LEGE PÅ NETT: Internett er fullt av helseråd, også på norsk. (Skjermdump: Lommelegen)

Farlig å helbrede seg selv?

Mens deler av helsevesenet advarer mot selvdiagnostisering, finnes det fagfolk som taler varmt for det.​

I fjor sommer bannet to professorer fra Høgskolen i Molde i kirka da de la ut en ytring på NRK.no om at vi bør la pasienter få medisinere seg selv og ta ansvar for sin egen behandling.

Internett er ikke bare fullt av helseråd, men også av advarsler mot selvdiagnostisering. Leger advarer folk mot å leke lege, leser vi.

Derfor vakte det oppsikt da Kjetil K. Haugen, professor i logistikk, og Kai A. Olsen, professor i informatikk, tok til orde for nettopp mer selvdiagnostisering. Debatthalen under kronikken på NRK.no ble lang.

Vet mer

De to professorene begrunnet forslaget med at mange, særlig kroniske pasienter, vet mer om sin egen sykdom enn legen, og at de finner store mengder informasjon om sykdommen og medisinene de tar via fagartikler på internett og grupper på Facebook.

I kjølvannet av debatten som oppsto understrekte de at de ikke gikk inn for noen tvangsmessig selv-administrasjon. Pasienter som ønsker det, skal fortsatt la legen få bestemme alt.

Men selvbehandling for kronikere vil kunne gi store innsparinger og bedre anvendelse av ressursene andre steder i Helse-Norge, skrev de.

Selvdiagnostisering basert på artikler man leser på internett, er ikke er helt det samme som det vi har drøftet på disse temasidene, der fokus er på nytt digitalt utstyr til å foreta konkrete og fysiske målinger av helserelaterte forhold, om enn supplert med informasjon fra mobilapper.

Men debatten har mange likhetspunkter, og steile fronter. Om dét blir til hinder for å oppnå helseministerens mål om at digital velferdsteknologi skal være et reelt alternativ for alle norske borgere i 2020 – ifølge TU – gjenstår å se.