SETTER NED FOTEN: Manglende godkjenning fra konkurransemyndighetene stikker kjepper i hjulene for Broadcoms planer med Vmware. (Foto: Istock)

Broadcom og Vmware: storfusjon blir storpolitikk

Manglende godkjenning fra Kina hindrer Broadcoms planlagte oppkjøp av Vmware.

Flere nyhetsmedier rapporterer i dag at den amerikanske brikkeprodusenten har utsatt oppkjøpet av Vmware til 69 milliarder dollar.  Selskapet venter på godkjenning fra Kinesiske myndigheter.

Tidligere i år ble det kjent at brikkeprodusenten Broadcom kjøper Vmware. Nå tyder alt på at handelen har blitt en brikke i den storpolitiske konflikten mellom USA og Kina.

Oppkjøpet har passert konkurransemyndigheter i EU, Japan, Sør-Korea og Storbritannia, men godkjennelse fra Kina mangler fremdeles.

Det er nå usikkerhet rundt utfallet av fusjonen, og bekymringer om potensielle bøter hvis den gjennomføres uten kinesisk godkjenning. Ifølge Financial Times insisterer Broadcom på at oppkjøpet likevel vil gjennomføres snart.

Storpolitikk

Selv om den felles uttalelsen fra selskapene ikke nevnte Kina direkte, tyder alt på at manglende godkjenning skyldes geopolitiske spenninger mellom USA og Kina.

Opprinnelig hadde fusjonsavtalen endelig frist 26. november. Grunnen til at kinesiske regulatorer vurderte å utsette en godkjennelse, skal være at Washington reduserte Kinas tilgang på halvledere. Kina har på sin side tidligere strupet eksport av de viktige metallene Gallium og Germanium i den pågående konflikten.

Dette vil være andre gang på fem år at Broadcom opplever begrensninger på grunn av USAs forhold til Kina. 

President Xi Jinping og Joe Biden planlegger et møte i San Francisco som kan bidra til å løse situasjonen.