TEST: CM Storm Trigger - Mekanisk tastatur med tunge taster

CM Storm kaster seg på bølgen av tastaturer med mekaniske taster, og lykkes for det meste godt.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere har vi testet mekaniske tastaturer fra Qpad og Corsair, tastaturer som papiret er ment for spillere, men som ofte også kan være vel så godt egnet for kontorbruk. Denne gangen har turen kommet til det ferske tastaturet Trigger fra Cooler Masters avdeling for spillutstyr, CM Storm.

TEST:

Mekaniske tastaturer - Toppmoderne med gammeldags innmat

 

Mekaniske tastaturer er ikke noe nytt, og mange av de beste tastaturene på 80- og 90-tallet var av nettopp denne typen. De fleste tastaturer i dag er utstyrt med et stort kretskort i bunn med gummimembran med små opphøyinger liggende over. I det du trykker tasten ned kommer membranen i kontakt med kretskortet og tastetrykket ditt er registrert. Fordelen er at det er enkelt og billig å produsere slike tastaturer. Ulempen er tasten må trykkes helt i bunn og at det er mindre presist, og tastene gjerne føles litt dvaske og svampete.

I et mekanisk tastatur sitter det i stedet en liten bryter under hver eneste tast, og bryteren aktiveres gjerne i god tid før du treffer i bunn med tasten. Presisjonen er bedre, det er mer solid og du trenger ikke hamre like hard på tastaturet for å skrive.

Barskt med sorte brytere

CM Storm Trigger har en barsk og litt småbrautende design. I tillegg til de vanlige tastene har du fem programmerbare makrotaster.

Ekstrataster for alskens mediefunksjoner og den slags er flyttet til F-tastene og aktiveres ved hjelp av en funksjonstast, som på bærbare pc-er. Ideen er god, og det fungerer greit, men det er ikke uten ulemper. CM Storm har nemlig gitt deg tilgang til to funksjonstaster, og den ene av dem har til alt overmål blitt lagt til Windows-tasten.

I driverne kan du velge hva slags funksjon de forskjellige tastene skal ha, og vi har gjentatte ganger stilt Windows-tasten inn til å fungere som nettopp det – uten at den faktisk vil gjøre det. I det daglige bruker vi hurtigkommandoer til alskens funksjoner i Windows, og uten normal tilgang til Windows-tasten blir mange oppganger mer tungvinte enn normalt. Forhåpentligvis kommer det en driveroppdatering som gjør det enklere å få orden på dette.

Tidligere har vi testet mekaniske tastaturer med Cherry MX Red og Cherry MX blue-brytere. Hvordan tastaturet føles i bruk og hva slags bruk det passer til avhenger av hva slags brytere som er brukt. MX Red er en relativt lett bryter som er rask og jevn i nedslaget, mens MX Blue har høyere motstand og et lite klikk som høres og merkes midt i nedslaget. Vårt CM Storm Trigger var utstyrt med Cherry MX Black-brytere, selskapets tyngste bryter med motstand på 60 gram – 10 gram mer enn MX Blue. MX Black-bryterne har jevnt nedslag, og blir i praksis en mye tyngre versjon av MX Red.

Vår erfaring er at MX Red i en del sammenhenger kunne være litt i letteste laget. Iblant aktiverte vi plutselig taster vi egentlig ikke ville trykke på, siden det skal så lite tyngde til for å aktivere en MX Red-bryter. Med MX Black slipper du å bekymre deg for nettopp det, samtidig som du unngår det relativt markante klikket du får med MX Blue. Slik sett føles CM Storm Trigger med MX Black som meget godt egnet til spilling. Samtidig føles motstanden litt i tyngste laget til at det er veldig godt egnet til å skrive lange tekster på. Til normal bruk går det fint, men for vår del blir det på nippet til at det er litt slitsomt å skrive lange tekster. Til den slags bruk foretrekker vi MX Blue.

Konklusjon

Jevnt over er vi meget godt fornøyd med CM Storm Trigger. Bare det at det her er mekaniske brytere i stedet for membran, gjør at det danker ut nær sagt alle membrantastaturene vi har testet til nå. Til spilling fungerer det ypperlig, mens MX Black-bryterne er litt i tyngste laget for å skrive store mengder tekst.

Samtidig som Trigger i bruk er bedre enn selv avanserte membrantastaturer, blir det ikke vårt førstevalget når det gjelder mekaniske tastaturer. Kronglete driverprogramvare og problemer med å få Windows-tasten til å fungere selv etter gjentatte forsøk, gjør at vi blir litt skeptiske. CM Storm Trigger er for så vidt et greit tastaturvalg, men vi holder enn så lenge en knapp på Qpads MK-serie.