Svenskene slakter DAB – det bør vi også

KOMMENTAR: Den svenske Riksrevisjonen tviler på DAB - og har helt rett.

Tidligere var det en rekke europeiske land som gjerne ville stenge det gode, gamle FM-båndet til fordel for «nye» DAB. Skjønt nytt er vel å ta i, gitt at teknologien er fra den gangen a-ha toppet listene, jentene hadde kreppet hår og vi alle trasket rundt i rosa Ball-gensere. Ikke hjelper det stort at det har blitt oppgradert med en pluss heller, til DAB+, som har lydkvalitet omtrent på nivå med en ganske hardt komprimert mp3-fil.

Etter hvert som tiden har gått har flere og flere land droppet ideen om å stenge FM-nettet. Noen velger å kjøre DAB og FM ved siden av hverandre, mens andre vurderer å droppe DAB helt og holdent.

Men ikke her til lands så klart, vi skal jo være så flinke med ny teknologi. Ut med det gamle, inn med det… gamle? Skjønn det den som vil.

Et av kriteriene for å få lov til å stenge FM-nettet i 2017, som er radiomafiaens (Digital Radio Norge) mål, er at andelen som lytter digitalt når over 50 prosent. Merk imidlertid at det her jukses «litt». For det er ikke snakk om at DAB-andelen skal over 50 prosent. Nei, det er snakk om andelen som lytter digitalt uansett plattform. Lytter du til radio fra pc-en, mobilen, nettbrettet, tv-tuneren eller hva det nå måtte være, teller det inn i totalen Digital Radio Norge legger til grunn for å kvitte seg med et fullt fungerende FM-nett.

Juks til side, det er nemlig ikke bare gammel teknologi og antall lyttere det her dreier seg om. Vel så ille er det at millioner på millioner av FM-radioer blir søppel, bokstavelig talt, den dagen FM-nettet slukkes. Det anslås at det finnes et sted mellom 8,5 og 20 millioner FM-mottakere her til lands. Vi tør gjette at det er veldig mye nærmere 20 enn 8,5.

Har du FM-radion i bilen sa du? Kjipt. Kast den og kjøp en ny, eventuelt bruk en god neve penger for å få installert en omformer fra DAB til FM. Har du radio i stua, kjøkkenet eller garasjen sa du? Kjipt for deg. Kast den, pung ut mange ganger prisen av en grei FM-radio for å få en middelmådig DAB-radion i stedet. Og den gamle, fine Radionetten i treverk du har på hytta? Sett den på museum like godt først som sist.

Enorme mengder søppel, eller EE-avfall for de av oss som passer på å levere inn slikt på riktig sted. Og for hva? Noen ekstra kanaler i lav kvalitet? Har ikke disse folka hørt om Internett?

Det er noen som har forstått greia. Den svenske riksrevisjonen har nettopp sluppet sin rapport om den svenske DAB-satsingen. Og de er ikke helt nådige i sin dom.

Vurderingen er at det finne betydelig risiko som regjeringen så langt ikke har tatt hensyn til. Ikke minst samfunnsøkonomisk. For Riksrevisjonens undersøkelser viser at det kan ta flere tiår før en overgang til DAB gir noen samfunnsøkonomisk gevinst, om den i det hele tatt kommer.

Et av revisjonens ankepunkter er at den svenske regjeringen, og tidligere regjeringer, sammen med radiobransjen, som har presset på for en overgang til DAB, ikke har tatt hensyn til hva lytterne faktisk ønsker. Det høres skremmende kjent ut.

Det er ikke så farlig hva vi lyttere ønsker oss, og hva vi anser som nødvendig, så lenge noen får presset gjennom viljen sin. At vi så må punge ut haugevis av penger for å oppgradere radioene våre både her og der, er visst heller ikke så farlig. Ei heller det søppelberget som vil oppstå når dagens radiomottakere må kasseres. 

Svenskene har også kommet frem til at løsningen med å gå over til DAB heller ikke holder mål gitt dagens teknologiske utvikling ellers. DAB er en gammel og utdatert teknologi, og de få fordelene de eventuelt måtte gi i forhold til FM har man allerede tilgjengelig via nettet, og vel så det.

Et annet problem er dekning, som stedvis er langt svakere og mer problematisk med DAB enn med FM. Med sistnevnte kan du lytte til radio selv når signalet er dårlig. Selv om opplevelsen kanskje er litt så som så, men skurring og susing, er det hakket bedre enn ingenting. Det er nemlig det du får når DAB-dekningen blir for dårlig. Ingenting, zip, zilch, nada. 

Jeg har dessverre ikke all verdens tro på at det at svenskene har tatt til vettet, eller kanskje nå blir presset til å ta til vettet, vil påvirke utviklingen her til lands. Det ser ut til at det ligger en anelse for mye prestisje i det, både for politikere og radiofolk, til at vi slipper unna en stenging av FM-nettet – om det nå blir i 2017 eller i 2019.

Det vil være trasig, for da blir det i alle fall mye mindre radiolytting på denne karen, og sikkert mange med meg. Og jeg som er så glad i å høre på P2 på FM-nettet. Noen ganger er det nemlig ikke noe poeng med noe nytt bare fordi det er nytt.