Slik er Photoshop på iPhone
TIPS: Er det noen vits i å drive bildebehandling på smarttelefon? Vi har prøvd Photoshop Express på iPhone.
Avanserte programmer for bildebehandling på pc og Mac, for eksempel Adobe Photoshop og billigutgaven Photoshop Elements, har utallige funksjoner. Det finnes knapt noen grense for hvor mye manipulering du kan gjøre med et digitalt foto på en fullvoksen pc.
En smarttelefon, som for eksempel iPhone, har til sammenligning så lite prosessorkraft og så liten skjerm at det synes fåfengt å tenke seg seriøs bildebehandling på en slik enhet.
Eller kanskje et slik utsagn bare vitner om fordommer?
Blant alle foto-appene for iPhone har vi valgt å se nærmere på Photoshop Express, som nå foreligger i ny utgave. Og vi spør ganske enkelt: Hvor mye bildebehandling kan man egentlig få til med en slik løsning?
Tusenvis av programmer
Erfaringene våre fra iPhone og iPad vil i stor grad kunne overføres til Android- og Windows Phone 7-enheter, selv om det ikke er sikkert at utvalget av relevant programvare blir like stort på disse plattformene.
LES OGSÅ:
Her om dagen søkte jeg etter iPhone-programmer som hadde noe med «photo» å gjøre i den amerikanske iTunes-butikken. Jeg fikk rundt 7200 treff. For iPad fant jeg rundt 1800 apper. Et søk på ordet «foto» i den norske iTunes-butikken endte med vel 350 apper for iPhone og omlag 65 for iPad.
Alt dette er naturligvis ikke bildebehandlingsprogrammer, og mye er det ikke noen vits i å installere. Mange av appene hører inn under underholdningskategorien og brukes hovedsakelig til å vri og forvrenge portrettbilder av venner og kjente – som kanskje ikke er dine venner lenger etter at du har vist dem hva du har fått til.
En del av appene er spill, og noen er bøker, oppslagsverk og objektivguider til for eksempel Nikon- og Canon-kameraer og så videre. Det er ikke så lett å vite hva man skal velge.
Jeg fant for eksempel en app om Nikon hvor det sto at språket i appen var engelsk, men resten av beskrivelsen var på et asiatisk språk. Mistenksomheten viste seg å være berettiget – språktegnene i appen var uforståelige for meg, og butikkene som appene hadde link til, dukket opp på Google-kartet i nærheten av Seoul, så jeg slettet programmet ved neste synkronisering.
LES OGSÅ:
Mange av de fotorelaterte appene er imidlertid gratis og andre er svært billige, for eksempel seks eller elleve kroner, så alle fotointeresserte finner sikkert noe som det kan være verdt å prøve seg på. Vi har for eksempel tidligere skrevet om Bill Atkinson Photocard, som gjør det enkelt å få sendt flotte, ordentlige postkort hjem til Norge via utskrift i USA med dine egne bilder fra hvor som helst i verden. (idg.no/pcworld/article176720.ece)
Bilder på iPhone og iPad
Fra og med versjon 4 har iPhone høstet mange lovord for sitt innebygde kamera. En del mener at det er like bra som mangt et ordinært kompaktkamera, og vi har til og med sett eksempler på fotokunstnere som bruker det.
På foto- og data-presselanseringer og -messer ser vi stadig flere journalister som tar bilder og video med iPhone. Mye av materialet havner på internett-sider, og noe til og med på trykk i papirpublikasjoner som krever mye høyere oppløsning enn bilder som vises på skjerm.
LES OGSÅ:
Vi må derfor regne iPhone som et etablert kompaktkamera. Det har en oppløsning på 2592 x 1936 punkter, med andre ord rundt fem megapiksler. Ikke all verden i dagens kameramarked, men altså med en bildekvalitet som duger til en del formål, i hvert fall til fotoutskrifter i albumformat, 15 x 10 centimeter.
Skjønt – i våre dager tar vi jo et høyt antall bilder som aldri blir skrevet ut, men bare blir vist på skjerm, på alt fra smarttelefon og nettbrett til pc-skjerm og stor flat-tv. iPhone 4 og tilsvarende mobiler kan godt brukes som kamera til bilder som skal vises på den måten.
Hva med iPad?
I iPhone lagres bildefilene i JPEG-format og er på rundt 2-3 megabyte - fullt utpakket ville de vært på opptil 14 megabyte. iPad på sin side har foreløpig ikke noe innebygd kamera, selv om ryktene sier at det vil komme i neste versjon. Likevel har jeg opplevd at det er vel så interessant med bilder på iPad som på iPhone – men på en helt annen måte.
Her er noen av menyvalgene du kan aktivere i Photoshop Express. |
Når du aktiverer en kommando, får du opp en beskrivelse av hvordan endringene utføres – stort sett ved å bevege fingeren til høyre eller venstre over skjermen. |
Her har vi redusert kontrasten med 10 prosent i håp om å få frem flere detaljer i skyggepartiene. |
Vi kunne ha tenkt oss å redusere eksponeringen en del for at himmelen og skyene ikke skulle være så utvasket. Men da blir resten av bildet altfor mørkt, så vi kansellerer denne justeringen. |
Her har vi skarpet opp bildet ganske mye. Kanskje for mye? |
I utvalget av effekter valgte vi å bruke «Vibrant» for å forsterke fargene i bildet ytterligere. |
Til slutt lagret vi bildet – originalen er trygt forvart i sin opprinnelige form. |
For min del har jeg mye mer ledig lagringsplass på min iPad enn på min iPhone. Dette skyldes blant annet at jeg har dobbelt så mye lagringskapasitet i utgangspunktet og at jeg drar med meg mye mindre musikk på iPad-en enn på iPhone-en. Hvis jeg vil høre musikk på t-banen, er det mye enklere å dra en iPhone opp av lomma enn en iPad opp av ryggsekken.
