DIGITAL IDYLL: Digitale hjelpemidler kan være gode å ha også når man skal ta en pust i bakken, enten det handler om å ringe, lese, se på film, måle kvaliteten på fjellufta eller dokumentere for omverden.

Digitale Påsketips

Redaksjonen lastet opp bilen med digitale hjelpemidler for påskefjellet, og dro til fjells. Vi ville teste hjelpemidler for digitalt friluftsliv – selv om ikke alt gikk som det skulle.

Vi møter det digitale over alt. Også i ferien, og ikke minst på påskefjellet. La gå, at vi kanskje ikke har all verdens erfaring med friluftsliv, men innstillingen og innsatsviljen var det ikke noe å si på.

Vi pakket med wifi gjennom et mobilt aksesspunkt, lesebrett, pc-er og pad-er, telefoner, apper, treningsklokker og batteribanker, bare for å finne ut at hytta ved porten til Hardangervidda hadde innlagt strøm. Det analoge utstyret var det litt så som så med, men opptil flere av oss hadde i det minste ski.

Vi finner fram

Teknologier for å finne fram i ukjent terreng kan være viktig i påskefjellet. Aller først måtte vi imidlertid finne fra til påskefjellet, og da bruker man selvfølgelig maps på mobil. Helt fram. Ingen problemer så langt.

Digitale fjellvettregler

1. Ta film og bilder, dokumenter nøye

2. En fjelltur er ikke trening hvis den ikke havner på nett

3. Ikke beveg deg utenfor 4G-dekning

4. Påskesola er sterk – ikke beveg deg utendørs uten en lyssterk skjerm

5. Ha alltid en ny gadget, man må ha tall for å kunne måle noe

6. Uhellet kan være ute, last ned offline-spill før du legger ut på tur

7. Forbered deg på dårlig vær, IP68 sertifiserte gadgets tåler vann best

8. Gå aldri tom for batteri, lad i tide

9. De vanlige fjellvettreglene leser man så klart på nett

På selve påskefjellet hadde vi med tre GPS-er, forskjellige mobil-apper, en treningsklokke med GPS og ikke minst et vanlig, analogt magnetkompass. Til tross for all den tilgjengelige teknologien ble vi imidlertid kun utsatt for strålende påskesol i terreng vi hadde kjentmann i, noe som satte en stopper for vår intensjon om å gå oss vill for deretter å bruke moderne teknologi for å finne tilbake til hytta. Sittende i snøskavlen, med Kvikklunsj, appelsin og masse teknologi, hadde vi imidlertid en veldig sterk fornemmelse av trygghet.

Men – vi gjorde en annen interessant observasjon. De nye magnetiske mobildekslene har en sterk påvirkning på det meste av utstyret. Hvis man faktisk må gå på kompass eller GPS, og holder det rett foran seg, skal man være litt forsiktig med å ha mobilen i brystlomma.

Kvelden viktig for kos

Kveldsstund i fjellet er selvsagt ideell for kos. Mens det er mye man kan gjøre hver for seg inne, må man ikke glemme fellesaktiviteter utendørs. Også her strekker teknologien oss en hjelpende hånd. Snø er et perfekt lerret for framvisning av påskekrim og -nøtter, og fravær av lysforurensing kan skape en perfekt utekino og koselig fellesopplevelse.

Det eneste man trenger, er en mobil projektor og et akseptabelt nett. Så er det bare å grave seg et lite amfi, finne fram varme klær, kakao og boller, kanskje tenne et bål og snurre film. Underveis kan man kanskje pause filmen og bruke en app som Sky map for å finne skille planeter fra stjernetegn.

Men også her ble testpanelet litt lurt av værforholdene. Mens strålende påskevær hindret oss fra å gå oss bort på dagen, satte nordavind og snøfokk dessverre en stopper for annet enn oppsett av utekino-prosjektet. Vi ble derfor henvist til spill innendørs.

Testen kunne derfor dokumentere noe av det aller viktigste med digitalt friluftsliv: at man må ta det som kommer av vær, og bruke det som er for hånden av teknologi for å ha det hyggelig sammen.

Godt å vite om GPS og kompass

TRYGT: Masse mer teknologi enn nødvendig for å finne fram gir en god trygghetsfølelse. Også når man ikke trenger det.

Det kan lønne seg å være påpasselig ved bruk av kompass og GPS om du skulle komme utfor dårlig vær eller er avhengig av dette for å finne frem. Mange vil gjerne ha mobiltelefonen i brystlommen på tur, slik at den er lett tilgjengelig. I våre litt uhøytidelig tester opplevde vi imidlertid problemer på både standard kompass og håndholdte GPS-enheter fra Garmin.

De fleste telefoner har et magnetisk felt som kan forstyrre kompassbruk, og bruker du et deksel med en magnetlås kan denne misvisningen være enda større. Vi testet tre forskjellige telefoner, en Iphone 13 med magnetdeksel, en Oneplus 9 Pro samt Motorola Defy. Det var kun sistnevnte som ikke ga merkbare utslag på GPS og kompass, mye fordi den ikke har magnetometer. Dette er en sensor som finnes i de aller fleste telefoner og som brukes til å gi en magnetisk peiling selv uten GPS.

Dermed gav en kompass-applikasjon på denne telefonen også misvisende peilinger. De fleste telefoner har som sagt denne sensoren, men det kan være greit å sjekke om du tenker å kun benytte deg av telefonen til navigasjon.

I og med at brystlommen er farlig nær der det er naturlig å holde både en GPS og et analogt kompass, anbefaler vi at du holder telefonen i bukselommen om mulig, og holder kompass eller GPS ut fra kroppen når du skal navigere.

I våre tester fikk vi en misvisning på så mye som 180 grader når vi holdt telefonene i bakkant av GPS, og rundt 120 grader på et analogt kompass.

GOD PÅSKE!