USB-C:
USB-C:

USB-C blir endelig standard

Mobiltelefoner får samme ladeport fra 2024.

Publisert Sist oppdatert

Mobiltelefoner og de fleste andre typer forbrukerelektronikk i EU skal ha samme type ladeutstyr av typen USB-C fra 2024. Det har kommiteen for det indre markedet i EU bestemt, dermed avvises de tidligere innvendingene fra Apple.

Talsmann for parlamentet, Alex Agius Saliba sa i under en pressekonferanse at europeiske forbrukere lenge har vært frustrerte med flere ladere.

– I dag har vi gjort den felles laderen til en realitet i Europa. Nå vil forbrukere kunne bruke én enkelt lader til all sin bærbare elektronikk. Vi er stolte over at bærbare datamaskiner, e-lesere, øreplugger, tastaturer, datamus og bærbare navigasjonsenheter også er inkludert i tillegg til smarttelefoner, nettbrett, digitale kameraer, hodetelefoner og hodesett, håndholdte videospillkonsoller og bærbare høyttalere. Vi har også lagt til bestemmelser om at trådløs lading er den neste utviklingen innen ladeteknologi og forbedret informasjon og merking for forbrukere.

Bærbare datamaskiner har fått en ekstraperiode på 16 måneder til å innrette seg etter de nye reglene siden det her er en del tekniske løsninger som må gjennomgås.

Samtidig har kommiteen bestemt at det skal innføres standardder også for trådløs lading, standaren er ventet å settes om cirka 24 måneder, og derpå bruke noe tid på å implementeres.

Apple har vært særlig sterke motstandere av en felles laderstandard. De har uttalt at det vil stanse innovasjon og bidra til forsøpling. Ifølge Saliba blir 1 av 3 ladere som følger med forbrukerelektropnikk ikke tatt i bruk, og det er ventet at det kommer et mulig regelverk for om ladere må inkluderes med enheter når de nye regulasjonene trer i kraft.