- Industrien overlever ikke uten indere
- De kalte det ikke outsourcing da europeerne satte ut produksjon til andre vestlige land, sa Indias it-minister da Tata Consulting åpnet sitt Oslo-kontor i dag.
På et lite møterom på Skøyen i Oslo ble norgeskontoret til indiske Tata Consulting Services (TCS) innviet i formiddag. TCS' norgeskontor skal ledes av Nobin Chitnis.
TCS har røtter i Indias nasjonale bevegelse, fortalte Indias forsknings- og teknologiminister Kapil Sibal under innvielsen. Han mener at indiske myndigheters lave profil har hatt mye å si for selskapets suksess.
- Slik sett er det nesten litt upassende at en statsråd er med på denne innvielsen. Veksten i it-sektoren i India skyldes i stor grad at styresmaktene har latt være å blande seg inn, sa Sibal.
Les også: Sterkere teknologibånd mellom India og Norge
Sibal mener at fenomenet med å sette ut produksjonsfunksjoner bare vil øke i dette århundret, men at dette slett ikke er noe nytt.
- De begynte å kalle det outsourcing da vestlige selkaper fant ut at det lønte seg å sette ut produksjon til India og Kina. Men dette har jo vært gjort i for eksempel bilindustrien i flere tiår. I det 21. århundre vil konvergensen mellom service- og produksjonsnæringene gjøre at alt dette sees på som en enhet. Verdens industriproduksjon vil rett og slett ikke klare seg uten indere, sier Sibal.
Sist i Norden
Tata har nå nær 78 000 ansatte i 34 land. Norgeskontoret er sist i rekken av nordiske etableringer.
Selskapet brukes av 70 prosent av alle selskapene på den Fortunes Topp 500-liste. Av omsetningen på tre milliarder dollar i finansåret 2005/2006 sto Europa for 23 prosent.
- USA står for 60 prosent av omsetningen, og Øst-Asia for resten. Også i Nederland er de fleste ansatte indere, men selskapet ønsker stadig større grad å rekruttere lokalt. Det gjelder også i Norge, sier Vidhya Sampath, europeisk markedssjef i Tata.
Tata starter opp i Norge med ti ansatte. Hvorvidt selskapet skal utvide staben, avhenger av kundetilfanget. Sampath forteller at de aller fleste av de 300 Tata-ansatte i Nederland er indere, men at selskapet nå i større grad ansetter lokalt. Hun er selv et eksempel på det.
Grunnen til at Tata i det hele tatt etablerer seg i Norge er at selskapet nå har fått et par større kunder, blant andre Schlumberger og Gesco.
- Det er naturlig i Norge å se spesielt på olje -og gassbransjen, sier svenske Per Bragee, styremedlem i Tata som startet opp Tata i Stockholm for ti år siden.
Tøff start
- De får ikke noe gratis. Det blir en tøff kamp å etablere seg som en konkurrent til Accenture og slike, og i begynnelsen vil nok Tata bli benyttet mest indirekte, av kunder som trenger ekstra ekspertise, sier Per-Morten Hoff.
Selv om Tata bedyrer at det med tiden skal rekrutteres lokalt, er hovedandelen av de ansatte indere.
Les også: Norsk byråkrati stopper kompetanseflyt
I Norge kan det bli et problem å få raskt nok tak i riktig ekspertise. Ifølge Hoff gir de tunge norske prosedyrene for arbeidsinnvandring de andre nordiske landene et konkurransefortrinn. Han er nå i samtaler med UDI for å utarbeide skjemaer som forenkler den byråkratiske prosessen.
- Som det er i dag, kan det ta opp mot et halvt år å få godkjent papirene. Hvis du er ettertraktet it-ekspert i India, setter du deg ikke ned i et halvt år for å vente på komme til Norge, sier Hoff.
Les mer om konsulentselskapene og arbeidsmarkedet i Bransjen