IOS OG ANDROID: Qardioarm-blodtrykksmåleren kan brukes med app både for IOS- og Android-mobiler, her Iphone 7+ og Huawei Mate 9. (Foto: Toralv Østvang)

TEST: Måle og forstå

I snart ett år nå har jeg sjekket blodtrykket daglig med Qardioarm. Er det nyttig? Og hva med datasikkerheten?

Under helsesjekker hos fastlegen måles gjerne blodtrykket. Etterpå får vi høre noe om for eksempel «120 over 80», legen nikker og sier at dette er bra. Hvis legen nevner andre tall eller begynner å snakke om det diastoliske og systoliske trykket, faller mange av oss av.

Jeg skal ikke gjøre dette til et kurs om blodtrykk, bare fastslå at både for høyt og for lavt blodtrykk over tid anses som en helserisiko.

For meg har det vært to viktige grunner til å anskaffe blodtrykksapparat. Etter flere år med for høyt blodtrykk har jeg innsett at jeg bør gjøre det jeg kan for å endre det. Å følge utviklingen tett ble en motivator.

Det andre har vært et ønske om å forstå. Gullegget her er kombinasjonen av måleapparat og tilhørende app.

Grafer og fargekoder gir god informasjon.

Jeg får målt blodtrykket når jeg vil, og dataene lagres i mobilen slik at historiske data kan være tilgjengelig for medisinsk sakkyndige i fremtiden, dersom det skulle være aktuelt.

I tillegg – og det er kanskje viktigst for oss forbrukere – bidrar appen til at jeg lærer å tolke målingene. Grafer og fargekoder gir god informasjon. Og jeg kan legge inn korte meldinger, for eksempel «Før frokost» – greit å kunne si noe om omstendighetene hvis legen spør.

I alle prisklasser

Blodtrykksmålere finnes i mange prisklasser, fra noen hundrelapper, mange til rundt tusenlappen, og videre til rundt 25.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. En del apotek har også blodtrykksmåling som tjeneste, for eksempel for 95 kroner per måling.

Qardioarm

Jeg valgte i stedet å kjøpe min egen blodtrykksmåler hos Apples nettbutikk, App Store: amerikanske Qardioarm, som koster 1.220 kroner inklusive mva. For den prisen kunne jeg ha kjøpt meg 13 dagers måling på apoteket. Siden jeg måler blodtrykket cirka 350 dager i året – det hender jeg glemmer måleren hjemme når jeg reiser bort – kan man trygt si at jeg har tjent den inn igjen.

Slik virker den

Selve Qardioarm-enheten er en liten, avlang plastboks i minimalistisk design. Fire AAA-batterier gir nok strøm til vel et halvt års daglige målinger.

Det er ingen betjeningshendler eller -knapper, bare et grønt lys som viser at alt er ok.

Alt styres fra appen via Bluetooth. Blodtrykket kan måles når som helst, med én måling om gangen eller to eller tre med 15-60 sekunders pause. Resultatet blir et gjennomsnitt.

IOS-versjonen kan integreres med Apple Health og Android-versjonen med Google Fit – men ingen av dem med Microsoft Healthvault.

Epost til legen

Qardioarm-appen er på norsk, og den kan automatisk generere epostmelding til legen med sammendrag av de siste ukers målinger, med tabeller og grafer over blodtrykk og slagfrekvens. Jeg har sendt meldingen til meg selv og synes den ser oversiktlig ut, men har ikke sendt den til noen lege og fått tilbakemelding ennå.

For legene tilbyr produsenten et gratis digitalt dashbord, QardioMD, for overvåkning av et ubegrenset antall pasienter.

Qardioarm er godkjent av FDA (Food and Drug Administration i USA) og er klinisk testet med tanke på å oppfylle både amerikanske og europeiske standarder, heter det.

Datatilsynet skeptisk

Datatilsynet testet i fjor seks helserelaterte hjemmetestprodukter koblet mot mobiltelefon, med fokus på personvern. Resultatet var nedslående, selv om Qardioarm kom best ut, godkjent på tre av fem punktet knyttet til personvern og datalagring. Men også Qardioarm fikk stryk på informasjon om lagring og sikkerhet samt sletting.

Qardioarm scorer høyt.

Les Datatilsynets test herAlle fikk dessuten kritikk for at helseinformasjon kunne sendes via vanlig epost. Det er riktignok ikke ulovlig for privatpersoner, men for legekontor gjelder strengere regler.

Konklusjon

Undertegnede har gjennom trekvart år opplevd daglige blodtrykksmålinger via Qardioarm som en naturlig og nyttig del av helseoppfølgingen, men man bør nok ha en helsesituasjon med et reelt behov for å bruke slikt utstyr. Friske mennesker kan vel nøye seg med å sjekke pulsen via treningsklokken.

Datasikkerheten er ikke helt på plass ennå, men målt på brukervennlighet, enkel betjening og gode pedagogiske funksjoner scorer Qardioarm høyt.