TEST: Sony Vaio Duo 13: Nesten ubrukelig?

Fortsetter å selge hybrid-pc med defekt wlan.

Publisert Sist oppdatert

Hybrider mellom pc-er og nettbrett finnes etter hvert i en rekke forskjellige former. Vi har tidligere vært inne på at noen løsninger i utgangspunktet er en bærbar pc med nettbrettfunksjon når skjermen legges ned – andre igjen er nettbrett som kobles mot et tastatur for å få pc-funksjonalitet.

Sonys Vaio Duo-serie er en løsning der man møtes mer på halvveien enn mange andre løsninger.

Tidligere har vi testet Vaio Duo 11 i en versjon med tredjegenerasjons Intel Core-prosessor og 11-tommers skjerm. Med modellen vi nå har testet er skjermstørrelsen økt til 13 tommer, og Sony benytter den nye Haswell-varianten av Core-prosessoren.

Selv om Sony Vaio Duo-ene er en nok så spesiell løsning – som overhodet ikke passer for alle – var vi fornøyde da vi testet 11-tommeren for omtrent et år siden. Riktignok har det skjedd en del i løpet av det siste året når det gjelder hybridløsninger.

Konstruksjonen

For å konvertere mellom pc og nettbrett er det etter hvert flere forskjellige varianter av design hos produsentene - Sony selv har også flere i sin Vaio-serie, for eksempel Vaio Tip og Fit Multiflip. Enkelte har valgt en tilnærming som minner om de gamle tavle-pc-ene, mens en annen vanlig løsning er et nettbrett med avtakbart tastatur.

 

På Vaio Duo-modellene skyves/løftes skjermen slik at tastaturet kommer til syne. Løsningen er for så vidt ok – den største ulempen er at man får en fast skjermvinkel. Selv om den horisontale innsynsvinkelen er god, kunne vi i en del sammenhenger ønsket en annen vinkel for å for eksempel unngå reflekser. Skjermen blir liggende såpass langt bak at også taklysene i våre kontorlokaler ble veldig synlige.

Vaio Duo 13 har skjerm med 1920x1080 punkters oppløsning. Bildet er skarpt og både fargegjengivelse og innsynsvinkel er god. Lysstyrken målte vi til cirka 330 cd/m2 - for så vidt et bra resultat, selv om vi alltids kunne ønsket litt mer for å få et bedre bilde i krevende lysmiljø.

Konstruksjonen for skjermmekanismen virker for så vidt robust. Vi har også stort sett godt inntrykk av byggekvaliteten. Men skjermen går ikke alltid inn i festene som skal stabilisere den når den settes i "pc-modus".

Fordelen med løsninger der man tar av tastaturet, er at enheten dermed blir en del lettere. Vaio Duo 13 veier 1,32 kilo – det er ikke ille sammenlignet med mange 13-tommers ultrabærbare pc-er og nettbrett med mindre skjerm sammen med tastatur.

For eksempel veier Microsoft Surface Pro 2 med TypeCover 1,2 kilo, men skjermstørrelsen er da 10,6 tommer. Surface Pro 2 veier imidlertid bare cirka 900 gram som nettbrett, og det blir en merkbar forskjell. Vaio Duo Pro 13 er såpass stor og tung at den som nettbrett trenger et fang eller skrivebord å hvile mot.

 

Styreflaten under tastaturet er liten og med et litt spesielt lengde/bredde-forhold. Her kan det til dels være snakk om tilvenning, men vi ble i vår relativt lange testperiode aldri helt komfortabel med styreflaten – her ble det ofte til at vi heller valgte å trykke direkte på skjermen for å slippe å bruke styreflater. Her synes vi faktisk at den spesielle berøringsfølsomme styrepinnen man så på Vaio Duo 11, fungerte bedre i praksis.

For presisjonsarbeid skal det nevnes at det også følger med en penn som kan brukes mot skjermen. Det er en liten holder på siden som man kan ha pennen i når enheten står på skrivebordet, men det er ingen plass ellers for å oppbevare pennen.

Tastaturet er ok og bakbelysning er på plass. Vi har tildels blitt vant til at tastaturene på mange hybrider ikke er like gode som på de beste vanlige bærbare. Bakbelysning kan her være ekstra viktig ettersom skjermen er vinklet såpass langt bakover at man får begrenset med lys fra skjermen på tastaturet i mørke omgivelser.

Noe støy fra pc-en er det, men det er ikke så ille som det vi opplevde med Sony Vaio Pro 13 for kort tid siden. Er man på et stille sted kan man i en del tilfeller oppleve «elektrisk summing» fra pc-en som kan være litt irriterende.

Man kan velge mellom sort og sølvgrå utgave av Vaio Duo 13.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface 2 - Oppdatert og smartere Surface

 

Det tekniske

Pc-en leveres i versjoner med Core i5-4200U og Core i7-4500U. i7-modellen har klokkefrekvens på 1,8 GHz kontra 1,6 GHz på i5-modellen. I tillegg er det større hurtigbuffer på i7-prosessoren.

