BEDRE NETTOPPLEVELSE: Det er mange gode utvidelser for Chrome, og mange som gjør arbeid og surfing til en mye bedre opplevelse. (Illustrasjon: Google)
BEDRE NETTOPPLEVELSE: Det er mange gode utvidelser for Chrome, og mange som gjør arbeid og surfing til en mye bedre opplevelse. (Illustrasjon: Google)

Få mer ut av Chrome

Vi har funnet fem utvidelser du bør laste ned om du bruker den populære nettleseren fra Google.

Leser du denne artikkelen i Google Chrome eller Chromium? Ifølge Statcounter er det nesten 50 prosent sjanse for at du gjør nettopp det. Den syv år gamle multiplattform nettleseren er polulær over hele verden, både på desktop og naturlig nok på de mange Android-mobilene.

Det bidrar til populariteten at Google lar brukerne dele gratis eller betalte utvidelser som dekker alle områder fra spill til produktivitet via nettbutikken sin. Vi har samlet et beskjedent knippe på fem utvidelser vi mener du bør ta en kikk på.

HTTPS Everywhere

Den første utvidelsen på lista tar tak i at mange store nettsteder fortsatt ikke har fått ut fingeren og sikret nettjenestestene sine. HTTPS Everywhere sørger for at trafikk fra en rekke populære, men usikre kilder krypteres, og gjør det dermed vanskelig for uvedkommende å snoke på nettrafikken din.

HTTPS Everywhere er frukten av et samarbeid mellom den digitale vaktbikkja Electronic Frontier Foundation (EFF) og folkene bak sikkerhetstjenesten Tor. Utvidelsen er i tillegg til Chrome også tilgjengelig for Firefox og Opera

Kodekyndige kan laste ned utvidelsens åpne kildekode fra Github.

Adblock Plus

Uten tvil den mest kjente utvidelsen på lista, med over 50 millioner brukere. Siden internett tok av har annonsestøyen plaget mange. Adblock Plus gjør det den lover, nemlig å blokkere (en del av eller all) irriterende reklame på nett.

Nå er det ingen hemmelighet at spesielt mediabransjen sliter med overgangen til en digital hverdag, og er ofte avhengig av reklameinntekter for å overleve. Adblock har da tidligere også blitt kritisert for å blokkere for mye reklame, og har løst problemet ved å la vanlig, ikke-påtrengende, høylydte og brautende annonser, slippe igjennom nåløyet. Hvor mye reklame du vil se kan nå konfigureres i utvidelsen, et kompromiss det går fint an å leve med.

Adblock Plus blokkerer dessuten sporing, mye skadeware, bannerannonser, pop-ups og videoannonser, inkludert på Facebook og de irriterende og bråkete Youtube-reklamene. Foruten Chrome er utvidelsen tilgjengelig for det aller meste av nettlesere, inkludert Firefox, Opera, IE, Safari og andre.

Adblock Plus er åpen kildekode, og koden kan lastes ned fra adblockplus.org.

Panic Button

For lenge, lenge siden, i den personlige datamaskinens spede barndom, var det flere utviklere programmerte inn en hurtigtast kjent som "boss key" i dataspillene sine. Trykte du på tasten forsvant spillet fra skjermen som isteden nå viste noe som skulle ligne et kontorprogram, som et regneark eller lignende. Når sjefen hadde passert, kunne man ofte trykke hustigtasten en gang til, og fortsette å spille.

Hustigtasten var nok i hovedsak ment som en spøk fra utviklernes side, men ideen er ikke så dum. Flere av oss har nok vært i en situasjon der det gjelder å raskt bli kvitt nettleservinduer som ingen andre bør se, om det er Facebook eller noe annet.

Det er her utvidelsen Panic Button kommer inn. Denne lille programsnutten fra sikkerhetsselskapet Hide my Ass lukker og lagrer alle fanene du har oppe i Chrome i en midlertidig mappe blant bokmerkene dine, ved et enkelt museklikk eller hurtigtasten F4. Fanene gjenomrettes like raskt ved å gjenta prosessen. Du kan også åpne hver enkelt fane hver for seg fra bokmerkene som opprettes.

Bonustips: Panic Button fungerer også veldig bra for brukere som jobber i mange faner, har behov for å enkelt veksle mellom jobbfaner og andre ting. Det er ikke nødvendig å ha noe å skjule for å ha nytte av denne utvidelsen.

Panic Button er kun tilgjengelig for Chrome og Chromium.

Shut Up

Fra rablende galematias til velsignet stillhet. For deg som ikke klarer å la være å scrolle ned til kommentarfeltet under artikler, bør Shut Up være en opplagt prioritet. Utvidelsen skjuler kommentarfeltet, sømløst og lynkjapt. Der det før var et slapsete høl av avspora diskusjoner, syting og ignorant besserwisseri er det nå bare... stillhet. Deilig stillhet.

Utvidelsen skjuler kommentarfelt som standard ved installasjon, kan deaktiveres per aktive nettside med et enkelt museklikk. Den husker dessuten hvilke nettsteder du ønsker å se kommentarfeltet på.

Shut Up er tilgjengelig for Chrome og Safari. Det finnes også en app for IOS.

Ghostery

Ta tilbake dataene dine med denne verktøykassen for personvern. Ghostery gir deg kontroll over hvordan du deler alle bitene med informasjon som blir liggende igjen når du er på nettet, hvem du velger å dele sporingsdata med og hvem du ikke ønsker skal få klørna i dem. 

Utvidelsen leveres med en database med over 2.000 selskaper som samler digitale spor, og du kan velge fritt om du vil blokkere alle eller noe. Det er også en kjekk funksjon som kan fortelle hvem som sporer deg og hvorfor.

En heldig bivirkning av å blokkere den typen informasjonskapsler som typisk sett samles inn av annonsører (men også innholdsleverandører) er at det blir mindre å laste inn i nettleseren, mindre jobb å gjøre og dermed en raskere og mer responsiv nettopplevelse.

Ghostery er tilgjengelig for Chrome, Opera, Firefox, Safari og IE.

Har du noen favoritter som ikke er på denne korte listen? Del og diskuter gjerne i kommentarfeltet under.