Ber utviklere kutte Javascript
- Begrens Javascript-bruken! oppfordrer Google-utvikler, som mener språket gjør nettsider trege.
Vil man gjøre nettsider raskere, må man redusere Javascript-bruken.
Det er tesen til Steve Souders, som jobber som ytelsesingeniør hos Google.
Han snakket denne uken på Microsofts utviklerkonferanse TechEd, og oppfordringen var altså klar.Ifølge Souders blir det feil når utviklere kutter ned på bildestørrelser og gjør andre triks for å gi bedre ytelse.
10 - 20 prosent på server
Han jobbet tidligere hos Yahoo, og det var der han fikk åpenbaringen.
- Vi pleide å rive fra hverandre koden på Apache-serveren for å finne ut hva Yahoo faktisk gjorde, sa han på konferansen.
Men så oppdaget han visstnok at bare ti til tyve prosent av tiden det tok å laste ned en nettside var nettserverens feil. Det var heller Javascript som var den store, stygge ulven.
Ikke på grunn av skriptingen i seg selv, men hvordan nettleserne behandler denne type kode.
Nettlesernes feil
- Den første generasjonen nettlesere stoppet all annen nedlasting når man kjørte en Javascript-fil, ettersom filene måtte kjøres i rekkefølge. Dermed ble ikke annen kode kjørt samtidig, mener Souders.
Dette skal være på grunn av gamle maskiners manglende evne til å takle flere ting samtidig. I dag har man ofte pc-er med flere kjerner og mer kraft, og å fortsette en slik praksis blir for Google-ingeniøren meningsløst.
Men fortsatt er det slik de fleste nettlesere opererer. Internet Explorer derimot har fikset dette problemet, og det skal visstnok også Firefox 3.5 og Chrome 2.0 gjøre.
Slakter nettsider
Derfor anbefaler altså Souders at man kutter ned på Javascript-bruken, i alle fall inntil videre.
Med Sourders verktøy YSlow kan man analysere sider med tanke på hvor effektive de er med Javascript-bruken sin, og karakterene han får på sider som Apple.com og Wikipedia skal være heller labre.
- Jeg føler meg som en lærer som gir ut slaktende karakterer, sukker Souders.