Telenor med historisk satsning

Telenor lar tredjeparter utnytte mobilnettet med nye API-er. Slik skal de vinne bedriftsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg hadde hatt litt lyst til å sitere Neil Armstrong, men det blir litt feil. Dette er i alle fall et lite skritt for menneskeheten, og et stort skritt for Telenor, sier Bjørn Martin Worsøe, markedsdirektør i Mobil Business.

- Vi tilgjengeliggjør vår plattform gjennom et åpent API, som gjør at tredjepart kan utnytte mobilnettet. Dette er et skritt i en ny strategisk retning for Telenor, og dessuten den største satsningen mot bedriftsmarkedet i Telenors historie, sier Abraham Foss, leder for Telenors bedriftsmarked i Norge.

De to var ikke lite kry da de onsdag kunne informere om at tredjeparts leverandører nå altså skal kunne få tilgang til Telenors nettjenester. Med andre ord får tredjeparter tilgang rett inn i mobilnettet.

Målet er blant annet å bevege seg mot samordnet kommunikasjon mellom bedrifters ansatte, og en sammensmelting av tele og datainformasjon.

Langt og stort prosjekt

- Vi ønsker å markere at vi kan jobber annerledes for å skape større innovasjon nærmere kundene våre. Dette er et konkret uttrykk for at vi vil plassere oss tettere sammen med våre partnere. Dette skaper nye forretningsmodeller for både Telenor og våre partnere, som igjen gir økt verdi for våre felles kunder. Dessuten ønsker Telenor å ta del i et inntjeningspotensial som ligger utenfor vår kjerneforretning, sier Foss.

Via programmer på mobiltelefonene skal sentrabordet, som sitter på webløsninger, for eksempel kunne full oversikt over om ansatte er opptatt eller ledig. Ansatte på farta skal kjapt kunne søke frem andre ansatte i bedriften og invitere de som er ledige til telekonferanse, og innringere skal identifiseres via en avtale Telenor har fått eksklusivt med 1881.

- Dette prosjektet ble startet opp i 2005 og har til tider har opptil 150 ansatte jobbet med det på likt, sier Worsøe.

- Vår nåværende plattform og funksjonalitet er ti år gammel, skyter Foss inn.

Full oversikt

PARTNER: Forretningsutviklingsdirektør i Alcatel-Lucent, Tore Evensen. (Foto: Leif Martin Kirknes)

To tredjeparts bedrifter som allerede er med på moroa, er Alcatel-Lucent og Proweb.

- Detter fjerner uoversiktelighetens slør over de mobile brukerne. Er Hansen ledig, eller opptatt? Er han bare på do eller ved printeren? En viktig brikke i en komplett løsning faller på plass, sier forretningsutviklingsdirektør i Alcatel-Lucent, Tore Evensen.

Proweb skal integrere det hele i sin løsning Webofficeone-portal. Her kan brukere for eksempel søke opp ansatte i portalen, klikke «ring», og vips så ringer telefonen din. I det du tar den, ringer den opp personen du ønsket å kontakte for deg.

PARTNER: Prowebs markedsdirektør Tommy Dignes. (Foto: Leif Martin Kirknes)

- Det som er bra er at innovasjon skjer på begge sider. Webofficeone blir lett å installere, du trenger bare brukernavn, så er du i gang. Infrastrukturen blir enkel, sier Prowebs markedsdirektør Tommy Dignes.

Telenor har ambisiøse mål for tjenesten, og frykter ikke «copycat-er». Men foreløpig støtter den ikke Iphone. Les mer på neste side!