Test: Firefox 3 - fullkommen nettopplevelse

TEST: Det har vært snakket varmt og lenge om Firefox 3. Forventningene har vært enorme. Men klarer den populære nettleseren å innfri forventningene?

Publisert Sist oppdatert

Firefox tok en hel verden med storm da produktet ble lansert i versjon en for fire år siden. Det finnes selvsagt mange årsaker til hvorfor Firefox har rukket å bli en suksess. Skal man se historisk på det, tar vi ikke mye feil, når vi skriver at en viktig årsak til at mange valgte å bytte nettleser, var på grunn av konkurrenten Internet Explorer (IE).

IE som da var i versjon 6, slet ofte med nye sikkerhetshull, mens Firefox stod på sidelinjen og skinte. Foruten å være en sikrere nettleser, var Firefox også IE 6 overlegen når det kom til funksjonalitet. Firefox hadde hastigheten, funksjonene som for eksempel støtte for arkfaner og støtte for RSS. Pluss mye mer. Suksessen ble ikke akkurat noe mindre da andre generasjon av nettleseren kom på markedet for snart to år siden.

I dag sørger Firefox-brukere for at nettleseren har en markedsandel på 18,5 prosent. Det er imponerende. Minst like imponerende er hvilken betydning produktet har fått for mange innenfor it-industrien.

For enkelte betyr Firefox mye mer enn bare enn nettleser. Enkelte ser også på produktet som en slags viktig bevegelse innenfor utvikling av fri programvare der åpen kildekode spiller en viktig rolle i forhold til å være helt i tet i forbindelse til videreutvikling av ny teknologi. Dette medfører at det stilles store forventninger foran lanseringer av nye utgaver. For enkelte er lansering av ny Firefox et høydepunkt i løpet av året. Er Firefox 3 mye å glede seg over?

Fire grensesnitt for å binde dem

Firefox 3 gjør ingen skam på forgjengeren – kjører du Firefox 2, bør du oppgradere snarest.

At utviklerne hos Mozilla er glad i å bytte på det grafiske grensesnittet til Firefox, råder det ingen tvil om. Firefox har blitt utstyrt med et nytt grensesnitt hver gang en ny versjon har blitt lansert. Firefox 3 er intet unntak, og har etter vår mening vært gjennom en større operasjon. Med hell.

Denne gangen har temaet tydeligvis vært bedre integrasjon med operativsystemets eget tema. Det er blitt utviklet fire forskjellige utseende for operativsystemene: Mac OS X, Linux og Windows- XP og Vista.

Dette betyr at, visuelt sett, ser nettleseren annerledes ut på de ulike plattformene. Men plassering av knapper og menyer er lik, uansett plattform. Noe som det gjør det enkelt å kjenne seg igjen, uavhengig av hvilket operativsystem man sitter på.

Det er også blitt gjort flere grep for å gjøre nettleseren mer brukervennlig. Den mest betydningsfulle endringen som er blitt gjort på brukergrensesnitt siden er trolig innføringen av en ny og større tilbake-knapp. Undersøkelser som Firefox-utviklerne utførte, viste at tilbake-funksjonen er mer brukt enn fremover-knappen, og er på bakgrunn av dette, mye større enn fremover-knappen.

Vi tror ikke Firefox 2-brukere vil ha problemer med overgangen til Firefox 3. Snarere tvert i mot. Vi tror at innføringen av det nye grensesnittet har gjort nettleseren enda mer brukervennlig. Skal man dømme programmet ut i fra utseendet, må vi si at Firefox 3 ser også bedre ut enn forgjengeren og det er aldri et minus. Skulle man imidlertid være misfornøyd med utseendet, finnes det et stort utvalg av tredjepartsutviklede «drakt» som man kan laste ned og ta i bruk.

Den smarte adresselinjen

En funksjon som har fått mye oppmerksomhet både før og etter lansering av Firefox 3 er den nye smarte adresselinjen. Takket være den nye adresselinjen kan man nå søke direkte i historieloggen og bokmerkene direkte fra adresselinjen. Dette er et kraftig funksjon som man fort lærer seg å sette pris på. Leste du for eksempel en interessant artikkel om planeten Mars, men husker ikke hvor det var, og det eneste stikkordet du husker er nettopp Mars, kan du skrive søkeordene direkte i adresselinjen. Firefox vil da automatisk vise en liste over sider som du har besøkt og som inneholdt dette nøkkelordet. Søket skjer så godt som momentant.

Den nye og smarte adresselinjen gjør nettopplevelsen fullkomment.

Ved hjelp av tab-tasten kan man bytte mellom de ulike treffene som dukker opp. Er siden som man får treff på bokmerket, markeres det et gull stjerne helt ytterst på adresselinjen. Dette får etter vår mening en viktig konsekvens for hvordan man bruker bokmerker. Det er ikke lenger interessant å åpne bokmerkemenyen for å finne sider som man har bokmerket. Man søker i stedet etter dem fra adresselinjen. Herlig. Som en ekstra fiffig funksjon, kan man også merke sider man bokmerker med nøkkelord, slik at man kan søke lettere etter dem.

