Iphone lukter suksess

KOMMENTAR: Apples iPhone er et spennende produkt, men den har minst én vesentlig mangel.

Publisert Sist oppdatert

Det svirrer alltid mange rykter om hvilke produkter Apple er i ferd med å lansere. De færreste av dem viser seg å være riktig. Men det var mye som tydet på at ryktet om iPhone ville holde stikk.

For det er bare et spørsmål om tid før en mp3-spiller uten tilknytning til mobilnettet vil bli oppfattet som et begrenset produkt. I fremtiden ønsker vi å kunne kjøpe en låt i det øyeblikk vi "oppdager" den, enten det er på café, i bilen mens vi hører på radio, eller på besøk hos venner.

Apple har selvsagt skjønt dette, og de har gitt næring til ryktene om en iPhone, blant annet ved å søke patent på to mobiltelefoner og i tillegg registrere iphone.com. Det blir interessant å se hva Cisco nå foretar seg, ettersom de etter sigende har registrert varemerket iPhone.

Produktet som nå er vist frem, og som kommer i butikkene i Europa mot slutten av året, virker svært lovende. Apple satser på å selge ti millioner mobiltelefoner i 2008, noe som vil gi en global markedsandel på cirka en prosent.

Den første Iphone-modellen har blant annet fire-bånds GSM, Edge, stor widescreen-skjerm, den har iPod-kontakt og kjører Mac OS X.

Les mer om funksjonaliteten her :

Stor i kjeften som alltid, hevder Jobs at denne mobilen er fem år foran sine konkurrenter. Det er selvsagt bare tull. Og Apples konkurrenter har i hvert fall skjønt én ting: En ekte musikk-mobil må ha 3G, og helst også HSDPA. Litt av poenget må jo være at du kan starte iTunes, kjøpe en låt og laste den ned rett til mobilen din kjapt og greit. Uten 3G blir det ikke kjapt. Det blir forferdelig tregt.

Dette er i mine øyne det klart største minuset med Apples første mobil. Hvor attraktiv mobilen vil bli for musikknedlastninger vil også avhenge av hva slags avtaler Apple eventuelt får i havn med operatørene. Flat takst og fri data-nedlasting er vanlig i en del land, men i mange land er dette priset på en måte som gjør at få har et dataabonnement av den typen. Det kan innebære at den låten du trodde du betalte en tier for på iTunes, i tillegg kostet 20 kroner til operatøren din.

Et kamera på bare to megapiksler er heller ikke noe å rope hurra for. Innen iPhone når det norske markedet er tre megapiksler blitt ganske vanlig. Men kanskje kvaliteten er god likevel. Tiden vil vise.

Tastaturløse mobiler har vi sett før, og de er sjelden like raske å betjene som mobiler med knapper. Det skal bli spennende å se om iPhone vil være et unntak her, men tidligere erfaringer gjør at vi må få lov til å være skeptiske til vi har prøvd det virtuelle tastaturet i praksis.

Den nye navigergingsteknologien, som Apple kaller "multitouch" høres definitivt spennende ut. Og den er patentert. Såfremt denne fungerer bra, at ytelsen på mobilen er rask nok og Apple får på plass en attraktiv betalingsmodell med operatørene, kan første generasjon av iPhone bli en av årets mest spennende mobilnyheter. Men jeg håper vi ikke må vente lenge på en 3G-versjon!