RASERES: Troverdigheten til Twitter raseres av ny eier og selvoppnevnt gud, Elon Musk. Her fra norgesbesøket på ONS i Stavanger. (Foto: Carina Johansen / NTB)

Her er min stemme, Elon Musk: Farvel!

Hva skal vi med enda en informasjonskanal for konspirasjonsteoretikere og løgnere? Det holder lenge med Truth Social.

Publisert Sist oppdatert

Folkets og guds stemme har talt ifølge Elon Musk. ‘Folket’ er de som stemte i nettavstemmingen hans, og ‘gud’ er etter alt å dømme Elon selv.

Dermed er det ikke bare Donald Trump som ønskes velkommen tilbake til kanalen, det samme gjelder alle som har fått stengt kontoen sin etter å ha spredd løgn og splittelse. I Elon Musk sin verden er det en seier for det frie ord.

I min verden betyr det at Twitter blir et farlig verktøy for destruktive krefter i samfunnet. Det er synd. Vi snakker om en svært egnet kanal for å ha kontroll på egne budskap og meninger, og i takt med populariteten har ytringene fått langt større rekkevidde enn bare de som har konto der.

Den store styrken til Twitter er at budskap som legges ut der, gjengis og spres konsistent i andre medier og kanaler ut fra hva meningsbæreren har uttrykt selv.

Derfor er kanalen så viktig, og konflikten mellom sensur og ytringsfrihet bør tas seriøst. Det bør være en levende og åpen debatt. Ikke nedgraderes til et engangsspørsmål i en useriøs nettavstemming. Jeg har jo lest om avstemmingen, men kan ikke huske å ha blitt spurt selv.

Hvor stor andel av de som blir påvirket av Twitter har egentlig blitt spurt? Hvilket ‘folk’ er det egentlig som har gitt vår selvutnevnte 'gud' svar? Selv om mer enn halvparten av respondentene ville gjenåpne Twitter, hvilken rolle spiller det hvis respondentene representerer en promille av de som berøres av kanalen? Pastor Thomas Baye, mannen bak Bayes teorem, som forklarer betinget sannsynlighet, snur seg antagelig i graven når han hører Elon omtale nettavstemmingen som ‘folkets røst’.

Elons nye Twitter minner mest av alt om satireprosjektet til Johan Golden og detronisert komikerkonge Atle Antonsen i valgkampen til stortingsvalget i 2001 – Det Politiske Parti. Hvis partiet fikk en representant på tinget, skulle ikke partiet ha egne standpunkt, de skulle basere politikken på folkeavstemninger på internett. Så hvis folket snudde kappen etter vinden, skulle partiet følge den vindretningen. Politikerens jobb skulle ikke være å ha egne meninger. Politikerne i DPP skulle heller stikke fingeren i jorda og spørre folket om hva de skulle mene.

God satire, men heldigvis bare det. De fikk nok underskrifter til å stille til valg, men fikk bare 0,8 prosent av stemmene ved valget i 2001. Både Golden og Antonsen uttrykte i ettertid lettelse over ikke å ha blitt valgt inn. Grunnen til at de ikke kom inn er enkel: I stortingsvalget bestemte hele folket, ikke bare de som ville svart på nettavstemningene til Golden og Antonsen.

Sånn er det dessverre ikke med Twitter. Der representerte nettavstemningen 'folket', og guden Elon kunne tale: Twitter skal gjenåpnes for løgn og splittelse.

Så kjære Elon Musk. Jeg kan ikke huske at du spurte meg, så jeg gir deg like godt min stemme her: Farvel Twitter.