Større satsing på utvidelser

Utvidelser for Firefox har virkelig slått an hos tredjepartsutviklere. Det gode utvalget av tilleggsmoduler gjør at det er vanskelig å kvantifisere Firefox' egentlige funksjonalitetsnivå. Er det for eksempel funksjoner som man savner i Firefox, som IE eller Opera har, er det ikke usannsynlig at det finnes moduler som utvider Firefox med denne funksjoner. Det eneste problemet med det er at ikke alle utvidelsesmoduler som alltid holder like høyt nivå av ulike årsaker – noe som kan føre påvirke nettleserens stabilitet.

I Firefox 3 er det blitt gjort flere tiltak for å gjøre det enklere og sikrere å laste inn nye utvidelser. Når man trykker på utvidelsesmenyen, blir man møtt med en slags mini-portal som viser oversikt over populære og gode moduler. Denne funksjonen minner oss for øvrig om nettsiden som Apple en gang lagde for nedlasting av «widgets» for Mac OS X og webapplikasjoner for iPhone.

Firefox er kjent for å ha et pulserende utviklingsmiljø med et rikelig utvalg av tilleggsmoduler til nettleseren. I Firefox 3 er utvidelsessenteret blitt løftet flere hakk for å gjøre det enda enklere å finne og installere nye tilleggsmoduler.

Andre viktige endringer

Etter nøyaktig en ukes bruk, er det ikke vanskelig å forstå at Firefox 3 er en solid oppgradering i forhold til forgjengeren med tanke på funksjoner. Man oppdager nye funksjoner hele tiden. Vi har selvsagt ikke spalteplass til å gjennomgå alle i detalj. Men her i alle fall en liten liste: mulighet til å lagre nettleserens tilstand ved å lagre åpne arkfaner ved avslutting av Firefox, zoom gjør ikke lenger bare teksten større, men skalerer størrelsen på grafikken også, bedre og klarere tekstvisning, mer funksjonell nedlastningshåndterer og selvsagt forbedringer knyttet til JavaScript/CSS/HTML.

Når sant skal sies er Firefox ikke like god som Opera eller Safari til å støtte de aller siste web-standardene. Selv om Firefox 3 får full skårer under Acid2-testen, havner resultatet på 71 av 100 under Acid 3-testen. Hvor viktig dette er, kan selvsagt diskuteres, men det er aldri negativt at en nettleser skårer høyt på slike tester.

Det eneste problemet

Firefox 3 er en så velpolert nettleser at det er nesten litt skremmende. Vi opplevde ingen problemer knyttet til programmets stabilitet. Mens tidligere utgaver av Firefox har fått mye kritikk for problemer knyttet til minnelekkasjer, virker det som utviklerne har mye bedre kontroll på dette problemet i versjon tre. Ikke er Firefox bare blitt raskere på å respondere på museklikk når man for eksempel har mange arkfaner oppe – programmet tar også mindre plass i minnet når det kjører. En liten sammenlikningstest vi har gjort viser at Firefox 3 tar ca. 20 – 30 prosent mindre plass i minnet når for eksempel tolv faner er oppe. Når så få som tre til fem faner er oppe, er det i praksis ingen forskjell mellom de to utgavene. Dette gjør Firefox 3 godt egnet som en nettleser på eldre pc-er/svake ultraportable.

Det eneste problemet vi kan finne, er at enkelte tilleggsmoduler som ble utviklet for Firefox 2 ikke lenger fungerer med Firefox 3. Trolig vil tilleggsmoduler som fortsatt er i utvikling eller som er av viss kvalitet, bli oppdatert for å bli kompatible med den nye versjonen.

Konklusjon

Firefox har rukket å vinne mange surferhjerter siden nettleseren ble introdusert for en del år tilbake – det med god grunn. Firefox 3 er en stabil, rask, brukervennlig nettleser som med versjon tre også er blitt ressursgjerrig. Dette gjør at nettleseren appellerer til enda flere brukere enn tidligere.

Det er ikke vanskelig å anbefale Firefox 3 over nettlesere som Internet Explorer 7, Safari 3 og Firefox 2. Men er den bedre enn Opera 9.5?

Vi synes det er rett og slett for jevnt til å komme med et endelig svar. Begge to har helt klart sine fordeler og ulemper. Vi tror imidlertid at man bør prøve begge to, og gjøre opp en mening om den saken selv. Du gjør uansett ikke et dårlig valg hvis valget skulle havne på Firefox 3. Anbefales på det varmeste.

Mozilla Firefox 3

Pris: GratisInternett: www.mozilla.com

Pluss: Rask, brukervennlig, ressursgjerrig og gratis.

Minus: En del tilleggsmoduler fungerer fortsatt ikke, ikke like avansert og rask som Opera.