Elektronisk avfall dekker tilsvarende Porsgrunn og Skien
Debatt: Avfall fra brukt IT-utstyr og elektronikk øker mer enn noe annet avfall. Ifølge FN-rapporten «the global e-waste monitor 2020» har søppelberget med brukt IT-utstyr og elektronikk vokst med over 20 prosent bare de siste fem årene. Vi forventer en dobling de neste 16 årene.
I snitt genererer vi europeere 16,2 kg slikt avfall hvert år. Samtidig er det håp, vi er også på verdenstoppen når det gjelder resirkulering. 42 prosent av vårt elektroniske avfall gjenbrukes og resirkuleres.
Min bransje er uansett en del av et stort problem. Vi har derfor også et ansvar, ikke bare jeg som privatperson og bruker av alt mulig IT-utstyr, men som leder i IT-bransjen. Bare i 2019 ble det generert nesten 54 millioner tonn elektronisk avfall.
Skien og Porsgrunn
Hvis vi sprer dette utover et landområde med 1 meters høyde - og bruker et omtrentlig mål som 1,000 kg/m3 tetthet - vil det dekke hele dobbeltbyen Porsgrunn/Skien, 54 kvadratkilometer. Ja, hele byen, hvert år. Og det øker. I 2030 vil vi på verdensbasis generere nesten 75 millioner tonn elektronisk avfall.
Det er et marked, både for reparasjoner, gjenbruk og resirkulering av elektronikk og IT-utstyr. Utfordringen vi ser er at det resirkuleres stadig en mindre andel av avfallsmengden fordi den øker raskere enn resirkuleringstakten. Vi må bare få opp farten!
Advania er i gang med å bygge sitt første resirkuleringssenter for brukt IT-utstyr. Det skal ligge i Sverige, ved Uppsala, i Enköping. Kanskje litt sent vil noen kunder og ansatte hevde. Senteret skal etter planen stå ferdig i november neste år. Det skal kunne ta imot og reparere 1 million PC’er årlig, både fra Sverige og kanskje også Norge. Nei, det vil knapt nok synes på søppelberget vi som verden skaper, men heldigvis er vi ikke alene om å investere i slike tiltak.
Fly Oslo-Berlin
Visste du at du at ved å reparere og gjenbruke én laptop sparer du miljøet for 500 kilo CO2 utslipp. Det tilsvarer utslippene fra én enveis flyreise for én passasjer fra Oslo til Berlin. Men som vi vet, å ikke gjøre noe er ingen opsjon. Avfall fra IT-utstyr er særlig farlig siden det inneholder materialer som for eksempel kvikksølv som på avveie har store skadevirkninger på blant annet utviklingen av hjernen.
Vi kan ikke bli handlingslammet av hvor lite det betyr at hver enkelt av oss gjør noe. Tar mange nok kloke valg vil det bidra til at utviklingen går i den riktige retningen. Jeg heier på IT bransjen og de som tar kloke, bærekraftig valg. La oss få opp farten!