TEST: Funksjonsrik lagring

TS-509 Pro er blant Qnaps toppmodeller, med mulighet for opptil fem interne harddisker og et funksjonalitetsspekter man kan skrive flere bøker om.

Publisert Sist oppdatert

I forrige utgave testet vi tre av de mindre modellene til Qnap. For TS-409 konkluderte vi med at ytelsen var under det vi forventet fra segmentet nå – enheten ble betydelig tregere enn Synologys DS-408, som igjen skal ha samme ytelsen som DS-508. Vi har ikke testet DS-508, som har støtte for fem disker og en del andre elementer man finner igjen på Qnaps TS-509 Pro.

Kraftig prosessor

Qnap TS-509 er basert på en Celeron-prosessor på 1,6 GHz og har 1 gigabyte minne. Andre enheter i Turbostation-serien til Qnap er basert på ARM-prosessorer fra 266 til 500 MHz. Klokkefrekvens spiller ikke så stor rolle når man sammenligner prosessorer på tvers av arkitekturer, men Celeron hadde trolig selv på 500 MHz vært raskere enn det de andre prosessorene er.

Prosessoren betyr en del for overføringshastigheten, men enda viktigere blir den når man ser på tjenestene TS-509 tilbyr – for her er det veldig mye mer enn lagringsplass på nettet. Strengt tatt ville vi ikke bli overrasket om enkelte anså enheten som uaktuell til ren datalagring, men mer aktuell for andre oppgaver. Problemet for en del svakere nettverksdisker med mye funksjonalitet er at ytelsen blir dårlig når flere tjenester utnyttes samtidig, rett og slett fordi prosessoren blir såpass svak.

Operativsystemet til enheten ligger lagret i et flashminne i stedet for på harddisk(ene) som på Qnaps enklere enheter. Det er her også to installasjoner av operativsystemet på flashminnet, i tilfelle det skjer en feil med det ene.

RAID-nivåer

Enheten støtter RAID-nivåene 0, 1, 5, 6 og 5+spare. Man kan også kjøre harddisker helt uavhengig av hverandre (hver harddisk et separat volum) eller slått sammen lineært til ett stort volum. Vi vil tro RAID 5, RAID 6 eller RAID 5+spare vil være det mest aktuelle å benytte. RAID 5 vil si striping med paritet, hvilket gir mulighet for at en av harddiskene kan krasje. RAID 6 legger mer paritetsdata per disk og tåler at to harddisker krasjer. Med RAID 5+spare har man fire disker i et oppsett, samt en ekstra harddisk. Skulle en av diskene i RAID 5-oppsettet krasje vil reservedisken ta over og erstatte den defekte disken slik at gjenoppbygging kan starte umiddelbart. Den defekte disken erstattes med det som blir den nye reservedisken.

Med fem harddisker kan man få opp til 7,5 gigabytes lagringsplass gjennom å bruke Seagates 1,5 terabyte-harddisker. Den effektive lagringsplassen vil reduseres gjennom bruk av feiltoleranseoppsett som for eksempel RAID 5.

Administrasjon

Brukergrensesnittet er ikke like bra som hos Synology, men samtidig av de bedre. I en bedriftsrolle kan også administrasjon av brukere og tilgangsnivå skje via Active Directory – praktisk hvis man allerede har Windows Server-systemer med dette. Som for de fleste enheter av denne typen skjer administrasjon via et webgrensesnitt.

Tjenestene

Som vi har sagt i tidligere tester av enheter for Synology og Qnap er det etter hvert imponerende mye funksjonalitet – og samtidig er det brukervennlig.

De fleste tjenestene man finner på TS-509 Pro finner man også på enklere Qnap-modeller. For mange vil mye av funksjonaliteten ikke være relevant – hva som brukes vil være avhengig av individuelle behov.

For web har man webtjener (Apache) med støtte for MySQL og PHP5. Dette gir muligheter for dynamiske websider og som tillegg for webtjeneren kan man installere blant annet Wordpress, Joomla og Myphpadmin. Via web kan man også sette opp tilgang til filene man har på enheten. Innlogging og overføring kan skje med kryptering (https).

Man har videre ftp-tjener, og også her mulighet for kryptering. Man kan for så vidt også bruke SecureFTP ved å aktivere SSH-tjenesten, men da kun for administratorbrukeren.

Skriverdelingen fungerer greit med vanlige skrivere, men kobles mulitfunksjonsskrivere til er det kun skriverdelen som vil fungere. Opptil tre skrivere kan kobles til. Det er videre mediefunksjonalitet i form av UPnP AV-tjener og iTunes-tjener. Som installerbare tillegg finner man også SlimServer/SqueezeCenter. Det er også integrert Bittorrent-klient (riktignok ikke så bra, men praktisk om man ikke ønsker/har mulighet til å la pc-er være stående på).

Det er i tillegg mye funksjonalitet vi ikke har satt på praktisk prøve, blant annet støtte for Active Directory, NFS, iSCSI, rsync-synkronisering mot andre Qnap-enheter og andre rsync-kompatible løsninger. Enheten kan også brukes som videoovervåkingsløsning. Qnap lister en rekke kompatible kameraer. Skal enheten benyttes mer konkret til dette vil nok trolig en av Qnaps spesialiserte enheter for videoovervåking være mer aktuelle. Av plasshensyn må vi videre bare henvise til Qnaps websider for full oversikt over all funksjonaliteten enheten enkelt kan tilby.

Når det gjelder sikkerhetskopiering av klienter kan tradisjonelle programmer som blant annet Acronis TrueImage, EMC Retrospect, Symantec Backup Exec og mange flere benyttes. Qnap leverer også med et enkelt program for å synkronisere kataloger mellom pc-er og nettverksdisk.

Kryptert filsystem

Ettera t vi hadde testet ferdig TS-509 kom Qnap med en firmware-oppdatering som ga opsjon for kryptert filsystem. Vi har tidligere ikke sett andre nettverksdisker i et slikt segment med støtte for kryptert filsystem. Løsningen er programvarebasert, og at funksjonen kommer henger nok sammen med at enheten har en prosessor som er kraftig nok til å gi denne funksjonaliteten. Krypteringen er basert på 256-bit AES. Man kan velge å kryptere alt, eller kjøre separerte volum med og uten kryptering.