KODEJENTENE: (Fra venstre) Tonje Bjørndahl, Alma Bjørndahl (11), Annika Rekdal (11) og Anette Rekdal. (Foto: Privat)

Kodejentene på Lysaker

Den internasjonale "Jenter i IKT"-dagen ble feiret med jentekodekveld hos Microsoft på Lysaker.

Det er gøy å programmere, og koding er slett ikke bare for gutta. Den 28. april ble den internasjonale "Jenter i IKT"-dagen markert i Norge og over hele verden for femte år på rad.

For å markere dagen inviterte Microsoft og Oda-Nettverk voksne til å ta med seg datter, niese eller nabo til en jentekodekveld for jenter fra ti år og oppover. Kodekvelden ble avholdt 2. mai hos Microsoft på Lysaker for arrangementet "Jenter+koding=sant". 60 unge jenter med ledsagere og rollemodeller fra Oda-Nettverk deltok.

Gøy å programmere

Blant deltakerene var Anette Rekdal og Tonje Bjørndahl fra Compello med sine døtre, 11-åringene Annika og Alma. Compello har en av bransjens høyeste kvinneandeler, på 38 prosent.

- Jeg jobber selv i en utviklingsavdeling. Gjennom hele min karriere har jeg jobbet stort sett bare med menn. Det har alltid vært hyggelig, men jeg synes det hadde vært enda bedre hvis flere kvinner hadde hatt teknisk kompetanse i it-bransjen i Norge, forteller Rekdal.

Hun er glad for datteren Annika også har vist interesse for programmering, noe Rekdal oppmuntrer. 

- Jeg oppfordrer henne gjerne til å velge en teknologi-utdannelse i fremtiden hvis dette er noe hun ønsker selv, sier hun.

Annika synes programmering høre gøy ut, og gleder seg til å prøve å skape noe spennende på datamaskinen.

- Det er sikkert morsomt å lage spill og vise det til venner. Det høres også veldig spennende ut å designe egne spillkarakterer og verdener, og også logoer, hus og klær på datamaskinen, forteller Annika. 

Kvinneandelen øker

Noen få dager etter kodekvelden på Lysaker slapp Oda-Nettverk sin årlige tilstandsrapport om kvinner i norsk it-bransje, gjennomført i samarbeid med TNS Gallup. 

Årets undersøkelse viser at andelen kvinner i bransjen fortsetter å stige, og er nå på sitt høyeste med 24 prosent siden målingen begynte i 2013, også i ledende stillinger og i toppledelsen. Oda-Nettverk er naturlig nok svært begeistret for tallene.

- Vi er utrolig stolte over at vi stadig blir flere kvinner i bransjen. Dette er et viktig bevis på at målrettede tiltak over tid har fungert, sier Anne Gretland, leder for Oda-Nettverk.

- Våre samarbeidspartnere har hatt et kontinuerlig fokus på å få flere kvinner til bransjen over flere år. Det er spesielt de bedriftene som har en bevisst strategi, og som gjennomfører konkrete tiltak som lykkes, fortsetter hun. 

For å bistå bedrifter med å øke sine respektive tall, har organisasjonen nå opprettet en egen gruppe som skal gi råd og hjelpe.

- Vi vil tilby bedriftene en verktøykasse som inneholder ulike tiltak og virkemidler, i tillegg til fakta og tall som understøtter viktigheten av at mangfold lønner seg. I tillegg kommer vi til å gi råd om hvordan mangfold skal bli en integrert del av den strategiske agendaen i bedriftene, forteller Gretland. 

Kvinneandel hos noen av Oda-Nettverks samarbeidspartnere (per 2016)

Selskap Kvinneandel
Already On 50 prosent
Holte Consulting 50 prosent
Sogeti 45 prosent
Advania 44 prosent
Compello 38 prosent
Accenture 36 prosent
Telenor 34 prosent
IFS 33 prosent
NAV IKT 33 prosent
Software Innovation 32 prosent