Variasjoner i konfigurasjonene som finnes er ellers 4 eller 8 gigabyte minne og 128, 256 eller 512 gigabyte SSD. Minnet kan ikke oppgraderes i ettertid – for mange brukere vil det være en fordel å velge en modell med 8 gigabyte hvis man ser for seg litt mer krevende bruksområder.

Core i5-prosessoren vil nok dekke behovene for de fleste. Som ellers for dette segmentet når det gjelder nettbrett og ultrabærbare er ikke ytelsen like god som tradisjonelle bærbare pc-er, men man bør gjerne ha litt ekstra behov om ikke ytelsen skal være tilfredsstillende.

Støtte for mobit bredbånd via 3G er standard. I tillegg kan den også leveres med 4G LTE-støtte. Sony har vært blant de første som har hatt 4G tilgjengelig på pc-er det norske markedet.

 

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Z10t - Alt du trenger?

 

Defekt nettverk?

Da vi testet Sony Vaio Pro 13 tidligere i høst opplevde vi store problemer knyttet til pc-ens trådløse nettverk – og vi var langt fra alene om dette når man gjorde noen søk på internett.

Sony antydet at dette var at problem som kunne bli løst gjennom en programvareoppdatering, men vi mistenker at antennekonstruksjonen i denne pc-en er det som gjør at rekkevidden blir svært dårlig.

Overrasket ble vi da også Vaio Duo 13 hadde elendige egenskaper når det gjelder trådløst nettverk. På kort avstand fra aksesspunktet var ytelsen ok. For undertegnede er det hjemme cirka 12-13 meter fra wlan-ruteren til hjemmekontoret – det er tre lettvegger og parallelle åpninger mellom rommene.

Med en moderne bærbar pc skal vi på 802.11n-nett på 2,4 eller 5 GHz ikke ha noe problem med en stabil forbindelse på 80-130 Mbps, avhengig av ruter og egenskapene til klienten. Med 802.11ac-standarden, som vi i dag egentlig forventer å finne på mer påkostede bærbare pc-er, vil ytelsen være mer enn det dobbelte av dette.

 

Med Vaio Duo 13 hadde vi problemer med å oppnå en hastighet på 10-15 Mbps. Ved overføringen av våre testprogrammer til pc-en opplevde vi raskt av overføringen ble avbrutt flere ganger.

Vi prøvde forskjellige rutere – blant annet nye modeller fra Asus, D-Link og Zyxel som er blant de beste på markedet. I deler av huset der andre bærbare pc-er kunne ha en hastighet på over 40 Mbps, hadde vi overhode ikke forbindelse med Sony-en.

I praksis er det nok mange som har rutere som er dårligere enn de vi har brukt. I tillegg befinner man seg kanskje et sted der det er flere andre trådløse nettverk som påvirker signalstyrken.

Tok vi pc-en over i våre kontorlokaler – samtidig som Sony riktignok kom med en driveroppdatering som vi installerte – så vi noe bedre tall for 5 GHz-frekvensbåndet. Men direkte bra ble det ikke Samtidig var 2,4 GHz like dårlig.

Fortsatt er det mange som ikke har støtte for 5 GHz – og i hvert fall ikke rundt i bedrifter, på skoler og andre mer offentlige nettverk. Selv i en del tilfeller der signalet virket bedre og vi fikk høyere ytelse, ble overføringer litt for ofte avbrutt - med andre ord virker forbindelsen ikke stabil.

En sjekk av blant annet Sonys eget forum og Facebook-gruppen for Vaio Duo 13 viser at vi langt fra er de eneste som har hatt store problemer med det trådløse nettverket.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

 

Da vi tok kontakt med Sonys sluttbrukersupport ble vi fortalt – med et tydelig sukk fra supportmedarbeideren - at problemet med nettverket på Vaio Duo 13 var velkjent for dem. Foreløpig var det heller ingen løsning på problemet.

Sony er med andre ord kjent med at pc-en har et problem, men fortsetter å selge den. Supportavdelingen tok vår kontaktinformasjon og skulle gi en tilbakemelding når de kom med en løsning (vi oppga ovenfor support at vi gjorde en pressetest av maskinen).

Sitter man i samme rom, kan det trådløse fungere greit nok, men sett fra bruksscenarioene som mange har, blir det for dårlig. Vi ser på forum at brukere har gått til anskaffelse av usb-adaptere for wlan for å kunne bruke pc-en på en del steder. Slike usb-adaptere bruker vanligvis å gi dårligere rekkevidde og ytelse enn løsningene som er integrert i pc-ene.

Vi la også merke til at trådløsytelsen gjerne ble enda dårligere om en usb-enhet var plassert i en av usb-portene. Det er for så vidt ikke et helt ukjent problem at USB 3.0 kan påvirke trådløsytelsen på 2,4 GHz-båndet.

Hvorvidt man på Vaio Duo 13 har et problem som kan la seg løse gjennom programvareoppdateringer, er vi usikre på. Slik pc-en er nå, mener vi Sony burde ha tatt den av markedet fram til problemet blir løst.

