Norges Televisjon setter digital bakkerekord
Det digitale bakkenettet åpner i tre fylker i september. Den norske utbyggingen er blant verdens mest krevende, men likevel den raskeste og mest moderne.

Under et statusmøte i dag, onsdag, bekrefter Norges Televisjon (NTV) at byggingen av det digitale bakkenettet er i rute.
- Vi ligger faktisk godt foran skjema, sier administrende direktør Svein Aarvik i NTV.
Det betyr at alle innbyggerne i fylkene Rogaland, Østfold, Oslo og Akershus kan ta inn sendinger på det digitale bakkenettet i løpet av tredje kvartal, altså innen utgangen av september.
I første havldel av fjerde kvartal følger Buskerud, Vestfold, Telemark, Hordaland og Møre og Romsdal, mens Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag får tilbudet i løpet av året. De resterende, hele Nord-Norge og Nord-Trøndelag får tilbud om digitalt bakkenett på slutten av 2008, når det analoge nettet er stengt de fleste andre steder.
I alt vil 95 prosent av landets husstander ha dekning gjennom det digitale bakkenettet i slutten av 2008.
- Husk at vi fikk konsesjonen først i juni 2006. Det er ikke noe annet land i verden som har vært i nærheten av å bygge dette ut så raskt, sier Aarvik.
Halvannen milliard
Det er en teknisk komplisert utbygging. Det blir satt opp totalt 452 sendere for å oppnå 95 prosent dekning. Til sammenligning greier Danmark seg med 32 sendere totalt.
Å dekke opp de resterende husstandene, det såkalte satelittskyggenettet, krever hele 600 sendere.
LES OGSÅ: TiIbyr digital-tv til en million nordmenn
Dette gjelder bare 0,25 prosent av husstandene, men disse er spredt i så å si alle fylker. De som ellers ikke oppnår dekning vil få det samme tilbudet via parabol og satelitt. De fleste husstandene i dette segmentet har parabol fra før, forteller Aarvvik.
- Skulle vi dekket inn disse fem prosentene ved å bygge det digitale bakkenetet hele veien, ville kostet like mye som hele den øvrige utbyggingen, altså en og en halv milliard, sier Aarvik.
Dersom man bor i områder som ikke omfattes av utbyggingen, men har parabol, vil man slippe å abonnere for å få inn kanalene som sendes fritt, altså NRK-kanalene og TV2.
I motsetning til i for eksempel Sverige, finansieres utbyggingen gjennom betal-tv-operatøren RiksTV og NRK. Det er ikke gitt noen statlige tilskudd til denne utbyggingen.
Massive kampanjer
I dag er mottaket av tv i norske husstander fordelt mellom parabol, kabel-tv og takantenne med omtrent en tredel hver. Det betyr ifølge NTV at 500 000 husstander, og totalt 2 millioner tv-apparater er tilknyttet en vanlig antenne.
LES OGSÅ: Ingen gratis tv for nordmenn
Under presentasjonen i dag viste Aarvik fram en ny, moderne bordantenne.
- Men det blir ikke nødvendig å skifte antennen på taket. Derimot vil alle trenge en dekoder som omformer signalene. Vi har hatt kontakt med 65 leverandører som ønsker å levere dette til det norske markedet. Det vil ikke bli noen knapphet på slike dekodere, sier Aarvik.
I forkant av lanseringen varsler NTV i dag en massiv markedsføringskampanje. Det skal bli nærmest umulig å ikke oppfatte det teknologiskiftet som kommer.
20 kanaler
I første omgang vil tre NRK-kanaler ( NRK 1, 2 og nye 3) samt regionsendingene og TV2 bli sendt fritt. I tillegg skal det komme tilbud omtrent 20 kanaler gjennom betal-tv fra RiksTV, men det er ikke avklart nøyaktig hvilke kanaler det er snakk om.
- Det vi kan si er at dette skal ha et norsk fokus. Det viser seg at 90 prosent av folks tv-tid går med til seks kanaler; NRK, TV2, TV Norge, TV2 Zebra, NRK 2 og TV3, sier informasjonssjef Jørgen Thaule.
Når det analoge nettet kobles ut, vil det frigjøre plass i frekvens slik at det blir plass til ytterligere 20 kanaler. I tillegg vil en gradvis overgang til sendinger i komprimeringsformatet Mpeg 4 gjøre at det blir enda bedre "plass" i frekvensen.
Dekoderne som kommer i forbindelse med lanseringen vil være fullt ut HDMI-kompatible, og de støtter 5.1 surroundlyd. "Gyldige" dekodere med et godkjent-stempel fra NTV skal sikre dette.
- Det betyr at hvis du har en flat hd-tv, vil du få digitale signaler hele veien. Vi er de første i verden som lanserer et digitalt bakkenett som er helt HD-kompatibelt fra dag en, sier Aarvik.
Stor konkurranse
Aarvik understreker at konkurransen fra kabel-tv og satelitt er stor.
- Det vi ikke kan konkurrere på er plass. Det er mer plass i kabel-tv-nettene. Men vi tror at kvaliteten vil være svært konkurransedyktig.
En god nyhet til beboende i Østlandsområdet og ellers i nærheten av svenskegrensa: svenskene sender åtte åpne digitale kanaler fritt ut. Svært mange vil kunne ta inn disse sendingene fritt gjennom det digitale bakkenettet.