TEST: Rimelig firediskløsning

Hydra LAN fra Macpower er blant de billigste firedisks nettverksdisken vi har testet. Men den burde vært enda rimeligere.

Publisert Sist oppdatert

Macpower Hydra LAN er den rimeligste firediskenheten vi har testet. Lav pris til tross, mistenker vi at den for de fleste neppe vil være verdt det. Dette blir i praksis en enhet som vi anser om aktuell om man kun er på jakt etter en enhet for lagring på nettverket og ikke stiller krav om spesielt god ytelse.

LES OGSÅ: TEST: 1, 2 og 4 fra Qnap

RAID

Enheten støtter opptil fire harddisker. Det benyttes vanlige Serial ATA-harddisker. Hvilke harddisker som benyttes skal normalt sett ikke bety spesielt for ytelsen.

RAID 5 vil være den mest aktuelle konfigurasjonen for harddiskene. Med RAID 5 vil data spres over harddiskene, samt paritetsdata. Skulle en av harddiskene krasje er alle data tilgjengelig via paritetsdataene. Harddisken kan da gjenopprettes. Ytelsen for gjenopprettelse er ikke spesielt god, uten at det er noe som normalt sett vil være av spesiell betydning – bare man ikke er så uheldig at en annen harddisk krasjer under gjenopprettingen. RAID 5 krever tre eller fire harddisker. Med tre harddisker vil kapasitetsutnyttelsen være 67 prosent, mens den vil være 75 prosent med fire harddisker. Med andre ord, har du fire 500 gigabyte-harddisker, totalt 2 000 gigabyte, vil 1 500 gigabyte kunne utnyttes til lagring. Resterede plass blir brukt til paritetsdata.

I tillegg til RAID 5 støttes også RAID 0 og 1.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker

Lite ekstra

Av funksjonalitet har man muligheter for å dele skriver og sette opp en iTunes-tjener. Man har ftp-tjener (ukryptert) og mulighet for NFS, hvilket primært kan være aktuelt å utnytte for noen Linux- og Mac-brukere.

Administrasjonsgrensesnittet virker litt gammeldags, og ønsker man seg litt avanserte muligheter for rettighetsstyring er ikke dette en god enhet. Enheten gir for så vidt kurant informasjon via loggene, men det mangler muligheter til å rapportere problemer for eksempel via e-post. Presentasjon av S.M.A.R.T.-informasjonen for harddiskene er heller ikke presentert direkte oversiktlig.

Administrasjonsgrensesnittet er ikke blant de mest brukervennlige på enkelte områder, blant når det gjelder rettighetsstyring. Med såpass lite funksjonalitet som enheten har, skulle det ikke være så vanskelig å lage et bedre administrasjonsgrensesnitt.

Svak ytelse

På det meste så vi overføringshastighet på i overkant av 15 megabyte i sekundet. Kan man da si at for dem som aksesserer enheten via wlan eller 100 Mbps kablet nettverk at nettverket i seg selv vil være flaskehalsen? Ikke helt, for på en del operasjoner, der vi har forventet mer, ser vi også ytelsestall på under 5 megabyte i sekundet. Har man i tillegg flere brukere som aksesserer enheten samtidig, vil man kunne få svært lave overføringshastigheter.

Ytelsen for Macpower Hydra LAN er lav sammenlignet med flere av de andre firediskenhetene vi har testet. Ytelsen trenger imidlertid ikke være så viktig om den hovedsakelig skal aksesseres av en eller to brukere samtidig, samt via wlan eller 100 Mbps Ethernet, da nettverket i seg selv blir en flaskehals.

Konklusjon

Rent utseendemessig er enheten ganske stilig, og kan minne om Apples MacPro-maskiner. Selve installasjonen av disker er ikke like enkel som hos flere andre aktører, selv om vi ikke ser dette som noe stort minus.

Prisen er den laveste for firediskenheter som vi har testet. Vi ser imidlertid at det finnes enkelte andre enheter i omtrent samme prissegment. Blant annet har man løsninger fra Intel, Thecus og Thermaltake i samme prissegment. Hvordan disse er i praksis vet vi ikke siden vi ikke har testet dem, men vi misternker at at i hvert enheten fra Thecus og Intel kan være et bedre valg i dette segmentet. Vil man gjøre et trygt valgt skal det også sies at Qnaps TS-409 (ikke-Pro-versjon) koster under 4 000 kroner og er bedre både når det gjelder ytelse og funksjonalitet, samtidig som Qnap er blant aktørene som over lang tid videreutvikler programvaren for sine produkter. Man skal også huske at Western Digital leverer med to 1 terabyte-harddisker på sin rimeligste Sharespace-modell, som totalt støtter fire harddisker. Tar man med prisen av harddisker i beregninger er ikke prisen på i overkant av 4 500 kroner så ille.

LES OGSÅ: TEST: Western Digital Sharespace - Billig lagring på nettverket