TEST: Sound BlasterAxx SBX 20 - Høyttaler til kjøkkenet?

Creatives tårn av en høyttaler lar deg både ringe og lytte til musikk.

Publisert Sist oppdatert

Det første vi tenkte på da vi ble presentert Creatives nye Sound BlasterAxx-høyttalere tidligere i høst, var at de vel måtte være perfekte kjøkkenhøyttalere.

Creative har i høst sluppet tre modeller av den nye høyttalertypen, fra ikke altfor dyre SBX 8 til den kraftigere, større og ganske mye dyrere SBX 20. Felles for de tre høyttalerne er det sorte, tårnlignende utseendet.

Den enkleste modellen kobles til en pc via usb og dukker da opp som høyttaler og mikrofon. Dermed kan den brukes til å for eksempel spille av musikk eller til samtaler via for eksempel Skype. De to andre modellene i serien gir deg i tillegg Bluetooth-støtte.

Vi har testet toppmodellen Sound BlasterAxx SBX 20, som koster rundt 1 300 kroner i norske nettbutikker. Høyttalertårnet måler rett over 40 centimeter i høyden. Skjult bak et sort stofftrekk er det plassert to små høyttalere som er vinklet i hver sin retning, noe som skal gi et relativt kurant stereobilde.

Smart håndfri

Kanskje vel så interessant som høyttalerne er det at Creative har plassert to mikrofoner i Sound BlasterAxx-høyttalerne. Den ene brukes til å fange opp stemmen din, mens den andre tar seg av å fange opp andre lyder og støy.

Enkelt forklart kan høyttaleren på den måten finne ut hva som eventuelt er støy, og hva som er stemmen din, for så å nøytralisere mest mulig av støyen når du snakker med noen via SBX-høyttaleren.

I løpet av testperioden har vi brukt SBX 20 til musikk og film, og helt overbeviste er vi ikke. Det meste av tiden har vi hatt SBX 20 plassert på kjøkkenbenken, og da er det jo kjekt at den, takket være uformingen, har et relativt lite fotavtrykk. På kjøkkenet har vi hatt den koblet til strøm via en 220-volt-til-usb-adapter vi hadde liggende. En slik ladeadapter følger ikke med. Musikken har vi fått fra Spotify på telefonen, koblet til via Bluetooth.

Lyden virker tidvis noe metallisk og hul, og bass er det som oftest lite av. På kjøkkenet, med avtrekksvifte i gang og ting som freser i stekepanna, er lyden grei. Til mer finlytting av musikk kommer høyttaleren til kort. Koblet til pc-en var det mye det samme mens vi lyttet til musikk. Det er greit, men ikke imponerende. Til film fungerte det bedre, med klar dialog og grei lyd fra effekter.

Med eller uten app

Det går kjapt å koble telefonen til høyttaleren, og det er mulig å koble til SBX 20 uten noe ekstra mikkmakk, som vi gjorde med Lumia 920 med Windows Phone 8. Du kan også velge å laste ned en app til iOS eller Android og koble til den veien. Med appen installert på telefonen får du en rekke innstillingsmuligheter du går glipp av om du kobler telefonen rett til høyttaleren.

I appen kan du blant annet stille inn lyden mer etter eget ønske, eller justere støydemping og stemmefunksjoner. Som normalt fra Creative er det også lagt til et knippe stemmefordreiningsfunksjoner, slik at du kan høres ut som for eksempel er robot eller et troll. Kanskje ikke veldig nyttig, men småmorsomt når du svarer noen i andre enden.

Om telefonen bare fungerer greit nok til å spille av musikk, er den et kjekt tilbehør på kjøkkenet om du liker å snakke i telefonen mens du lager mat. Det er lett å høre den du snakker med, og takket være relativt god støydemping slipper personen i den andre enden å få med seg all støyen fra matlagingen din.

Konklusjon

Sound BlasterAxx SBX 20 er en spennende høyttaler- og håndfriløsning. Den er enkel å sette opp og komme i gang med, være seg det er trådløst fra telefonen eller via usb fra pc-en.

Lydkvaliteten er middels god, men SBX 20 fungerer kurant for eksempel som musikkhøyttaler på kjøkkenet, eller for å erstatte daffe høyttalere i en bærbar pc.

Det mest spennende med SBX 20 er de gode, støydempende håndfrifunksjonene. Denne fungerer jevnt over meget bra, og har gjort at vår tidligere kjøkkenhøyttalerløsning for å spille av musikk fra mobiltelefonene nå har blitt pensjonert. På hjemmekontoret eller i stua får SBX 20 imidlertid ikke innpass.