TEST: Bang & Olufsen Beoplay Portal PS

BARE BEST: Det skal godt gjøres å bli bedre enn det Bang & Olufsen har fått til med Beoplay Portal. (Foto: Bang & Olufsen)

TEST: De eneste hodetelefonene du trenger

Det koster, men Bang & Olufsen kan erstatte alle hodetelefonene du har i ett og samme produkt.

Gaming er ikke det første som kommer til oss når vi får levert test-produkter fra Bang & Olufsen men Beoplay Portal er rett og slett et glimrende sett hodetelefoner ment til gaming. Prisen er som forventet høy, men med litt forsiktig aritmetikk og godvilje kan du kanskje spare penger – mer om det senere.

Ut av esken ligner Beoplay Portal mye på de glimrende hodetelefonene Beoplay HX, med unntak av at de virker litt mindre og ikke deler den samme C-designet på bøylen. Koppene er avrundet i front med rette kanter bak, som gir et glimrende utgangspunkt for plassering av berøringskontrollene for lyd og aktiv støydemping.

Bluetooth eller 2.4GHz?

KONGEN PÅ HAUGEN: Portasl kan faktisk ta over alle oppgavene (Foto: Birkeland)

Ut av esken finner vi også det som skiller de fra andre tradisjonelle hodetelefonene, en USB-C kobling som kommuniserer på 2.4GHz-båndet. Dette er et absolutt minimum om du tenker seriøst rundt spill-lyd, siden forsinkelsen på Bluetooth fremdeles ligger bak, selv om den har blitt forbedret i Bluetooth 5.

Det betyr ikke at bluetooth er bortkastet her, Beoplay Portal er en av de første dedikerte hodetelefonene til gaming man komfortabelt kan bruke på fritid til musikk, samt jobbkommunikasjon. Det er dette som er jokeren i kortstokken til Bang og Olufsen, og det er samtidig det som muligens kan forsvare prisen på rundt 5.400 kroner. Da snakker vi i samme område som Apples Airpods Max, men vi vil påstå at du får mer for pengene hos Bang og Olufsen (en setning vi ikke trodde eksisterte).

For dette er veldig tydelig et Bang & Olufsen produkt. Designet er relativt minimalistisk, spesielt sett i forhold til de fleste andre gaming-hodetelefoner, og det er ikke spart på noe når det kommer til byggekvalitet og materialvalg. Her er det kun aluminium og lammelær fra New Zealand som gjelder. Selve koppene er store nok selv for oss med Dumbo-ører, men langt fra så store som de vi finner på mer tradisjonelle hodetelefoner til gaming. To knapper lar deg styre av/på, bluetooth og muligheten til å bytte mellom bluetooth og 2.4GHz, samt en 3.5mm port for en tradisjonell kabel og en USB-C ladeport. Det at du ha den koblet til telefonen samtidig som pc og bytte mellom de to med et lite tastetrykk er en glimrende løsning, og noe vi skulle ønske flere hadde.

Bluetooth-koblingen støtter for øvrig to aktive kilder samtidig, altså er den perfekt til jobb-pc og telefon. Berøringsflatene på siden lar deg styre volum opp og ned på den ene siden, samt aktivere den aktive støydempingen på den andre. Denne kunne vært litt bedre, og selv Bang og Olufsen har et lite stykke opp til Sony her, men det blir mest pirking fra vår side.

Til spill

Så den har alt man ser etter av koblinger, men er den noe tess til spill? Det korte svaret er absolutt. Det litt lengre svaret er absolutt, med noen få minuser. Surround-opplevelsen får du gjennom Dolby Atmos-støtten, som krever en egen applikasjon på pc. Når denne er installert er opplevelsen ikke ulik den vi hadde med JBL’s glimrende Quantum One, med et rikt og meget tydelig lydbilde. Lyden av føtter i bevegelse og pistolskudd kommer klart frem, og bassen er mer enn dyp nok til å gi en generell god opplevelse i spill.

Også i musikk er lydbildet meget god, faktisk noe av det bedre vi har testet. Beoplay Portal er enestående god på mellomtonene, og kombinert med bassen gir den et veldig rikt lydbilde som fungerer til de fleste sjangre.

Det eneste vi kan utsette med hodetelefonene er at mikrofonen kunne vært bedre. Til normale samtaler er den mer enn god nok, men i spillets gang merket vi at den kunne gjort en bedre jobb med å virke tydelig. Dette er litt som forventet av en hodetelefon som ikke har en dedikert mikrofon-arm, men mikrofonen er fremdeles god nok til at oppofrelsen ikke blir for stor. Terskelen for å gå med disse på gaten blir desto mindre av den integrerte mikrofonen.

Verdt prisen?

Mattestykket her blir altså at man kan spare penger ved å kombinere to eller tre hodetelefoner til ett. Denne fungerer like godt på L13-toget og flyplassen som den gjør hjemme foran gaming-skjermen, på en gåtur eller i Teams-møter. Det skader ikke at den samtidig ser fantastisk ut, og i vår erfaring kan du nok forvente en lenger levetid enn hos en del av konkurrentene.

Dette er det dyreste produktet i et segment vi har turt å anbefale så lett, men den anbefalingen sitter løst og vi vet hva vi ønsker oss til bursdagen i år