Test: DJI Mini 3 Pro

EN LEK: Den lille dronen og den glimrende fjernkontrollen gjør flyvingen til en lek. (Foto: DJI)

Drømmen om å fly

Droner under 250 gram med kamera er populære av en grunn, og nå er kongen på haugen tilbake med en ny modell. Men er det verdt å oppgradere?

DJI fortsetter å imponere med sin mini-serie, og 3 Pro er intet unntak. Her får du en drone som veier under 250 gram (se faktaboks) og som i sammenslått tilstand er liten nok til å passe i jakkelommen om du skal ut på tur.

Størrelsen gjør den enkel å transportere, og samtidig er den pakket full av sensorer og teknologi som gjør det til en meget enkel drone å fly for nybegynnere, samt avanserte funksjoner som gjør den til en fullverdig utfordrer til mye større droner brukt til video.

Glimrende fjernkontroll

Den kommer i to forskjellige konfigurasjoner, der forskjellen ligger i fjernkontrollen. RC-N1 krever at du kobler til en smarttelefon for å få opp bilde, der RC-pro har en integrert skjerm på 5.5 tommer. Flyopplevelsen er rimelig lik, men det er verdt å tenke gjennom om du ønsker en enklere løsning som lar deg slippe koblingen til telefonen. Skjermen på RC-pro er ikke den mest lyssterke, men målt til rundt 700 lux holdt det å snu seg med ryggen til solen om det var veldig lyst ute.

Berøringsskjermen fungerer godt under selve flyvingen, og gir et godt bilde av omgivelsene. Det er enkle knapper som lar deg automatisk lette eller lande, samt egne knapper som ber dronen returnere til startpunktet eller et predefinert punkt. En fysisk bryter lar deg sette dronen i film-, sport- eller normal-modus. Sistnevnte fungerer godt til det meste, men om du vil ha maks hastighet er du avhengig av å sette dronen i sport-modus. Film-moduset senker farten og gir mer stødige bilder.

Foto: DJI

Enkel å fly

Avtrekker-knapper, kjent fra konsollkontrollere, brukes til å ta stillbilde eller begynne opptak, og to hjul under disse lar deg styre kameraet manuelt samt zoome inn og ut. Ny ni Pro 3 er muligheten til å sette kameraet i portrett-modus, uten tvil tiltenkt Snapchat eller Tik-tok-videoer. Stikkene til fjernkontrollen skrus enkelt av og lagres bak på kontrollen, som gjør det enkelt å pakke den ned i en lomme.

Dronen har en rekke nye sensorer som gjør det både enklere og tryggere å fly. Den merker selv når den kommer nær bakken eller objekter, og du kan selv stille inn om dronen her skal stopp opp eller prøve å unngå objektene. Det er selvsagt mulig å skru av disse om du ønsker full manuell kontroll, men om du ikke er veldig erfaren er det fint å beholde disse på. Vi skrudde de av en gang i våre tester og dronen havnet rett it takrennen etter en meget kort flytur. Da er det også greit at DJO har lagt ved et ekstra sett rotorblader i esken, samt verktøy til å bytte disse.

Dronen mangler sensorer som unngår obstruksjoner når det flyr sideveis, noe man gjør mer enn man kanskje skulle tro, spesielt med tanke på de nye Quickshots-moduset som vi kommer tilbake til.

Pre-flight

Programvaren, i samarbeid med dronen, tar seg av det meste av pre-flight sjekker. Det eneste du trenger å gjøre er å brette ut rotorene, skru på dronen og kontrollen, og la de to kobles automatisk sammen. Et deksel beskytter gimbalen og kameraet når det ikke er i bruk, og denne må selvsagt tas av før man flyr. Det er gode tilbakemeldinger på skjermen om det er obstruksjoner for rotorene, samt hvor god GPS-dekningen er. Du får selvsagt også klare tall på hvor fort dronen beveger seg, hvor høyt og selvsagt hvor mye batteri som er igjen.

Vi ønsker oss som regel alltid bedre batteritid, og det er intet unntak her. Ifølge DJI skal du få litt over en halvtime med flytid, selv om vi i våre tester begynte å kjenne på panikken etter rundt 20-25 minutter da dronen plutselig vill tilbake til startpunktet for å unngå å havne i Drammensfjorden. Du kan likevel gjerne regne med mellom 20 og 25 minutter selv når det er vind, og spesielt om du ønsker å bruke sport-modusen. Kontrollen har rundt fire timers batteritid, og begge lades greit opp via USB-C.

Det kan nevnes at DJI selger ekstra batterier til dronen, og disse byttes enkelt og greit ut uten verktøy.

Siden dronen er relativt liten, er den også utsatt for omgivelsene. Det skal ikke all verdens vind til før det kan være greit å tenke seg om det er trygt å fly. DJI sier selv at den skal klare rett over 10 m/s, men vi er imponerte over hvor godt dronen klarte seg selv i litt sterkere vind enn dette. Den tåler ikke vann, så det er en dårlig kombinasjon om det både regner og blåser ute. Det skal nevnes at dronen gjør en formidabel jobb i å holde seg stødig, og kombinert med en god gimbal fikk vi klare og gode bilder selv i forholdsvis sterk vind.

Imponerende video

Mini Pro 3 støtter DJI-teknologien Focustrack, som lar deg bestemme et objekt dronen skal følge (i vårt tilfelle en syklist i skogen). Den gjør en god jobb av å følge objektet og samtidig unngå grener og trær på siden. Dette fungerer også fra siden, men dronen klarer ikke unngå hindringer når den glyr sideveis.

Quickshots og master-shots er kanskje den enkleste veien til suksess. Her kan du med en enkelt trykk på skjermen gi dronen forskjellige pre-programmerte flyvemønstre samtidig som den gjør opptak av et bestemt objekt. Dette er perfekt for selfie-filming og kan gi spennende effekter veldig enkelt, i en dronebane som manuelt ville vært meget vanskelig å fly manuelt.

Dronen støtter også hyperlapse og panoramisk foto, samt en 360-versjon som tar en rekke bilder og syr disse sammen til et bilde du selv kan utforske.

Dronen tar video i 4K i 60 fps, og kan ta stillbilder i RAW-format i 48 megapiksler. Den klarer også slow motion i full-HD, opp til 120 fps. Du har flere muligheter til å stille på bildekvaliteten, og det er meget enkelt å skifte filter på objektivet om det er ønskelig.

Konklusjon

Det eneste vi finner som trekker litt ned med Mini 3 Pro er prisen. Om du vil ha RC-pro kontrollen sammen med dronen må du ut med rett rundt 10.000 kroner. Prisen synker til rundt 8.500 om du klarer deg med den mer tradisjonelle RC-N1-kontrollen, men for nybegynnere vil vi påstå at det er verdt prisen.

DJI har oppgradert dronen fra Mini 2 nok til at det er ekstremt lett å anbefale den for både førstagangskjøpere samt mer erfarne dronepiloter. Størrelsen gir nye muligheter på hvor og hvor ofte man flyr, og siden den er lettere å ta med seg på tur blir den rett og slett brukt oftere.

De nye sensorene gjør den både lettere og mer morsom å fly, og med Focus-track og Quickshots er det enkelt å ta imponerende god video. Anbefales på det sterkeste.