TEST: Plantronics med surround-juks og godlyd

Fordi det ikke alltid det passer seg å bruke store surround-høyttalere til spill eller film.

Publisert Sist oppdatert

Spill, film og musikk gjør seg som oftest best fra høyttalere, men det er ikke alltid man kan unne seg luksusen med å kjøre surround-anlegget på fullt. Kanskje har du lydvare naboer vegg i vegg, eller kanskje familien trenger litt ro på kveldstid.

Med stadig økende interesse for spill, har Plantronics valgt å utvikle Gamecom 777. Dette er et hodesett beregnet for spillinteresserte, men som også gjør en fin jobb til film og musikk.

Settet er stort og solid, med en komfort som er blant det beste vi har testet. Plasten som er brukt er av høy kvalitet, og både hodebøylen og de store, romslige klokkene er kledd i stoff. Under langt spill- eller filmøkter har vi erfart at stoffkledde klokker er klart å foretrekke, fremfor varianter kledd i kunstkinn.

Hvorfor? Jo, man blir rett og slett ikke like svett og klam rundt ørene.

Skjult mikrofon

Ettersom dette er et hodesett som i all hovedsak er tiltenkt bruk til spilling, er det utstyrt med mikrofon. Til forskjell fra mange andre produsenter kan det se ut til at Plantronics har sett for seg at Gamecom 777 også skal kunne brukes andre steder enn foran pc-en. Derfor er mikrofonen svært godt skjult så lenge den er pakket vekk.

Dermed trenger man ikke å være bekymret for å se ut som om man går rundt med en stor antenne på hodet om man velger å gå med settet ute blant folk.

Hodesettet har en lekker og smart løsning for å skjule mikrofonen.

Selv om settet ser relativt nøytralt ut, rent bortsett fra den store størrelsen, og slik sett kan se ut til å passe like godt utendørs, som inne foran pc-en, er ikke dette helt tilfelle. Plantronics har nemlig valgt en åpen løsning på de store klokkene. Det innebærer at klokkene, til tross for at de ser ut til å være av typen som holder all støy ute, i praksis slipper inn alle lyder rundt deg.

Faktisk er det slik at du hører det som skjer rundt deg nesten like godt med klokkene på som av. Det har både sine fordeler og ulemper. Fordelen er at du kan kommunisere med andre spillere om du for eksempel sitter sammen og spiller i samme lokale.

Ulempen er at du må skru lyden faretruende høyt om du velger å bruke settet på for eksempel buss eller trikk - til skade for ørene dine, og til sjenanse for medpassasjerene dine.

Solid lydgjengivelse

Plantronics Gamecom 777 er ikke av de billigste hodesettene på markedet, med en veiledende pris på nesten 1 000 kroner. Heldigvis får du for den prisen et svært kapabelt produkt. Lydkvaliteten er god gjennom hele spekteret.

Du får en god, dunkende bass levert av relativt store elementer, og klar og fin mellomtone og diskant. Ikke minst i skytespill er god lyd svært viktig, da det kan hjelpe deg å lettere lokalisere fiender og unngå stygge bakholdssituasjoner.

I tillegg til god og kraftig stereolyd, har Plantronics valgt å utstyre settet med en liten usb-enhet som støtter Dolbys Headphone-teknologi. Denne skal gi surround-effekt ved bruk av hodesett med stereolyd. I teorien virker teknologien svært interessant. I praksis er det litt mer så som så.

Aller mest virker det som om Dolby Headphone legger på mer romklang, og ikke så veldig mye mer. En viss surround-effekt blir det, og lyden virker å få noe mer spredning. Lyder som hører til bak deg, presses noe bakover i klokkene, men ikke nok til at Gamecom 777 på langt nær er på høyde med et vanlig surround-sett.

Om skikkelig surround er viktig for deg, kan det være vel så greit å gå for et hodesett med flere elementer i hver klokke. Ulempen med en slik løsning er dog at vi enn så lenge ikke har testet et slikt hodesett som har i nærheten så god lydkvalitet som Gamecom 777.

Konklusjon

Plantronics lover litt mer enn de kan holde med tanke på surround-effekten i Gamecom 777. Noe mer spredning i lyden blir det om du velger å benytte deg av usb-dongelen, men ikke nok til at vi føler at dette er en fullgod erstatter for et ekte surround-hodesett.

Heldigvis veier den jevnt over svært gode lydkvaliteten opp for eventuelle mangler ved Dolby Headphone-teknologien. At settet i tillegg er utstyrt med en godt skjult mikrofon, gjør at du kan bruke det utendørs uten å se ut som en marsboer med antenne på hodet. Vær bare klar over at du må skru lyden vel høyt for å få skikkelig effekt i omgivelser med en del bakgrunnsstøy.

 

Plantronics Gamecom 777

 

Pris: Fra ca kr 750 Internett: www.plantronics.no

Pluss: Veldig behagelige klokker, god byggekvalitet, flott lyd, skjult mikrofon.Minus: Litt lite surround-effekt, slipper inn mye bakgrunnsstøy.