Men enda viktigere er det at iPad er så flott til å vise bilder med. Ikke minst korte lysbildeshow med litt bakgrunnsmusikk. Derfor importerer jeg jevnlig mine beste bilder fra pc-en til iPad-en, organiserer dem i album og lysbildeshow og kan dermed vise frem flotte skrytebilder av hytte, ferieturer og barnebarn når og hvor det måtte passe.
LES OGSÅ:
Men nettopp fordi bildene på iPad-en stort sett er tatt med systemkamera og bearbeidet på pc eller Mac i for eksempel Photoshop Elements før de legges over på iPad-en, trengs det egentlig ikke noen bildebehandling på iPad-en, siden bildene som havner der er førsteklasses i utgangspunktet. Den medfølgende programvaren til organisering av bildene i album og lysbildeshow er egentlig tilstrekkelig.
iPad til visning, iPhone til å ta bilder
På den andre siden – hvis du gjerne vil drive med bildebehandling på iPad-en, kan du godt gjøre det. Photoshop Express fra Adobe finnes både for iPhone og iPad. Vi skal heller ikke glemme at Apple leverer sd-kortleser som tilbehør til iPad, slik at vi godt kan se for oss at enkelte vil begynne å overføre bilder til iPad fra sitt digitalkamera – kompakt eller speil – allerede mens de er «ute i felten», enten for å få en sikkerhetskopi allerede der og da eller for å kunne se bildene på større skjerm med én gang. Hvis iPad – og tilsvarende nettbrett – kommer med større lagringsplass enn dagens maksgrense på 64 gigabyte, kan det godt hende at iPad blir viktig tilbehør for fotografene.
Men foreløpig antar vi altså at iPad for det meste brukes til visning av utvalgte, ferdigbehandlede bilder, mens iPhone først og fremst er et kamera som stadig fylles opp med nytt bildemateriale fra det innebygde kameraet.
LES OGSÅ:
I sistnevnte tilfelle kan det godt hende at fotografen ønsker å bearbeide bildene der før han eller hun gjør det vedkommende har tenkt å gjøre med dem. Det vil si å sende bildene som e-postvedlegg til venner og kjente, legge dem ut på Facebook eller Flicr, eller skrive dem ut.
Bildebehandlings-program er ut fra dette resonnementet et viktig program å ha installert på iPhone, og noe mindre viktig, men ikke uaktuelt, på iPad.
Photoshop for iPhone og iPad
Som vi altså erfarte i App Store, er det utallige fotorelaterte programmer der. Men noen ganger er det lurt å holde seg til det som er kjent og kjært. I Digitalfotoskolen, en artikkelserie i papirutgaven av PC World som nå nylig er avsluttet etter 50 kapitler, standardiserte vi på Adobe Photoshop Elements som gjennomgangsprogram for å vise bildebehandling på pc. Da kan det jo være spennende å se om vi kjenner oss igjen i Photoshop Express, som finnes både for iPhone og iPad. Programmet er dessuten nylig kommet i en ny versjon, 1.5.
Aller først må vi fastslå at det er veldig stor forskjell på å håndtere bilder på en stor pc-skjerm og en liten mobiltelefon. I tillegg til den dramatiske forskjellen i skjermstørrelse er selve brukergrensesnittet helt annerledes.
Det er mye man kan gjøre med Photoshop Elements på en pc eller Mac som man ikke kan gjøre med Photoshop Express 1.5 på en iPhone eller iPad. Her har vi ingen mulighet for å jobbe med lagdelte bilder, beskjære bilder med forhåndsdefinerte proporsjoner, justere nivåer eller kurver eller mange av de andre avanserte funksjonene i Photoshop/Photoshop Elements.
Likevel er det mer enn nok av reell bildebehandling du kan gjøre ved hjelp av Photoshop Express. Et blast bilde kan lett omgjøres til fargerikt og kontrastfylt, du kan beskjære og rette opp skakke bilder, justere eksponeringen, legge på effekter som uskarpe hjørner og mange slags rammer, gjøre bildene sort/hvitt og ganske mye annet. Med andre ord mye av det som gratis- og billig-programmer for bildebehandling på pc kan gjøre.
Ikke på pikselnivå
Men i motsetning til med Photoshop og Photoshop Elements på pc kan du ikke bearbeide bildene «på pikselnivå», maskere deler av bildet som du ikke vil skal bli påvirket av endringene og så videre.
Den nye 1.5-versjonen som vi har benyttet her, har forøvrig en del nye egenskaper. En av dem er at man nå kan fotografere direkte fra appen uten å måtte gå til kamera-appen som følger med iPhone.
Dessuten gir appen nå støtte for den forbedrede skjermkvaliteten på iPhone 4, den såkalte Retina-skjermen, samt støtte for fleroppgavekjøring.
LES OGSÅ:
Til applikasjonen har Adobe knyttet en nettjeneste kalt Photoshop.com, som gir to gigabyte lagringsplass for bilder hos Adobe. Hittil har tjenesten vært myntet på amerikanske brukere og har utelukkende amerikanske servere. Adobe advarer om at tjenesten derfor kan være treg for folk som logger seg på utenfor USA.
Nyttig applikasjon
Uansett konkluderer vi med at Photoshop Express for iPhone er en nyttig applikasjon som bør være av interesse for alle som tar bilder med iPhone.
NB: Photoshop Express finnes også for Android-telefoner og kan lastes ned gratis fra Android Market. Nyeste versjon for Android er 1.3.1.
Adobe Photoshop Express kan du laste ned her .