TEST: Penclic Mouse R2 - Blanding av mus og tegnebrett

Svenske Penclic er et litt pussig, men smart og ergonomisk alternativ til mus.

Publisert Sist oppdatert

De fleste tilbringer stadig mer tid foran pc-en i løpet av arbeidsdagen. For flertallet er det uproblematisk, annet enn at man kanskje synes det er litt stusselig å sitte og stirre inn i en skjerm nesten hele dagen. For en del brukere kan imidlertid den stadig økende pc-bruken føre til problemer.

Spesielt utsatt er kanskje de som fra tidligere ikke er vant til å sitte mye foran pc-en eller som ikke har gjort det helt siden barndommen, og som dermed ikke har «trent» opp alle «datamusklene». Samtidig kan selv de mest erfarne brukerne plutselig kan sitte der med vonde skuldre, vond rygg eller musearm. I PC World nummer 3 i år gikk vi gjennom en rekke tips til hvordan du både kan forebygge plager og bli mer effektiv på jobb.

Hjelp å få kjøpt

Heldigvis finnes det flere typer tilbehør som kan forebygge musearm og andre belastningsskader – eller avlaste om du allerede er plaget med det.

Tidligere har vi blant annet testet forskjellige RollerMouse og Barmouse-modeller. Dette er mus-erstatinger som plasseres foran tastaturet, hvor du styrer musemarkøren ved å skyve og rotere en fastmontert stang. Fordelen er at du kun behøver å bruke to fingre, i stedet for å måtte la armen fare frem og tilbake over skrivebordet.

Penclic Mouse R2 er et annet alternativ til vanlig pc-mus, og skal være mer ergonomisk enn slike. Du må fortsatt bevege hånda rundt på musematten, men i en riktigere vinkel enn med en vanlig mus. Vårt førsteinntrykk var at Penclic blir litt som en kombinasjon av en vanlig mus og pennen på et tegnebrett.

Smart kombinasjon

I praksis er nemlig Penclic noe så enkelt som en penn plassert på toppen av en bitteliten mus. Lasersensoren sitter i den nedre delen. Det er også her du finner rullehjulet. Oppe på denne er det plassert en penn-liknende sak med det du trenger av knapper. Perfekt plassert under pekefingeren finner du knappen som skal ta over for musas venstreknapp, mens høyre knapp ligger plassert litt lenger opp. Under tommelen ligger knapper for frem og tilbake i for eksempel nettleseren. Mens vi liker plasseringen av hovedknappen veldig godt, er høyre og midtre knapp litt vanskeligere å nå. Rullehjulet ligger også litt krøkkete plassert, men etter litt tilvenning fungerer det fint å bruke det.

Musedelen av Penclic er lav og heller ned i bakkant, slik at den ikke er i veien for hånda når du bruker musa. Pennen kan roteres og bøyes i alle retninger, slik at den følger håndens bevegelser i det du styrer den rundt på musematten. Du kan også justere vridningen av pennen, slik at du får tilpasset den håndposisjonen din.

Vi skal innrømme at vi var litt skeptiske til Penclic da vi først åpnet boksen – som er av de mer forseggjorte vi har sett til nå. Det tok imidlertid ikke mange minuttene før vi var overbevist. Noe av det første vi gjorde var å åpne Photoshop og prøve Penclic som tegneverktøy – og vi lot oss imponere. Presisjonen er meget god, og man har langt lettere for å tegne presise streker enn med en vanlig mus.

Med en langt mer korrekt vridning på hånda enn med enn vanlig mus, eller kanskje heller fraværet av vridning, merket vi også at de ergonomiske egenskapene var på plass. Ulempen er at man fortsatt må bevege armen for å navigere seg rundt på skjermen. Man gjør det imidlertid med en mer behagelig vinkel på hånda, slik at man nok kan forebygge en del typer belastningskader i håndleddet og underarmen.

Konklusjon

Det tok bare et par minutter med bruk før vi la skepsisen til side da vi startet testen av Penclic. Til tross for et underlig utseende viste det seg nemlig at musealternativet fungerte meget bra. Presisjonen var bedre med en vanlig mus, og den var enklere å komme i gang med enn mer avanserte og dyrere ergonomiske løsninger.

Den er også behagelig i bruk, takket være at man med pennutformingen får holdt hånda i en mer naturlig posisjon. Med tanke på at man fortsatt må bevege armen for å navigere, er den kanskje ikke et like godt «riktig» som de tidligere nevnte alternativene. For mange tror vi imidlertid dette kan være en god mellomting, hvor man både forebygger skader og har bedre presisjon i arbeidet.