INTEGRERT: Skype og Outlook.com kommer til å bli mye tettere integrert denne høsten. (Foto: Microsoft)

Skype uten plug-in

Ny Skype for web og Outlook kommer i høst. Med Edge trenges ikke ekstra programvare.

Publisert Sist oppdatert

Den nyeste sniktitten på kommende Windows  10-utgaver inneholder mange nyheter og forbedringer. Blant dem finner vi en tidlig versjon av Object RTC (ORTC – Object Real Time Communications) API for Microsoft Edge, selskapets nye nettleser i Windows 10.

Dette verktøyet gjør det mye enklere for utviklere å implementere sanntids audio- og videofunksjonalitet i nettleseren, uten å være avhengig av tilleggsprogrammer (plug-ins).

Skype uten plug-in

Skype er naturligvis et opplagt valg for å utnytte ORTC, og like før helgen kunne Skypes utviklingsteam hos Microsoft kunngjøre i bloggen sin at de jobber med nye versjoner av Skype. Det som er på trappene er en helt ny utgave av Skype for Web, i tillegg til Skype for Outlook.com.

I bloggen lover teamet at «Senere i år skal Skype-brukerne kunne gjøre lyd- og videosamtaler uten å måtte installere en plug-in i Microsoft Edge». Samtidig loves det en tilsvarende forbedring av Skype for Business, uten at det framgår når utviklerne forventer å ha dette klart.

ORTC

I bloggposten kan vi også lese at utviklerne har store forventninger til mulighetene som ligger i ORTC. De peker på avanserte muligheter, som video konferansesamtaler, der alle brukerne sitter med forskjellige nettlesere og operativsystemer, som bruker teknologier som Simulcast og Scalable Video Coding (SVC), samtidig som alle fungerer sammen.

ORTC er ikke en intern Microsoft-standard. Det er en industristandard som drives fram av samme organisasjon som har ansvaret for utviklingen av HTTP, HTML og CSS – World Wide Web Consortium (W3C). Det betyr at teknologien vil etter hvert være tilgjengelig i alle nettlesere, og at de kan kommunisere med hverandre.

Dette arbeidet er riktig nok i en tidlig fase, men dersom den blir så utbredt som alle forventer, vil ORTC gjøre livet enklere både for brukere og utviklere.