Slik er Nikons nye flaggskip

Nikons nye toppmodell, D4s, er enda raskere enn D4, ser enda bedre i dårlig lys og har fått enda bedre autofokus.

Publisert Sist oppdatert

Men oppløsningen på 16 megapiksler er beholdt, selv om CMOS-brikken i fullformat er redesignet, ifølge Nikon.

To år etter at den opprinnelige Nikon D4 ble lansert, ble etterfølgeren kunngjort denne uka.

For ordens skyld er det ikke et produkt for massene vi snakker om her. Veiledende pris er 55 390 kroner inklusive mva., og da har vi ikke begynt å snakke optikk ennå.

Men kameraene i denne klassen er uhyre viktige for produsenter som Nikon og Canon, som totalt dominerer i markedet for profesjonelle kameraer. Fremfor alt er det viktig å vise en høy markedsandel når det gjelder kameraer for pressefotografer. Men de to erkerivalene slåss også om posisjoner i reklame- og motefoto-markedet, samt i økende grad i markedet for profesjonell videofilming.

Ser i mørket

Noe av det mest imponerende med spesifikasjonene på Nikon D4s er kameraets evne til å se i dårlig lys. Høyeste ISO-innstilling er ISO 25.600, vel å merke kalibrert, men ukalibrert kan man operere med hele ISO 409.600. I praksis betyr det at man nærmest kan bruke kameraet som nattkikkert – det ser antakelig bedre i mørket enn det menneskelige øye.

Hastighet er et viktig kriterium for mange i de aktuelle målgruppene, og D4s kan ta opptil 11 bilder i sekundet i fullformat og med kontinuerlig autofokus, opp fra 10 bps på forgjengeren.

Det høres ikke ut som allverdens økning, men i kombinasjon med ny lukker- og speilmekanisme som reduserer speilbevegelsene og gir et søkerbilde med minimal mørkleggingstid, er forbedringene nyttig blant annet for sportsfotografer.

«Ekte» speilrefleks er fortsatt det sportsfotografene foretrekker fremfor speilløse systemkameraer, nettopp på grunn av muligheten til å kunne se motivet skikkelig under raske serieopptak.

SOLID: Har du over 50.000 kroner til overs og synes det er greit med et kamerahus på over 1,3 kg, kan Nikon D4s være aktuelt for deg. (Foto: Nikon)

Ønsker man å ta intervallopptak, der kameraet tar en serie bilder med et forhåndsvalgt antall sekunder mellom hvert bilde, er maks antall bilder per sekvens økt fra 999 til 9999. Det bør gjøre det enkelt å skape flotte videosekvenser av skyer i høyt tempo over spennende landskap, som nå er like utbredt i krimserier som i reklamefilmer.

Nettverkstilkobling blir stadig mer aktuelt også for fotografer, og via Ethernet kan man nå overføre bilder med en hastighet på opptil 1000 Mbps, mot 100 Mbps tidligere. Nikon lover lynrask bildeoverføring av RAW S-filer med gigabit 100/1000TX lokal nettverkstilkobling. Kameraet er kompatibelt med Nikons WT-5 trådløse sender.

51 fokuspunkter

Nikon D4s benytter Nikons 51-punkters autofokussystem med en rekke forbedringer, spesielt innen følgefokus. Blant annet får fotografen mye større kontroll over størrelsen på autofokusområdet.

På videosiden er det også forbedringer, blant annet mulighet til å filme i 1080/50p og 1080/60p – tidligere var begrensningen 1080/30p. Men med høyeste opptaksfrekvens begrenses opptakslengden til maks 10 minutter, mot rundt 20 minutter i vanlig modus.

Man kan ta opp filmopptakene på minnekort i kameraet samtidig som opptakene sendes ukomprimert til ekstern HDMI-opptaker, og lydkontrollen er forbedret, blant annet med mulighet til å velge lydfrekvensområde, for eksempel til et frekvensområde som passer best for stemmeopptak.

Batterikapasiteten er forbedret til over 3000 bilder etter CIPA-standarden.

Kamerahuset veier vel 1,3 kg.

Nikon D4s kommer i salg fra 6. mars.