TEST: Asus PadFone 3-in-1 - Alt-i-ett-telefonen

Det er en telefon, nei det er et nettbrett, nei det er en pc.

Publisert Sist oppdatert

Asus Padfone er løsningen for deg som vil slippe å gå til innkjøp av både et nettbrett og en smarttelefon. På overflaten kan det minne litt om en litt storvokst versjon av Eee Pad Transformer-modellene. Asus Padfone kan nemlig bygges ut ved hjelp av spesialtilpasset tilbehør. Du kan velge å kjøpe den som en ren telefon, eller du kan fleske til å plukke med deg nettbrettdokking, tastatur og en håndfripenn i samme slengen.

Som ren telefon er Asus Padfone et litt kjedelig valg. Telefonen er utstyrt med en ganske normal Super AMLOED- skjerm på 4,3 tommer. Oppløsningen er på 960x540 piksler. Skjermen er ikke helt på nivå med det vi har blitt vant med fra andre, relativet dyre telefoner den siste tiden. Her kan piksler skimtes relativt godt, til tross for det som på papiret er gode spesifikasjoner. Det fungerer, men imponerer ikke.

Kameraet med oppløsning på åtte megapiksler tar jevnt over gode bilder. Det er ikke helt på nivå med de beste mobilkameraene i testen, men fungerer greit. Kameraet støtter også filming i Full HD.

God ytelse

Imponerer gjør derimot ytelsen. Asus har valgt å utstyre Padfone med en tokjerneprosessor på 1,5 gigahertz. Det høres ikke heftig ut som firekjerneprosessorene i toppmodellene fra HTC, LG og Samsung, men våre ytelsestester viser at Padfone ikke ligger mye bak i ytelse. Her har du krefter nok til selv tunge apper og til å spille av HD-video, noe som kommer godt med om du velger å kjøpe med tilbehøret du kan få til Padfone.

Det er nemlig ikke noe særlig poeng å velge Asus Padfone om du ikke samtidig koster på deg tilbehøret. Som en ren telefon koster Padfone like under 4 000 kroner, og til den prisen kan man heller velge for eksempel en HTC One S, som er tynnere, lettere og penere – og som har bedre skjerm og et langt bedre menysystem, takket være Sense-skallet.

Asus-telefonen kan nemlig på enkelt vis gjøres om til både nettbrett og en liten og kjekk bærbar pc med Android.

Fra telefon til nettbrett

Legger du på omtrent 1 500 kroner på prisen for en Padfone får du løsningen 2-in-1, med noe som ser ut som et nettbrett med 10-tommers skjerm i tillegg til telefonen. I praksis er det imidlertid kun en skjerm og et ekstra batteri. Nettbrett blir det ikke før du plasserer telefonen bak en luke på baksiden av skjermen.

 

Etter et par sekunder dukker bildet opp på skjermen, og menysystemet endres fra telefonvarianten av Android, som er et ganske kjedelig skue på telefonen, til samme nettbrettvarianten Asus leverer på Transformer Pad-brettene. En snedig og kjekk funksjon. Luken som dekker over telefonen har to hull, slik at både kameralinsen og led-blitsen fungerer selv om telefonen sitter montert i nettbrettskjermen.

Ønsker du å utvide ytterligere kan du velge 3-in-1, som i tillegg gir deg en tastaturdokking med ekstra batteri. Dermed sitter du med noe som minner om en liten, bærbar Android-pc – omtrent som med Transformer Pad, bare litt tykkere og tyngre. Tastaturet byr også på et par usb-porter. Kjekt.

Med pennen som telefonrør

Som nettbrett fungerer Padfone for det meste overraskende bra, med god ytelse og en kurant 10,1-tommers skjerm med 1280x800 pikslers oppløsning. Helt på høyde med Transformer Prime eller Infinity er det ikke, men de nettbrettene har på sin side ikke støtte for mobilnett eller mulighet til å fungere som telefon.

Det har så klart sine ulemper å låse telefonen til nettbrettet. Hva skjer når noen velger å ringe deg mens enheten er i nettbrett-modus? Den rimeligste måten å svare er å bruke nettbrettet som en høyttalertelefon. Det fungerer jo greit om du sitter hjemme eller for deg selv et annet sted. Litt verre er det om du sitter på toget eller bussen og helst ikke vil dele samtalen med alle som sitter rundt deg.

Heldigvis er det en smal sak å koble til et vanlig håndfrisett via Bluetooth. Eller du kan velge å kjøpe Asus Bluetooth Stylus Headset, en penn med gummitupp som fungerer med et hvilket som helst nettbrett, og som samtidig fungerer som en relativt sær håndfrisløsning. I pennen er det plassert både en liten høyttaler og en liten mikrofon, og du kan enkelt trykke på en knapp på pennen for å ta i mot en samtale. Det fungerer fint, og lydkvaliteten er god, men det ser unektelig litt snålt ut å snakke inn i en penn mens du sitter på toget eller bussen.

Konklusjon

Er du kun ute etter en ny og god Android-telefon anser vi ikke Asus Padfone som et særlig aktuelt alternativ. Som ren telefon er den relativt middelmådig. Padfone blir imidlertid langt mer spennende om du også er på jakt etter et nytt nettbrett. For her kan du få begge deler til prisen det normalt sett koster å kjøpe seg et godt nettbrett. Du får en grei telefon som også fungerer som et relativt godt nettbrett. Kobler du i tillegg til tastaturet har du plutselig en liten pc som er et meget effektivt arbeidsredskap når du er på reise eller borte fra pc-en din.