepinne er også på plass for dem som foretrekker det.

Lenovo har ikke den typiske plasseringen av batteri i bakkant av maskinen. Ulempen med dette er at man ikke får muligheten for å utstyre maskinen med ennå større batterier, med mindre ikke Lenovo lanserer dette i form av et fysisk sett like stort batteri.