Det er ikke direkte støtte for kablet nettverk. Sony leverer imidlertid med en adapter som kan kobles til pc-en strømforsyning og som nettverkskabel kobles til - videre blir det trådløs kommunikasjon mot pc-en. Alternativet er å kjøpe en usb-adapter for for Ethernet.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

 

Super batteritid

Et område der maskinen stiller meget sterkt, er batteridriftstiden. For å teste batteridriftstid bruker vi tre løsninger. Vi spiller av en 720x x264-enkodet film under Cyberlink PowerDVD 13. Videre bruker vi et egenutviklet skript som laster websider i Internet Explorer samtidig som musikk streames i Spotify. Videre kjører vi tre tester i Futuremark Powermark – Balanced er en test med en miks av forskjellige typer bruk, Productivity har bruk som tekstbehandling og websurfing og Entertainment har tester som spill og videoavspilling.

Under batteritesting er skjermen kalibrert til en lysstyrke på cirka 170 cd/m2. Dette er en lysstyrke som ved vanlig bruk innendørs vil gi et godt bilde. Ved bruk i mer krevende lysforhold vil høyere lysstyrke være aktuelt. Å teste med full lysstyrke vil være en ulempe for maskiner som har ekstra høy lysstyrke. Noen bærbare pc-er har opp mot 400 cd/m2, mens en del ned mot 200 cd/m2 som det maksimale.

Under Productivity-delen av Powermark klarte pc-en i våre tester hele elleve timer og 41 minutter. Dette er det beste resultatet vi har sett. På videoavspilling klarte pc-en over seks og en halv time, mens den på vår kombinerte websurfing/Spotify-test klarte nesten syv og en halv time.

Med andre ord – batteritiden for Vaio Duo 13 er særdeles bra.

 

LES OGSÅ:

TEST: Apple Macbook Air: Ren evolusjon

 

Plagsom programvare

Sony leverer i utgangspunktet en programvarepakke med flere fordeler – Vaio Care-programvaren skal gjøre det enkelt å holde systems programvare og drivere oppdatert.

Vi har vært igjennom to fabrikkstilbakestillinger for pc-en og dermed gått igjennom oppdateringsprosessen for drivere og lignende to ganger. Og dette tar veldig lang tid sammenlignet med løsningene til de fleste andre pc-produsentene og det blir veldig mange omstarter. Vi stusser også på at programvaren foreslår å installere en eldre BIOS enn det vi allerede hadde.

Sikkerhetsprogramvaren fra McAfee – som er gyldig for 30 dagers bruk - blir raskt også litt irriterende med sitt mas, men ikke noe problem å avinstallere. En tidsbegrenset versjon av Office 365 er også lagt inn, samt diverse småverktøy og gratisprogrammer.

Enkelte småapplikasjoner som Sony har lagt til, kan være nyttige. Totalt sett blir ikke Sony av dem som trykker mest programvare inn på sine pc-er i utgangspunktet - her er gjerne aktører som Toshiba og Acer blant de verste.

LES OGSÅ:

Gjør pc-ene billigere - men tregere

 

Konklusjon

At Sony fortsetter å selge Vaio Duo 13 med wlan-problemer som de ikke har en løsning på, er kritikkverdig. Wlan-egenskapene for pc-en er såpass dårlige at mange vil oppleve å få dekning innenfor selv små boliger og kontorer.

De problemene vi har ser ikke ut til å være noe som tilsier en feil med bare vårt testeksemplar - noe brukerstøtten hos Sony innrømmer. Noen tilbakemelding fra Sony i Norge rundt problemet har vi ikke fått.

Det er synd at wlan-problemene ødelegger inntrykket vi har, for det er ellers en pc/nettbrett-hybrid med flere gode egenskaper – spesielt batteritiden kan trekkes fram.

Det blir imidlertid ikke en løsning som passer for alle. Som sagt innledningsvis har Sony her en løsning som blir noe midt i mellom en bærbar pc og et nettbrett. Det blir et kompromiss på en del områder, og vi tror en del ikke vil være særlig begeistret for et såpass tungt nettbrett eller en bærbar pc med en begrenset styreflate og en skjerm i fast vinkel.

 

På grunn av wlan-problemene blir et kraftig kutt i sluttkarakteren – hadde det ikke vært for wlan-problemene, hadde vi nok endt på en firer på terningen, men per i dag blir Vaio Duo 13 å fraråde, og terningkastet lander på én. At Vaio Duo 13 ikke er den eneste av Sonys nyere modeller med svært dårlig wlan-implementasjon, gjør det ekstra kritikkverdig.

Dette er ellers en maskin i en høyere prisklasse - hvilket gjør at man setter ekstra høye krav til at alt skal være vel gjennomført. I versjon med Core i7, 128 gigabyte SSD og 4G er prisen over 15 000 kroner. For å få 256 gigabyte SSD må man legge på ytterligere et par tusenlapper. Den mest aktuelle modellen slik vi ser det, er versjonen med Core i5, 128 gigabyte SSD og uten 4G-støtte - da lander prisen på cirka 12 000 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft