Slik illustrerer The Watson 2016 Foundation en tenkt pressekonferanse i Det hvite hus med Watson-datamaskinen som president. (Ill.: The Watson 2016 Foundation)

Vil ha datamaskinen Watson som president

Vil datamaskinen IBM Watson bli en bedre president enn Donald Trump og Hillary Clinton? Ja, mener nettstedet Watson for President.

I fjor publiserte tidsskriftet Harvard Business Review en artikkel om at det i fremtiden kan bli like aktuelt å erstatte toppsjefene med datamaskiner som å erstatte arbeiderne med roboter.

Resonnementet var blant annet basert på eksperimenter med programvare som automatiserte komplekse arbeidsoppgaver ved å dele dem opp i små mikrooppgaver som det var forholdsvis enkelt å løse.

Derfra er det ikke langt å tenke seg at det samme kan man gjøre med presidenter, melder IDGs nyhetstjeneste.

Støttegruppe

Det er nettopp det en ny amerikansk støttegruppe foreslår. Gruppen kaller seg The Watson 2016 Foundation, og gruppen har etablert nettstedet Watson for President.

Watson-maskinen soler seg fortsatt i glansen fra sin seier i det amerikanske tv-spørreprogrammet Jeopardy i 2011. Watson vant konkurransen mot to tidligere Jeopardy-vinnere og stakk av med førstegevinsten på én million dollar.

I realiteten er Watson en spørsmål/svar-datamaskin som kan fôres med muntlige spørsmål og selv gi svarene muntlig.

Under Jeopordy-konkurransen hadde Watson tilgang til 200 millioner sider med strukturert og ustrukturert informasjon som fylte opp fire terabyte med diskplass. Blant annet lå hele Wikipedia på disken. Maskinen var derimot ikke koblet opp mot internett.

Watson er oppkalt etter IBMs første toppsjef Thomas J. Watson.

Akkurat som politikere

Datamaskinen analyserer altså store mengder data for å kunne gi et best mulig svar.

– Det er det samme som politikere står overfor til daglig, inkludert presidenten, og oppgavene kan løses mer effektivt ved hjelp at kunstig intelligens, hevder The Watson 2016 Foundation-gruppen.

Det er mulig gruppen har stor tro på prosjektet, men ikke så mye at den vil satse penger på det, og den ber heller ikke om valgkampstøtte fra velgerne. Watson-sympatisører blir i stedet oppfordret til å donere penger til Electronic Frontier Foundation (EFF), som slåss for privatlivets fred og mot alle former for overvåkning, ikke minst på nettet.  Den norske parallellen er Elektronisk Forpost Norge (EFN).