KILOCORE: Laboratoriebrikken som IBM har lagd etter design av University of California.

Verdens første CPU med 1.000 kjerner

Forskere har demonstrert en tusenkjerners brikke som kan drives med et AA-batteri.

Publisert Sist oppdatert

AMD og Intel kjemper om å tilby de mest avanserte prosessorene, men forskerne ved University of California har nå vist en brikke som slår gigantene ned i støvlene. Brikken de kaller «Kilocore» har altså intet mindre enn tusen prosessorkjerner.

621 millioner transistorer

- Så vidt vi vet er dette verdens første 1000-kjerners prosessor, og den har den høyeste klokkefrekvensen som noensinne har blitt lagd på et universitet, sier professor Bevan Baas i en pressemelding.

Hver av kjernene i Kilocore kan kjøre en uavhengig selvstendig prosess, noe som gjør prosessoren velegnet til parallelle oppgaver som kryptering, videokompresjon eller gjennomgang av store datamengder.

Prosessoren har 621 millioner transistorer, og den maksimale beregningskapasiteten ligger på 1.780 milliarder instruksjoner i sekundet. Hver prosessorkjerne har en gjennomsnittlig maksimal hastighet på 1,78 GHz.

Gjerrig på strøm

Samtidig bruker prosessoren svært lite strøm. De tusen kjernene kan tygge seg gjennom 115 milliarder instruksjoner i sekundet, og bruker ikke mer en 0,7 Watt i prosessen. Det er så lite at prosessoren kan ifølge forskerne drives av et helt ordinært AA-batteri. Det er også sånn omtrent hundre ganger mer effektivt enn en gjennomsnittlig bærbar pc.

Det er klart at denne typen prosessorer ikke er like velegnet til alle oppgaver. Mange anvendelser løses bedre med at lavere antall prosessorkjerner som hver seg har langt høyere ytelse. Kilocore er bygd for å gjøre mange små oppgaver i parallell, og ta seg av å spille Crysis.

Sammenlignet med prosessorene som er på markedet i dag, bruker Kilocore også en relativt gammeldags teknikk. IBM har bygd brikken med 32-nanometers teknikk, en skala som kom på markedet allerede i 2010. I dag brukes den mindre og mer effektive 14-nanometersteknikken i kommersielle CPU-er.