DATAKRIM: Utnyttelse av blockchain-teknologi til å hvitvaske penger er blitt en utfordring, og Micapass har fått ny finansiering til å fortsette å jobbe med å bekjempe dette. (Foto: Micapass)

Skal bremse krypto som hvitvaskingsmaskin

En løsning for å gjøre hvitvaskingsutsatt finans tryggere utvikles i Litauen. Nylig har selskapet Micapass sikret seg rundt 2,4 millioner kroner i finansiering av prosjektet.

Et viktig begrep innenfor overføring av penger via blockchain-teknolog er «desentraliserte finansprotokoller» (Defi). Dette er åpen og tillitsbasert tilnærming til verditransaksjoner, og er dermed også utsatt for misbruk.

Det Vilnius-baserte selskapet Micapass har som mål å utvikle en sømløs løsning slik at du vet hjem kunden er i et slikt tillitsbasert system.

23,8 milliarder dollar

Ifølge en pressemelding fra Micapass er mer enn 40 prosent av midler som overføres gjennom denne spredte finansløsningen knyttet til tvilsomme eller ulovlige adresser.

– Kriminelle som driver med krypto utnytter svake retningslinjer for hvitvasking av penger innen krypto og utnytter desentraliserte finansprotokoller til ulovlige aktiviteter, skriver selskapet i pressemeldingen.

De viser til at Chainalysis mener det i 2022 ble sendt 23,8 milliarder dollar i kryptovaluta fra tvilsomme eller ulovlige adresser i 2022.

– Til tross for en nedadgående trend i 2023, utgjør løsepengevirus fortsatt en betydelig trussel, skriver de.

Lokal støtte

Micapass har fått finansiering fra innovasjonslaben Super How og oppstartshjelperen Firstpack, begge Vilnius, Litauen, på 240.000 euro denne måneden. Noe som styrker selskapets evne til å fortsette arbeidet med finne løsninger som hindrer uønskede aktører fra å delta i Defi-løsningen.

– Økningen i bruk av DeFi-protokoller til finansiering av kriminalitet er et påskudd for å utvikle nye metoder for å bekjempe hvitvasking av penger innen krypto, sier Gintarė Košubienė, administrerende direktør og medgründer av Micapass.

– Kryptokriminalitet kan påvirke alle, spesielt med tanke på risikoen forbundet med omfattende hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme, legger hun til.

Krevende jobb

Økningen i bruk av desentralisert finans, med over 6 millioner unike adresser, kompliserer dagens arbeid for bekjempelse av hvitvasking av penger i sporing av ulovlige kryptobevegelser.

– Mens transaksjonsdata i blokkjeder er offentlig tilgjengelig, kompliserer uønskede aktører sporing av hvitvasking ved å rute transaksjonene sine gjennom mellomledd. Dette gjør det også mer komplisert å godkjenne ekte «wallets» fra godkjente personer, sier Košubienė.