TEST: Plextor M2S - Plextors SSD-intro

Plextor har lansert sin første SSD og spesifikasjonene lover bra. Men vil vi anbefale den?

Publisert Sist oppdatert

Plextor har de siste årene lagt om sitt produktfokus. Mens det tidligere handlet mye om optiske lagringsmedier, har selskapet funnet andre områder etter hvert som interessen i markedet for optiske enheter har forsvunnet – selv de rimeligste enhetene er blitt såpass gode at de dekker behovene for de aller fleste, og interessen for Blu-ray-brennere har vært begrenset. De siste årene har vi sett en rekke eksterne harddisker og NAS-er fra selskapet.

Plextor stod tidligere bak mye av produktutviklingen selv. På enkelte områder gjør de fortsatt det. Slik vi kan forstå det, er det imidlertid Lite-On som står bak Plextors M2S SSD, som vi nå har testet. Det kan også se ut som Plextor vil utvide SSD-utvalget med flere modeller etter hvert – blant annet en rimeligere og tregere modell under M1S-navnet.

Plextor M2S leveres i 2,5-tommers formfaktor, som vil passe de bærbare pc-er eller kan monteres i adaptere for bruk i stasjonære. Kapasitetsalternativene vil være 64, 128 og 256 gigabyte.

LES OGSÅ:

Redusér ventetiden med SSD

God topphastighet

Plextor benytter en kontroller fra Marvell i sin SSD. En tidligere versjon av samme kontroller har vi tidligere testet i Crucials RealSSD C300, og vi var da svært fornøyde. Kontrolleren er også den samme som benyttes i Corsairs nye P3-serie og Intels nye SSD 510, samt Crucials kommende C400. Selv om det er samme kontroller vil man kunne se forskjeller i ytelse på grunn av minnet som er benyttet og ikke minst hvilke optimaliseringer/prioriteringer produsentene gjør ved implementasjon av styringsprogramvaren (firmware).

Plextor M2S er i 2,5-tommers formfaktor. Det gjør at den passer i de fleste bærbare pc-er. For bruk i stasjonær pc kan monteringsadapter benyttes. Strøm- og datakabel er den samme som for vanlige harddisker i stasjonære.

Kontrolleren støtter 6 Gbps Serial ATA, hvilket gir muligheter for høyere topphastigheter ved behandling av store filer. 6 Gbps Serial ATA er det en del hovedkort som har hatt støtte for det siste året. Gjennom Intels nye Sandy Bridge-plattform vil man også se enda flere hovedkort og bærbare pc-er med støtte for den raskere Serial ATA-implementasjonen.

Men man bør være oppmerksom på at en del hovedkort som en stund er blitt levert med 6 Gbps Serial ATA-støtte gjennom en ekstra kontroller, samt tilleggskort med 6 Gbps Serial ATA-porter, ofte ikke støtter TRIM. Da vi benyttet Plextors SSD på en litt eldre kontroller, opplevde vi at ytelsen etter hvert gikk noe ned på flere områder, etter hvert under det vi kunne få med 3 Gbps Serial ATA. TRIM er en teknologi som støttes av Windows 7 og benyttes for å forhindre at SSD-er skal få dette ytelsestapet. I motsetning til for eksempel Sandforce SF-1200-baserte SSD-er, ser det ikke ut til at Marvell-baserte SSD-er har spesielt god «garbage collection» – en alternativ teknologi som benyttes for å opprettholde ytelsen uten at operativsystem, driver eller kontroller trenger å ha støtte for TRIM.

Effekten av 6 Gbps Serial ATA er i praksis begrenset. Det blir litt som med topphastighet på en bil – det er ganske få steder der man kan dra nytte av det i praksis, og det er mer relevant hvordan bilen oppfører seg på oppgavene i det daglige. SSD-produsentene liker imidlertid å fokusere på denne topphastigheten. På en del områder er Plextor M2S den raskeste SSD-en vi har testet, men det er samtidig på områder som ikke betyr så veldig mye i forhold til hvordan de fleste utnytter en SSD i dag – primært til system- og applikasjonsdisk.

Da vi så på applikasjonsytelse og ytelse på mindre operasjoner, ble vi overrasket over at Plextor SSD-en la seg bak Crucials C300 med eldre versjon av samme kontroller. Trolig er det her snakk om prioriteringsforskjeller gjort da styringsprogramvaren ble laget og for NAND-minnebrikkene som er valgt. Totalt sett legger Plextor M2S seg et stykke bak Crucial C300, samt Sandforce SF-1200-baserte SSD-er – som for eksempel OCZ Vertex 2 og Corsair Force. På en del områder konkurrerer den heller ikke med Intels X25-M G2 SSD, selv om den riktignok kan stille med noe høyere skriveytelse på flere områder.

Ut i fra det vi kan forstå vil ytelsen Plextor leverer være relativt lik Corsair P3 og Intel 510 – begge med samme kontrolleren fra Marvell. Det er imidlertid en del ting som tyder på at Crucials kommende C400 vil være noe raskere.

LES OGSÅ:

Raske nok SSD-er?

Konklusjon

Plextor M2S er ikke like rask som en del av de andre SSD-ene på markedet i samme segment. Men vi må poengtere at det slett ikke er snakk om en treg SSD. Her kan det bli et spørsmål om pris sammenlignet med en del av konkurrentene. Så lenge man ikke sparer noe på å velge Plextor SSD-en kontra Crucial RealSSD C300, Intel X25-M eller Sandforce SF-1200-baserte, ser vi ingen hensikt i å velge den. Vi har foreløpig ikke fått noen endelig markedspris for det norske markedet, men sett ut i fra priser i utlandet og justert for forskjellene opp imot konkurrentene, estimerer vi litt i overkant av 2000 kroner.

Med tanke på at Crucial C300 er basert på en eldre versjon av samme kontrolleren kan man lure på om det ikke er markedsføringsprioriteringer som ligger til grunn når firmware er utviklet og eventuelt minnebrikker valgt. På en måte kan man si Plextor M2S blir som en amerikansk muskelbil - det kan gå fort så lenge veien går rett fram, men så straks oppgavene blir litt vanskeligere faller den raskt bak.