STORE FORVENTNINGER: Digital21-styringsgruppe må ikke bli en sovepute for raske digitaliseringsgrep, sier medlem og næringspolitisk direktør i Abelia. Foto: Esben Johansen
STORE FORVENTNINGER: Digital21-styringsgruppe må ikke bli en sovepute for raske digitaliseringsgrep, sier medlem og næringspolitisk direktør i Abelia. Foto: Esben Johansen

Digitalråd må ikke bli en sovepute

Regjeringen oppretter endelig en Digital21-styringsgruppe. Nyoppnevnt medlem Hilde Wibe fra Abelia forventer raske resultater.

Publisert Sist oppdatert

- Digital21 må ikke bli en sovepute mot handling. Jeg håper at dette ikke blir et utvalg som er stille i to år, for så å ende opp i én stor digitaliseringsstrategi, men at det vil være rom for delstrategier for digitalisering på enkeltområder som kan komme raskere, sier Hilde Wibe, næringspolitisk direktør i Abelia, til Computerworld.

Fredag oppnevnte Næringsminister Monica Mæland en Digital21-styringsgruppe, der NHO-organisasjonen for bedrifter innen innovasjon og teknologi har én plass.

Forventningene til digitaliseringssatsingen fra regjeringen stopper ikke med Digital21-styringsgruppa for Abelia.

- Jeg håper at dette også signaliserer økt satsing på digitalisering allerede nå, og at vi i Statsbudsjettet i høst ser økte bevilgninger til forsking og utvikling innen it, kompetanseheving og økt innsats på digitalisering på flere områder i samarbeid med et aktivt næringsliv, poengterer Wibe.

For næringsliv og tilstøtende områder

Digital21-Styringsgruppa er først og fremst opprettet for å gi næringslivet råd og anbefalinger om digitalisering. Men de kan gi råd om politiske prioriteringer, noe sammensetningen tyder på fort kan skjer.

Styringsgruppa får et eget sekretariat hos Digital Norway Toppindustrisenteret i Forskingsparken ved Universitetet i Oslo.

Leder er Morten Dalsmo, konserndirektør i Sintef-Digital.

Vi mener Dalsmo er en ideell leder, med bred bakgrunn både fra privat og offentlig sektor og ikke minst fra forsking- og utvikling ved det tyngste forskningsmiljøet vi har i landet, sier Wibe.

- Vi håper at Næringsdepartementet velger å beholde et sterkt eierskap til alle digitalingsprosessene og er lydhøre for innspill fra Digital21-styringsgruppa.

Digitalisering overalt

Wibe forteller at arbeidet med en slik styringsgruppe har vært i støpeskjeen en stund. Men det fikk fart på seg i samband i høst i forbindelse med etableringen av Digital Norway.

Da uttrykte blant annet Abelia at det trengtes en prosess for visjoner om Norge 21 innen digitalisering.

Det endte med et møte med statsminister i Solberg i januar mellom mange organisasjoner med interesser i digitaliseringsprosessen. Siden ble oppdraget gitt til Næringsdepartementet om å danne et slikt Digital21-rådgivingsforum.

- Det har vært flere møter med Næringsdepartementet utover våren. En egen utfordring med Digital21 mot andre slike «21»-prossesser, er at digitalisering omfatter stort sett alle samfunnsområder. Så dette er ikke bare snakk om it som næringsgrein, men hvordan digitalisering påvirker og endrer alle deler av samfunnet, forklarer Wibe.

- Helt sentralt er økt satsing på forsking rundt digitalisering og muliggjørende teknologi. I essensen er det snakk om å utvikle mer innen det vi ikke veit.

Selv om næringslivet blir hovedområdet, viser sammensetting og forventinger at andre samfunnsområder som arbeidsliv, arbeidsmarked, utdanning og kompetanseutvikling er viktige tema.

 

Dette er den nye Digital21-Styringsgruppa:

Leder

*   Morten Dalsmo, Sintef-Digital, konserndirektør (Trondheim)

Deltagere:

*    Morten Dæhlen, UIO, professor i informatikk og dekan (Oslo)

*    Silvija Seres, Polyteknisk forening (Bærum)

*    Arve Ulriksen, Mo Industripark AS, administrerende direktør (Mo i Rana)

*    Geir K. Engdahl, gründer (Bærum)

*    Hilde Aspås, iKuben, daglig leder (Molde)

*    Christoffer Hernæs, Skandiabanken, leder innovasjon og utvikling (Oslo)

*    Toril Nag, Lyse Energi, konserndirektør (Stavanger)

*    Heidi Austlid, IKT-Norge, administrerende direktør (Oslo)

*    Lise Lyngsnes Randeberg, Tekna (Trondheim)

*    Rune Foshaug, NHO, direktør avdeling for forskning, innovasjon og digitalisering (Oslo)

*    Kjetil Staalesen, spesialrådgiver LO (Oslo)

*    Hilde Widerøe Wibe, Næringsdirektør i Abelia (Oslo)