SJEKKER INN: Graveveps med bladlus på vei mot reirhullet sitt. (Foto: Hallvard Elven, Naturhistorisk museum)

Første gjest på det høyteknologiske insekthotellet på Tøyen

Fanget opp av kameraer på Tøyen Bee & Bee. 

Publisert Sist oppdatert

En liten graveveps har flyttet inn i Tøyen Bee & Bee – et høyteknologisk insekthotell plassert i Botanisk hage i Oslo. Den lille gjesten er fanget opp av kameraene på insekthotellet, som er et samarbeidsprosjekt mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.

– Nærbilder av dyret tatt utenfor åpningen av insekthotellet avslører at vepsen er en bladlusgraveveps, Psenulus. Det finnes fem arter av bladlusgraveveps i Norge, og det er fortsatt uvisst hvilken av dem som har beæret Tøyen Bee & Bee med et besøk, forteller Hallvard Elven, insektforsker ved Naturhistorisk Museum i en pressemelding. 

Data hele døgnet

Det unike insekthotellet samler data hele døgnet og er utstyrt med sensorer og kameraer, slik at villbienes hemmelige liv kan live-streames ut til publikum og forskere. Sensorene registrerer endringer i lys, temperatur og fuktighet, og dataene vil bli strukturert og lagret for framtidig analyse. 

Fakta

  • Tøyen Bee & Bee ble åpnet i Botanisk hage i Oslo i mai 2023. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.
  • Insekthoteller er utstyrt med teknologi som overvåker villbienes hemmelige liv og live-streamer ut til publikum og forskere. Målet er å få mer kunnskap, slik at vi kan ta bedre vare på villbier og andre insekter.
  • Insekthotellet er utstyrt med sensorer og kameraer som fanger opp alt som skjer på dagtid og delvis i mørket. Sensorene registrerer utvikling og variasjon i lys, temperatur og fuktighet. Sensordata og videoer fra kameraene blir vist i sanntid på prosjektets nettside.
  • Pollinerende innsekter er helt avgjørende for både naturen og matfatet. En tredjedel av maten vår er direkte eller indirekte avhengig av pollinatorer.

For it-selskapet Atea, som tok initiativ til prosjektet, er det viktig at teknologien bidrar til mer innsikt og kunnskap om villbienes liv.

Lagres for analyse

– Hvert sekund med video blir analysert og alle bevegelser blir lagret på en skyplattform slik at vi kan spole oss gjennom i ettertid. Nå som vi har fått på plass de første gjestene åpner det opp for veldig mange spennende analyser og videreutvikling av insekthotellet, forteller Karoline Hauan, Director of Operations i Atea Consulting.

Data fra sensorene samles inn og struktureres av IBM, som har bidratt inn i prosjektet med sky- og analyseteknologi.

– Når datamengden fra video og sensorer får bygget seg opp kan vi begynne å bygge interessante modeller. Vi kan se etter interessante sammenhenger mellom data og observasjoner i hotellet. Kanskje det vil avle nye ideer til interessante målepunkter som løsningen skal bygges ut med, forteller Lars Nordbryhn, senior løsningsarkitekt hos IBM.

Hardt arbeid

Gravevepsen, som har fått navnet Luselise, har foreløpig fullført fire celler innerst i reirhullet som nå er stappet full med bladlus og isolert fra omverdenen med en tynn, lys skillevegg laget av uvisst materiale. Insektforsker Elven syns det er gøy med disse nye oppdagelsene.

 – I starten jobbet Luselise like hardt på dagen som på kvelden og utover natten. Dette var vi ikke klar over. Det er også spennende å følge Luselise på kameraet samtidig med sensordata som vi samler inn, sier Elven.

Insekthotellet ble designet for å gi ny kunnskap, for eksempel at gravevepsen har helt spesielle rutiner for rensing av bladlus. Kameraovervåkingen avslører de fascinerende detaljene. Men hvorfor hun renser lusene, og hva rensingen består av, er foreløpig usikkert.