Pinlig lansering av helseportalen
KOMMENTAR: Det er all grunn til å le av en rosa knapp på en webside.
Lanseringen av den norske helseportalen Helsenorge.no hos Helsedirektoratet, hadde et tjukt laken av godvilje over seg. For i utgangspunkt er det ingen tvil: Det er pinlig at Norge ikke har kommet med en samlet helseportal før 15. juni 2011. Kanskje nettopp derfor ble luften fylt av en slags lettelse. "Vi har klart det". I hvert fall er en av de store flauser i offentlig helse-it gjemt bort i historiebøkene.
Det var kanskje denne gleden som gjorde at det klang en høflig applaus da helse- og omsorgsministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen, fulgt av Helsedirektoratets Christine Bergland, Ellen Berg Svennæs og Idun Løvseth Kavli, presenterte den nye nettsiden.
I virkeligheten var det svært lite å klappe for.
Joda, Norge har fått en nettside med helseinformasjon. Her er temaene ryddig ordnet og inndelingen er oversiktlig. Det hele er krydret med mange flotte bilder fra en fototjeneste. Det ser hyggelig ut, og innholdet er sikkert faglig godt dokumentert.
Rosa knapp
Men fine nettsider med enkle menyer er veldig 1999. I 1999 hadde Computerworld fortsatt en helside i hver papirutgave om nye bedrifter og organisasjoner som kom seg på nett. Den siden ble lagt ned for ti år siden. Nyhetsverdien ved å vise enda en som har kommet seg på nett - var på nullpunktet.
Fremvisning i går, av en stor rosa knapp med tallene ”113” (det norske nødnummeret) foran et forum med Norges fremste spesialister på helse og it, ble presentert som en digital innovasjon. Det er en fornærmelse. Hva skal vi se for oss? En alvorlig ulykke, hvor folk springer til nærmeste pc for å taste seg inn på ”helsenorge.no” for så, EUREKA!, finne nødnummeret 113? Tror ikke det.
Og da håper vi at man i nødsituasjonen husker url-en, for søker man med Google eller Bing på ”helseportal” eller ”helseportalen” finner man ikke den nye norske helseportalen på første side med søkeresultater. Heller ikke når man taster ”helsenorge” i søkefeltet.
Og hva med mobil tilgjengelighet? Den nye helseportalen er ikke mobiltilpasset og man har heller ikke utviklet en app. På en smarttelefon blir websiden tung og uoversiktlig.
Står til stryk
Helsenorge.no er en enveiskanal med helseinformasjon som allerede er tilgjengelig andre steder. Det finnes ingen mulighet til å bestille legetimer på nett, man kan ikke sende inn spørsmål, det eksisterer ikke noe diskusjonsforum eller annen form for brukergenerert innhold.
Portalen inneholder heller ikke kvalitetsdata fra sykehus eller fastleger som hjelper pasienter til å ta kvalifiserte valg. Man får ikke innsyn i pasientjournalene. Det finnes absolutt ingenting som ikke de fleste av våre naboland har hatt på nett for lenge siden.
Tjenester som ”mine egenandeler” og ”mine resepter” skal opp i løpet av 2011. Og vi skal være forsiktig med å slakte Helsenorge.no fullstendig. Ut fra forutsetningene er det faktisk et kvantesprang for Norge mot et digitalt helsevesen. Christine Bergland i Helsedirektoratet ha skryt for å levere et it-prosjekt innen ganske stramme tidsrammer, noe som ikke er spesielt vanlig.
Berglands vurdering med å starte med en begrenset tjeneste som heller bygges ut, fremfor å lede et udefinerbart prosjekt som blir mer og mer komplisert, er fornuftig. It-prosjekter som ligner ”Life, the Universe and Everything” har en ekkel tendens å forsvinne æreløst fra scenen, som den britiske National Health Service skamfullt har måtte innrømme. Helseprosjekter fra Skottland og Danmark har bevist at det enkleste, også i denne sammenhengen, ofte er det beste.
Derfor er greit å le av den pompøse lanseringen av Helsenorge.no, men det er ingen grunn til bekymring. Planene til Helsedirektoratet, med å fylle på med en rekke borgertjenester gjennom MinId og Buypass, gir grunn til håp. Norge er i ferd med å gi pasientene en bedre hverdag. Men det er viktig at Bergland og Helsedirektoratet får nok midler til å gjennomføre prosjektene.