NEDGANG: Antallet pc-enheter levert i Vest-Europa går nedover, særlig blant forbrukere.

Leveranser av pc-er til Vest-Europa har falt 18 prosent

Nedgang i tilbud og etterspørsel har ført til lavere salg i andre kvartal 2022 i forhold til samme kvartal i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Årets første kvartal viste også nedgang i pc-leveranser til Vest-Europa. Totalt gikk omsetningen ned til 12,3 millioner enheter, viser kvartalsrapport fra analyseselskapet Canalys.

Bærbare pc-er hadde det største fallet med 9,5 millioner leverte enheter, som utgjør en nedgang på26 prosent. Stasjonære enheter gjorde det mye bedre, med en vekst på 22 prosent til 2,7 millioner enheter i andre kvartal i år. Det er økt etterspørsel i bedriftsmarkedet som står for denne veksten.

Kina ble en propp

Ifølge Canalys skyldes hoveddelen av nedgangen problemer i forsyningskjeden. Kinesiske nøkkelregioner var stengt ned i store deler av kvartalet. Dette gikk ut over fabrikker og havner i Beijing-Shanghai-korridoren. Mot slutten av mai begynte produksjonen å øke igjen, men det utgjorde ikke nok for å ta igjen den dårlige starten på kvartalet.

Bedriftene etterspør

Mens pc-leverandørene ventet på varer, kom det dårlige nyheter fra kjøperne. På grunn av høy inflasjon og kraftpriser i Europa, sank forbruket i forbrukersegmentet. Dette medførte en økt endring i fordeling mellom leveranser til konsumentmarkedet og bedriftsmarkedet.

Forbrukermarkedet tok i mot 34% færre enheter i dette kvartalet fordi folk måtte endre på privatbudsjettet. Samtidig fortsatte gjenopprettingen av kontorarbeidsplasser etter Covid-19 i bedriftsmarkedet. Dermed steg behovet for stasjonære maskiner i kontorene, samtidig som utstyr til hjemmekontor holdt seg. Dette førte til at pc-leveranser til bedriftene bare falt tre prosent.

Lite endringer på topplisten

Lenovo ligger på toppen av listen over pc-leverandørene i Vest-Europa, tross et fall i leveranser på åtte prosent. Deretter følger HP og Dell med fall på henholdsvis 17 og 18 prosent. Acer snek seg forbi Apple og tok fjerdeplassen på Topp 5-listen. Dette skyldes blant annet at Apple hadde store problemer med sine kinesiske fabrikker. Apple har også de dyreste enhetene.