TEST: Razer BlackShark - Kraftig bass til pc-pilotene

Med pilotinspirert design og særdeles heftig bass ender Razer BlackShark med et litt smalt bruksområde.

Publisert Sist oppdatert

Razer er kjent for å lage alskens spillutstyr, gjerne med litt ekstra barsk design og navn hentet fra dyreverdenen.

Tidligere har vi blant annet testet Razer Mamba, Megalodon og Lycosa - oppkalt etter henholdsvis en skummel slange, en gigantisk, utdødd hai og svære og feite ulveedderkopper. Skumle greier fra den kanten altså.

Denne gangen har turen kommet til spillhodesettet Razer BlackShark. Selv om det kan høres ut som om Razer denne gangen har valgt å oppkalle etter en hai, er det heller nærliggende å tro at navnet er hentet fra det russiske angrepshelikopteret Kamov Ka-50, med kallenavnet Black Shark - ikke minst når vi ser designen, som er tydelig luftfartsinspirert.

Ifølge Razer selv har de hentet inspirasjon fra hodesettene helikopterpiloter bruker. Det har gitt en uvanlig tøff, og ganske så annerledes design. Her er det utstrakt bruk av metall, både i innfestinger og bøyler. Klokkene er avlange i form og ser man bort fra giftgrønne ledninger og sømmer, Razers signaturfarge, fremstår BlackShark som litt retropreget.

God komfort

Klokkene er utstyrt med behagelig skumgummipolstring som ligger fint mot hodet. Putene er kledd i kunstskinn, noe som gjør at de kan bli en anelse klamme om du sitter med dem på i flere timer i strekk. De samme materialene går igjen i polstringen på hodebøylen, sammen med en søm i giftgrønt. Mikrofon er også på plass, og er plassert på en svært så justerbar bom i barsk og funksjonell design. For den som måtte ønske å bruke BlackShark utenfor huset, er det kjekt at det er mulig å ta av mikrofonen. Valget av materialer og byggemåten gjør at Razer BlackShark føles svært solid og velbygd.

Litt uvanlig er det at Razer har valgt å utstyre BlackShark med bare én minijack-plugg. Denne pluggen er utstyrt med en ekstra leder, slik at den både gir stereolyd og tar imot signal fra mikrofonen i en og samme plugg - akkurat som på ledningsbaserte håndfrisett til nyere mobiltelefoner. Løsningen vil fungere med noen pc-er, og så klart med mobiltelefoner og den slags. Til de aller fleste pc-er er du imidlertid avhengig av å bruke en medfølgende adapter som splitter signalene til to minijack-plugger, en til mikrofon og en til lyd ut.

 

På så godt som alle spillhodesett vi har testet, har det vært en eller annen form for lydkontroll på ledningen eller en av klokkene. Denne pleier å gi enkelt tilgang til justering av lydnivå og demping av mikrofonen. Dessverre har Razer glatt hoppet over en slik kontrolldings på BlackShark.

Tidligere har vi ikke tenkt stort over det, annet enn at det jo har vært kjekt. Razer BlackShark har imidlertid gjort at vi har innsett hvor kjekk en slik kontroll faktisk er. I stedet for å enkelt trykke på en knapp eller skyve på en bryter for å dempe mikrofonen, eller enkelt justere lydnivået, må vi nå enten gjøre dette i programvare på pc-en, eller rett og slett koble ut minijack-pluggen til mikrofonen. Tungvint.

Ute av balanse

Inne i hver av klokkene på Razer BlackShark skjuler det seg et høyttalerelement på 40 millimeter. Det er én centimeter mindre enn det som etter hvert har blitt en slags standard på de fleste spillhodesett. Det gjør nødvendigvis noe med lydbildet, men overraskende nok har det i alle fall ikke gått ut over bassen.

For er det noe Razer BlackShark har nok av, og kanskje en anelse i meste laget av, er det nettopp bass. Det er tydelig at fokus under utviklingen har vært på bass, og aller helst så mye som overhodet mulig. Koblet til vårt Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD var det nesten ikke grenser for hvor kraftig eksplosjonene i skytespill var, hvor dypt rumlingen fra V8-ere låt eller hvor hardt bassen slo i en del av testlåtene våre. Om enn vel kraftig, fremstod bassen for det meste som ren og kontant, uten antydninger til å vrenge eller føles utvasket og grøtete. Til spillbruk og til dels til filmtitting kan et slikt lydbilde være tøft, men så klart ikke direkte korrekt.

 

Til annen bruk kommer imidlertid BlackShark en anelse til kort. Her skorter det nemlig i overkant mye på diskant og mellotone. Vi savner rett og slett et mer definert, balansert og åpent lydbilde. I musikk og til dialogdrevne filmer blir lyden utvasket og upresis, og flere ganger savnet vi detaljer i testlåtene våre. Detalher som kommer fint frem med mer balanserte hodesett og hodetelefoner. Vi hadde gjerne sett at Razer tonet noe ned på fokuset på masser av bass, og heller valgte å jobbe for et noe mer nyansert og balansert lydbilde. Da ville hodesettet vært et bedre valg for de som også liker å bruke det til å lytte tll musikk når de sitter ved pc-en.

Tidligere har vi testet hodesett fra blant annet Qpad, Creative og Corsair, hvor lydbildet har vært noe mer balansert, samtidig som bassen har vært heftig nok til at det nærmest har skranglet i fyllingene når kampene har stått på som verst i Battlefield. En slik tilnærming kunne Razer hatt godt av å velge også.

Konklusjon

Med BlackShark har Razer laget et uvanlig tøft hodesett med et herlig retropreg. Komforten er jevnt over meget god, men kunstskinnet på klokkene kan bli en anelse klamt ved flere timers bruk. Det er imidlertid noe som gjelder nær sagt alle hodesett eller hodetelefoner med kunstskinnkledde klokker. Den utstrakte bruken av metall gjør at BlackShark ser tøft ut, og at det også virker godt og solid bygd.

Det er tydelig at Razer har valgt å legge mye fokus på bass her, for er det noe det er mer enn nok av er det nettopp det. Dessverre har det ikke blitt lagt like stor vekt på resten av lydbildet, og BlackShark virker en anelse ubalansert med et ganske detaljfattig lydbilde når det gjelder musikk. Til actionfylte spill fungerer det imidlertid svært så bra.

Vi er noe betenkte til prisen på Razer BlackShark. Sett opp mot byggekvalitet virker ikke rundt 1 000 kroner alt for skremmende, men lydkvaliteten kommer dessverre noe til kort. Vil du ha et hodesett som er bedre egnet til variert bruk, men som kanskje ikke leverer like heftig bass, kan det kanskje være verdt å ta en titt på for eksempel Qpad QH-90 eller et Corsair Vengeance-hodesett.