TEST: Western Digital Velociraptor Duo: Rask Thunderbolt-disk

Western Digitals nyeste Thunderbolt-harddisk er for deg som krever den aller beste ytelsen.

Publisert Sist oppdatert

De raskeste eksterne lagringsmediene man kan få med Thunderbolt-grensesnittet, er basert på SSD. En løsning med én enkelt SSD kan gi lese og skrivehastigheter på opptil rundt 500 megabyte per sekund. I noen løsninger benyttes to SSD-er i RAID, hvilket kan gi opp i mot en fordobling av ytelsen. I tillegg er aksesstiden på SSD-er bare en liten brøkdel i forhold til harddisker.

Men SSD-er er dyre. En 1 terabyte SSD koster i dag over 15 000 kroner. Selv om ytelsen hadde vært en fordel for mange, kan ikke kostnaden forsvares. Det er ti ganger mer enn de raskeste harddiskene på markedet med samme kapasitet.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Neutron og Neutron GTX: Topp ytelse med ny kontroller

10 000 o/min

Western Digitals nye Velociraptor Duo kan potensielt være en mellomløsning – ikke like rask og dyr som en SSD-basert løsning, men raskere enn bruk av vanlige harddisker.

Bruk av to harddisker i RAID 0 har vi sett på flere Thunderbolt-løsninger tidligere – blant annet Western Digitals My Book Thunderbolt Duo og Lacie 2Big Thunderbolt. Disse benyttet harddisker med henholdsvis 5 400 og 7 200 o/min. rotasjonshastighet. Velociraptor Duo er basert på to 1 terabyte-harddisker med 10 000 o/min. rotasjonshastighet.

Velociraptor Duo rettes i utgangspunktet nå mot Mac-brukere. Disken er preformatert for Mac, men kan også settes opp under Windows. Western Digital leverer programvare til Mac OS X for håndtering av diskene, da med tanke på endring av diskoppsett. Dette kan man også gjøre via diskverktøyet i Mac OS X.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Velociraptor 1TB: Rask snurredisk

Under Windows 7 blir det mer litt mer komplisert, og potensielt problematisk også hvis harddisken skal flyttes fra pc til pc. For Windows 7 er det kun Pro-, Enterprise- og Ultimate-versjonen som støtter RAID. Ved flytting til en annen pc må diskene «importeres». Dette er strengt tatt et problem knyttet til den litt enkle løsningen Western Digital her har valgt i harddiskkabinettet.

Diskene må ikke kjøre i RAID. De kan også settes opp som to vanlige individuelle disker. RAID 1 er også en opsjon. Det gir redusert ytelse sammenlignet med RAID 0, men fordelen av at de samme dataene lagres på begge harddiskene. Skulle de ene diskene krasje vil dataene fortsatt ligge på den andre.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-569 Pro: Stor, rask og fleksibel

Ytelsen

Vi kjørte våre tester med diskene konfigurert som RAID 0 for best ytelse. Sett opp i mot Western Digitals Thunderbolt Duo som vi testet tidligere, kan man på flere områder snakke om en omtrent dobling av ytelsen.

Fult så store blir ikke forskjellene sett opp i mot Lacie 2big Thunderbolt som er basert på 7 200 o/min-harddisker. På større filoperasjoner leverte Velociraptor Duo ytelsestall på opptil 370 megabyte per sekund på lesing og i overkant av 355 megabyte på skriving – på det beste. På de samme testene klarte Lacies løsning henholdsvis cirka 330 og 285 megabyte per sekund. En tilsvarende løsning for USB 3.0 vil på en rask kontroller levere opptil rundt 200 megabyte per sekund.

Styrken ligger imidlertid tildels på mindre operasjoner – spesielt hvis de er spredt ut over disken, noe som fragmentering vil kunne forårsake. Aksesstiden på cirka 7 ms er omtrent halvparten av hva man ser fra 7 200 o/min-harddisker.

De store ytelsesforskjellene mellom bruk for Windows og Mac OS kunne vi ikke se. I den grad det er forskjeller, er de i samsvar med det ytelsesmønsteret vi tidligere har sett for Lacie 2big Thunderbolt og WD My Book Thunderbolt.

LES OGSÅ:

TEST: To med Thunderbolt

Konklusjon

For profesjonelle, semiprofesjonelle og entusiaster innenfor video, bildebehandling, lyd og annen type bruk som stiller ekstra krav til ytelse kombinert med relativt høy kapasitet, kan Velociraptor Duo være et interessant valg. Men for mange vil det ikke være den store praktiske forskjellen sett opp i mot en løsning med 7 200 o/min-harddisker.

15-25 prosent raskere ytelse enn Lacie 2big er et godt resultat. På noen områder er forskjellen også større. Men Lacies løsning kan leveres med 6 terabyte kapasitet for under 5000 kroner, mens Velociraptor Duo koster over 6 000 kroner for 2 terabyte. Western Digital legger seg nok her på profesjonelle marginer når man ser på prisforskjellen ned til My Book Thunderbolt Duo, som har samme diskkabinett, og sett prisene på hva Western Digitals 10 000 o/min. Velociraptor-disker koster løst.

Med at det er 10 000 o/min-harddisker som benyttes, har man også et litt høyere støynivå enn en del andre løsninger. Foreløpig kan vi også si at løsningen er bedre tilrettelagt for Mac-brukere enn Windows.

Et savn med Velociraptor Duo er USB 3.0, hvilket en del av de andre Thunderbolt-diskene lansert i senere tid har. Dette hadde gitt kompatibilitet mot maskiner som ikke har Thunderbolt.

LES OGSÅ:

TEST: Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH - Rimelig Thunderbolt-hovedkort